Як вплине на вартість житла посилення будівельних норм

При виборі нерухомості покупець керується багатьма параметрами. Одним з найважливіших є енергозбереження. Які зміни відбудуться у вимогах до енергоефективності найближчим часом? Як це вплине на ціни?

Вибір нерухомості кожен потенційний покупець здійснює за параметрами, які найбільш важливі для нього. Ще зовсім недавно це була площа квартири, кількість кімнат, район, поверх тощо. І мало хто звертав увагу на суми в платіжках за комунальні послуги, так як їх величина змінювалася досить несуттєво при зміні зазначених вище характеристик. І тільки швидке зростання тарифів, пов'язаних зі споживанням енергетичних ресурсів, змусило по-новому подивитися на придбану нерухомість. Покупець став більше уваги приділяти таким характеристикам, як вартість опалення і, як наслідок, більше став цікавитися параметрами енергозбереження вподобаного житла.

Певні зміни відбуваються і в державних структурах. Так, в середині минулого року Міністерство регіонального розвитку видало наказ про посилення вимог до втрат тепла житловими будинками. В результаті чого, нові значення повинні бути менше на 10-20 відсотків у порівнянні з нормами, що діяли до останнього часу. І хоча зміни вступають в силу тільки через кілька місяців, вже зараз варто задуматися, який вплив це матиме на вартість житла.

Справа в тому, що зниження втрат тепла дається не так легко, як думає переважна більшість громадян України. При досягненні певного значення зберегти кожен додатковий кіловат енергії стає дедалі важче, що призводить до зростання витрат при проведенні робіт по спорудженню будівлі. Наприклад, в 2016 році за даними Держстату тільки будівельні роботи подорожчали на дев'ять відсотків, і це без урахування зростання вартості самих матеріалів. Однак, якщо уважно вивчити динаміку ринку житлової нерухомості, можна побачити цікаву тенденцію - вартість квартир не тільки не зросла, але і в деяких випадках продовжила впевнене зниження. Цілком зрозуміло, що на забудовників істотно впливає низька купівельна спроможність населення. Але не можна забувати про те, що нерухомість не може коштувати менше собівартості, яка складається з витрат на проектування, роботу, матеріали, а в деяких випадках і на виплату відсотків фінансовим установам.

Відео дня

Крім того, поки незрозуміло, що буде з тими новобудовами, які ще знаходяться на стадії проектування, але в яких вже почалась продаж квартир. Чи змусять забудовників терміново вносити зміни в проекти і, як наслідок, збільшувати їх вартість та кінцеву вартість новобудов або дозволять залишити все як є – поки незрозуміло.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up