Держбюджет-2022 має формуватися за принципом розділення на три складові, - Сергій Лабазюк (пресслужба С.Лабазюка)

Держбюджет-2022 має формуватися за принципом розділення на три складові, - Сергій Лабазюк  (пресслужба С.Лабазюка)

Державний бюджет України на 2022 рік, проект якого 15 вересня Кабінет Міністрів подав Верховній Раді, потрібно формувати за принципом розділення на три ключові складові, а саме – забезпечення захисту соціально незахищених верств населення (пенсіонерів, багатодітних сімей, людей з інвалідністю, чорнобильців, воїнів АТО та інших), підтримка стратегічних галузей: освіта, медицина та армія, і звичайно – розвиток економіки країни через створення програм для бізнесу, який генерує прибуток.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат України, представник партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

Загалом головний кошторис країни має ряд позитивів та водночас містить ризики, на які варто звернути увагу при його доопрацюванні в парламенті, запевняє парламентар. Насамперед це стосується соціальної сфери.

«Так, видатки на соціальний захист зростуть до 320,1 млрд гривень, проте в серпні під час зустрічей в виборцями на Хмельниччині питання соціального забезпечення піднімалося в кожній громаді. Мова йде про виплати чорнобильцям, АТОвцям, багатодітним сім’ям, одиноким матерям та людям з інвалідністю різних груп. Це саме ті вразливі категорії населення, які першочергово потребують фінансової підтримки від держави. Тому мною вже розроблені поправки щодо збільшення фінансування цих статей видатків, котрі я буду вносити вже на наступному тижні», – заявив Сергій Лабазюк.

Говорячи про підтримку бізнесу, в першу чергу парламентар звертає увагу на агропромисловий комплекс. Сільське господарство – основна галузь, яка дає Україні понад 45% валютних надходжень. У проекті на 2022 рік в видатковій частині підтримки сільськогосподарських  виробників передбачено 4,4 млрд грн, що на 100 млн менше у порівнянні з 2021 роком.

«Не тяжко підрахувати – у наступному році фермери можуть недоотримати 100 млн грн! І це за умов рекордного збору врожаю - понад 45 млн тон зернових! Назріває ще одна проблема – в Бюджетному Кодексі України було передбачено, що з 2017 по 2021 рік на підтримку аграріїв буде виділятися не більше 1% агарного ВВП. Так, я вкотре наголошую на тому, що потрібно повернути норму не менше 1%, але вже у 2022 році матимемо ризик взагалі втратити мінімальний рівень держпідтримки», – пояснює член Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Ще одна важлива складова – медична галузь, на яку у 2022 рік заплановано виділити майже 200 мільярдів гривень (на 35 мільярдів гривень більше, ніж у поточному році). Таке збільшення витрат дозволить підняти середню зарплату лікаря до 22,5 тис грн. За переконанням Лабазюка, це одне з правильних рішень уряду. Адже лікарні, так як і воїни на сході України, наразі стоять на передовій боротьби з ворогом – пандемією.

«Вважаю, що саме завдяки підтримці медицини, освіти, армії та бізнесу, в нас є шанс на економічне зростання і, як наслідок на підвищення соціальних показників життя. Це і є та справжня незалежність України, яку ми так цінуємо і за яку боримося!» – підсумував Сергій Лабазюк під час свого виступу у Верховній Раді.

keyboard_arrow_up