Точка зору: Український парламент має показати суспільству на власному прикладі необхідність сортування сміття

Про це заявив народний депутат Сергій Лабазюк під час брифінгу у Верховній Раді. Як зазначив політик, проблема екологічної небезпеки твердих побутових відходів сьогодні гостро стоїть перед кожним населеним пунктом країни. На сьогодні приблизно 2% української землі покриті сміттєзвалищами, що за розміром дорівнює окремій області України.

«Для нашого міста Хмельницького питання сміттєзвалища стоїть досить гостро, оскільки на сьогодні міський полігон заповнено більше за його технічні можливості. У прилеглих до сміттєзвалища населених пунктах забруднення солями важких металів ґрунтів, поверхневих та підземних вод перевищує норму в десятки разів, що може спричинити серйозну загрозу здоров’ю та життю наших громадян», - наголосив С. Лабазюк.

При цьому політик нагадав, що в Європі перероблені відходи давно стали повноцінним продуктом міжнародної торгівлі З вторинної сировини отримують теплову та електроенергію. Крім того, у кожній європейській країні є спеціальні контейнери для сортування сміття.

Як зазначив нардеп, за ініціативи громадських організацій, активістів та органів місцевого самоврядування у багатьох областях України вже створено велику кількість пунктів, які приймають сортовані побутові відходи. Однак цього - недостатньо.

«Ми, як український парламент, маємо показати суспільству на власному прикладі необхідність сортування сміття. Тому відповідне звернення я направив до Голови ВРУ і запропонував встановити у приміщеннях Апарату Верховної Ради України та кулуарах контейнери для сортування сміття. Нам це потрібно не лише для виконання положень Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а саме для підвищення «сміттєвої культури» та сприяння у вирішенні проблем екологічної безпеки країни», - додав С. Лабазюк.

 В свою чергу заступник начальника управління Хмельницької міськради з питань екології та контролю за благоустроєм Інна Куцка зазначила, що населення також має бути відповідальним в цьому питанні.

«Має бути чітка і зрозуміла державна політика в цій сфері. Але, звичайно, населення має розуміти, що сортувати відходи потрібно, якщо ми хочемо жити в екологічно безпечному середовищі», - наголосила вона.

В свою чергу експерт з екологічних питань Юрій Рєзніков зазначив, що впровадження інформаційно-просвітницьких проектів екологічного спрямування - засіб підвищення екологічної свідомості громадян і в кінцевому рахунку - покращення екологічної ситуації регіонів.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up