«Державу не хвилює, як люди лікуються вдома» — лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (пресслужба ВО "Батьківщина")

«Державу не хвилює, як люди лікуються вдома» — лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (пресслужба ВО "Батьківщина")
  • Хмельницький вчергове відвідала лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.
  • Вона побувала в інфекційній лікарні, де лікують хворих на COVID-19.

З кожним днем в Україні стає все більших хворих на COVID-19. І з кожним днем все більше пацієнтів потребують стаціонарної допомоги у лікарнях. Одним із ключових закладів у Хмельницькому є інфекційна лікарня, яка з перших днів надає допомогу хворим з коронавірусом. Сьогодні, 22 жовтня, заклад відвідала лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Після візиту вона провела для хмельницьких журналістів пресконференцію, де поділилася враженнями від побаченого.

Юлія Тимошенко розповіла, що ситуація в Хмельницькій інфекційній лікарні є такою ж самою, як і в інших медзакладах України, які вона відвідала протягом останніх тижнів. За словами Юлії Тимошенко, завантаженість ліжок там складає 130-140%. Таким чином лікарня не здатна прийняти велику кількість пацієнтів. І це відбувається у всій країні.

— Ні у кого немає сумнівів, що реальна кількість хворих і реальна кількість летальних випадків значно більша в Україні, ніж це показує статистика. Це говорить про те, що люди недообстежені — по селах, по районах, по маленьких містах. Люди не мають доступу ні до яких тестів, ні до якого безкоштовного лікування. І відкрити додаткові ліжка, наприклад, в тій інфекційній лікарні, яку ми відвідали, просто неможливо. Вони працюють на межі своїх можливостей, — розповіла лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

В інфекційній лікарні Юлії Тимошенко розповіли, що державний та місцеві бюджети забезпечують придбання ліків для тяжкохворих пацієнтів лише на 30%. Решту вони мають купувати власним коштом. І такою є ситуація по всій країні. Крім того, необхідні для хворих на COVID-19 аналізи не роблять у комунальних лабораторіях, тому пацієнти змушені звертатися до приватних та витрачати тисячі гривень.

— А ті люди, яких не забрали в лікарню? Які залишаються вдома, але які теж в дуже тяжкому стані? І ті, які теж без грошей, вони як лікуються? А це державу взагалі не хвилює. Тому що навпаки — не дають таким людям ліки, обстеження, все вдома, а їх виганяють на вулиці, їх виганяють в лікарні пішки, через міський транспорт. І вони ідуть і шукають порятунку, де вже самі можуть. Нація кинута напризволяще, — сказала Юлія Тимошенко.

При цьому гроші Фонду з протидії COVID-19 або витрачаються на дороги, або ж взагалі не витрачаються і просто лежать на рахунках. В цій ситуації потрібно діяти негайно, і тому команда «Батьківщини» у парламенті розробила план дій, аби все змінити. За ініціативи депутатів «Батьківщини» прийняли постанову, яка стосується боротьби з коронавірусною інфекцією.

Постанова передбачає, серед іншого, запуск «гарячої лінії», за якою всі пацієнти можуть викликати «швидку» або мобільну бригаду, яка просто вдома візьме аналіз на коронавірус. При цьому результат тестування хворий має дізнатися протягом 48 годин. Крім того, медики визначають стан пацієнта і за необхідності доставляють його до лікарні. Якщо стан хворого не є тяжким, бригада дає інструкції з лікування та безкоштовно залишає ліки.

Юлія Тимошенко розповіла про те, що в Україні вже не вистачає місць у лікарнях для пацієнтів з COVID-19. При цьому лідер «Батьківщини» розкритикувала ініціативу чинної влади з розміщення пацієнтів на стадіонах. На думку Юлії Тимошенко, це неможливо з двох причини. Перша — це відсутність систем подачі кисню. Друга причина — відсутність медичного персоналу, який би допомагав пацієнтам.

— Зараз потрібно негайно повернути до роботи понад 300 лікарень, які закрили за попереднього президента та вже при цьому президенті. Це лікарні, вони обладнані всіма проводками, всіма реанімаційними підводками, туди можна і кисень підвести, туди можна і реанімаційне обладнання поставити, і медичний персонал запросити. Це треба робити негайно, і це передбачено постановою, — сказала Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» звернула увагу на ще одну велику проблему — масове звільнення медичних працівників. Лише в Хмельницькій інфекційній лікарні за час пандемії звільнилися 50 медичних сестер та санітарок. Тому за ініціативи «Батьківщини» всім працівникам медичних закладів, що працюють з COVID-19, виплачуватимуть 300% від окладу. Крім того, у випадку хвороби медичному працівнику виплачуватимуть 15 прожиткових мінімумів, аби лікуватися можна було не власним коштом, а коштом держави.

Постанова також передбачає негайне відновлення державної санітарно-епідеміологічної служби, ліквідованої за часів колишнього президента. Також передбачили негайне відновлення навчання професії епідеміолога. Крім того, в Україні проведуть повну інвентаризацію лабораторій, в тому числі приватних. Це дасть можливість повністю їх завантажити та зрештою робити по 100 тисяч тестів на COVID-19 щодня.

Юлія Тимошенко також висловилася щодо ініціативи Володимира Зеленського провести паралельно з місцевими виборами опитування громадської думки. Лідер «Батьківщини» вважає, що в питаннях від президента немає нічого раціонального.

— Людей треба питати, але треба питати на референдумі. Продавати чи не продавати землю, запроваджувати чи не запроваджувати гральний бізнес, продавати чи не продавати стратегічну власність? Але нічого цього не було зроблено. Все це продається, все це забирається в української нації без будь-яких опитувань і референдумів. З п’яти питань, які нам зараз ставлять на опитування, є одне, заради якого це опитування проводиться. Я прошу — зверніть на це увагу. Це четверте запитання, і воно звучить так — чи погоджуєтеся ви легалізувати канабіс для медичних цілей, — розповіла Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» зазначила, що всі наркотичні засоби вже давно легалізовані в Україні для медичного застосування і використовуються при лікуванні важкохворих пацієнтів. І канабіс для таких потреб також використовується. Тим часом опитування від Зеленського насправді призначене для повної легалізації цього наркотику, в тому числі для продажу за кордон.

Юлія Тимошенко також зазначила, що українцям дуже важливо зробити усвідомлений вибір 25 жовтня:

— Так сталося, що обрали стратегію для України попередній президент, цей президент, яка несумісна з розвитком, становленням і процвітанням України. Тому що стратегію обрали світовим корпораціям глобального рівня віддати всі ресурси України. Це означає, що ми, українці, залишимося без нічого. Ми залишимося просто обслуговуючим персоналом на своїй власній землі. І тому вибори 25 жовтня — це вибори не тільки місцевих громад. Це буде референдум довіри або недовіри тому курсу президента, який він проводить, — зазначила лідер «Батьківщини».

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up