Корисні уроки від «Хмельницькгазу». Чому потрібно обов’язково перевіряти димовентиляційну систему та хто це має робити? (прес-служба ПАТ «Хмельницькгаз»)

Корисні уроки від «Хмельницькгазу». Чому потрібно обов’язково перевіряти димовентиляційну систему та хто це має робити? (прес-служба ПАТ «Хмельницькгаз»)

Правильна робота димоходів та вентканалів впливає на нашу безпеку та здоров`я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів.

Чому важливо, щоб димові та вентиляційні канали були справні?

- Використовуючи газові прилади, а особливо під час сильних поривів вітру, надмірних опадів та зниження температури, потрібно постійно контролювати наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Оскільки різкі зміни погодних умов можуть призвести до порушення тяги під час роботи газових приладів. Також погіршити відведення продуктів згорання в димохід, що часто стає причиною отруєння чадним газом.

Чому потрібно перевіряти димові та вентиляційні канали?

- Правильна робота димоходів та вентиляційних каналів є важливою складовою нашої безпеки, адже найбільша кількість отруєнь чадним газом виникає саме через порушення тяги. Тому, особливо пильними мають бути користувачі газових приладів із відведенням продуктів згоряння в димоходи – котлів та водонагрівачів.

Якщо димоходи та вентиляційні канали (ДВК) несправні, то шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, будуть накопичуватися в приміщенні. Тож ДВК – система повсякчас має бути ціла та справна. Для цього її треба періодично прочищати й ремонтувати.

Хто відповідає за стан ДВК?

За це відповідають власники будинків. У житлових багатоповерхівках – балансоутримувачі чи ОСББ, у приватних -  власники чи орендарі. Вони залучають спеціалізованих фахівців, які мають Декларації віідповідності (постан.КМУ від 07.12.16 р. №922). Цих фахівців ще називають пічниками. Пічники у свою чергу, перевіряють та за необхідності прочищають систему ДВК.

  • Яка роль газорозподільної компанії «Хмельницькгазу»?

- Результати перевірки ДВК оформляються актом. Один із його примірників надається газорозподільній компанії. Якщо такого акта нема, або він містить негативний висновок, газорозподільна компанія зобов’язана припинити подачу газу споживачу. Адже несправність димових та вентиляційних каналів є небезпечною й може стати причиною отруєння чадним газом. 

  •  Як споживач може самостійно перевірити тягу в димоході?

- Окрім перевірки роботи та прочищення системи ДВК кожен споживач також повинен слідкувати, щоб у системі була постійна тяга. Цю процедуру можна виконати самостійно за допомогою смужки паперу. Її потрібно прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається неруховою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

  • Як попередити отруєння чадним газом?

- Щоб уникнути отруєння чадним газом власникам димохідних газових приладів потрібно подбати про заходи особистої безпеки: перед  використанням газових приладів слід завжди перевіряти наявність тяги, забезпечувати приплив свіжого повітря до приміщення, де працює газовий прилад. Окрім того, можна встановити спеціальний сигналізатор, що сповіщає про наявність небезпечної концентрації газу або про витік газу.

  • Як часто необхідно обстежувати ДВК ?

- Димоходи опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів – один раз на рік перед початком опалювального сезону (якщо прилади працюють сезонно), два рази на рік навесні та восени (якщо прилади працюють увесь рік). 

Забороняється використання гофрованих з’єднувальних патрубків для приєднання газових приладів до димових каналів.

 

 

на правах реклами

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up