«Поставте себе на старт і подивіться, що з цього вийде»

«Поставте себе на старт і подивіться, що з цього вийде»
  • Пора готуватися. Вінниця запрошує бігунів різного рівня підготовки: від професіоналів до любителів. Вперше у місті, 28 квітня, відбудеться масовий вуличний напівмарафон.
  • Усі бажаючі зможуть спробувати свої сили на трьох дистанціях: двадцяти одному, десяти та двох кілометрах. Зареєструватись на забіг можна вже зараз. Не пропустіть!

«Вінниця біжить» - захід, мета якого закликати людей до заняття спортом. Масовий забіг у центрі міста вже кілька років поспіль перетворюється на справжнє свято. Цьогоріч Вінниця вперше біжить напівмарафон. Нагадаємо, три роки тому RIA ініціювала громадську компанію за фізичну активність “Рухаємо Вінницю”, в рамках якої проводяться вуличні забіги.
До забігу залишилось трохи більше місяця і ми вирішили запитати професійного тренера, лікаря та спортсмена ультрамарафонця, на яку дистанцію можуть розраховувати бігуни різного рівня підготовки та як краще підготуватися.

Ігор Мудрик,

приватний підприємець, учасник ультрамарафонів

- Якщо людина ніколи особливо не займалась спортом, але хоче спробувати свої сили, то безперечно потрібно бігти. Головне, це ставити правильні цілі. Не треба одразу думати про перемогу в марафоні, або  про зайняття якогось призового місця. Головне - це маленька перемога над собою. Кожного разу, піднімаючи для себе планку, людина росте. Навіть невеличка пробіжка увечері принесе свої плоди. Звичайно, якщо ви вирішили виграти марафон, то для цього потрібно готуватися. Сюди входять не лише регулярні тренування, а й режим та правильне харчування.
Якщо вам, як і мені, біг приносить задоволення, просто поставте себе на лінію старту і подивіться, що з цього вийде. Мені подобається біг через спілкування з природою, я   роблю це через натхнення, через усвідомлення того, що я отримую прилив енергії та сил, відчуваю внутрішнє задоволення собою. Якщо біг подобається, тоді і тренування в радість і організм не виснажується. Відчуваючи задоволення від бігу, ви відчуваєте міру. У такий спосіб майже не можливо травмуватись чи заподіяти шкоду своєму здоров'ю

Володимир Прошин,

тренер з легкої атлетики Вінницької спеціалізованої школи олімпійського резерву

- Напівмарафон - це серйозне випробування не лише для пересічного вінничанина, а й для професійних спортсменів. Для того, щоб підготуватись до дистанції у 21 кілометр, потрібно тренуватись щонайменше рік. Не порекомендував би такий довгий забіг людям, що ніколи не бігали. Якщо відчуваєте, що здорові, але спеціально не тренувались, краще залиште довгу дистанцію професійним спортсменам. Рекомендую спробувати пробігти менші дистанції у десять чи два кілометри. Чим менша відстань забігу - тим безпечніше це для вашого здоров'я.

Під час забігу важко розрахувати свої сили, через емоційний азарт та змагальний стан. Звичайно, найкраще перевірити свій стан здоров'я, хоча б зробити кардіограму, щоб під час забігу не сталось неприємних сюрпризів.

Якщо твердо вирішили, що хочете брати участь у забігу і планує провести час з користю, я порекомендував би починати з елементарних речей. Необхідно тренуватись хоча б три рази на тиждень, поступово збільшуючи дистанцію: сьогодні кілометр, завтра трохи більше. При цьому обов'язково потрібно слідкувати за своїм самопочуттям та реакцією організму на навантаження.

Віталій Царук,

Лікар центру спортивної медицини

- Перед початком занять фізичними навантаженнями необхідно мати уявлення про стан свого здоров'я. Розрізняють змагальний і оздоровчий біг. Оздоровчий біг - це дистанція без часових обмежень, тренувальний - прив'язаний до конкретних результатів і він викликає більше стресу в організмі. Взагалі, будь-яке фізичне навантаження, це стрес для організму. Усе залежить від того, наскільки організм тренований до нього. Існують стандартні ознаки перевтоми, це задишка, підвищена пітливість, порушення координації рухів, суб'єктивні відчуття, які свідчать про те, що межа перевтоми пройдена. Важливо не доводити себе до таких стадій. Зі сторони, це виглядає, ніби людина заточується, занадто червона, або різко зблідла, важко дихає ротом. Якщо під час бігу відчуваєте ознаки перевтоми, то краще зупинитись.

Для спортсмена, професійного бігуна-марафонця дистанція у 42 кілометри, це нормально. Щоправда за умови, якщо він тренований саме на біг на довгі дистанції. Для звичайного пересічного вінничанина 21 кілометр - це надмірне навантаження. Така людина має великий ризик мати негативний вплив на своє здоров'я. Якщо займаєтесь не професійно - краще не виходити на таку дистанцію, спробуйте свої сили на десяти та двох кілометрах.

Якщо ви ще не зареєструвались на забіг, то можете зробити це на сайті run.vn.ua. Реєстрація безкоштовна. Попередня реєстрація необхідна для забігів на 21 та 10 кілометрів. На дистанцію у два кілометри реєструватимуть на старті у день забігу.

Фото: У минулому році в міському забігу взяли участь тисячі вінничан. Учасники долали дистанції у 1 та 9 кілометрів.

 

Володимир ФІЛАТОВ

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up