Газове ембарго для рф: чи перекриє ЄС фінансовий кран окупантам, і що робити Україні (пресслужба С.Лабазюка)

Газове ембарго для рф: чи перекриє ЄС фінансовий кран окупантам, і що робити Україні (пресслужба С.Лабазюка)

Європейський Союз розпочав роботу над сьомим пакетом санкцій, у межах якого може бути запроваджене ембарго на імпорт золота з росії. А от питання щодо заборони імпорту газу залишається відкритим.

Враховуючи, що газова залежність європейців набагато сильніша за нафтову, закріпити в сьомому пакеті заборону на імпорт буде дуже складно. Таку думку в прямому ефірі хмельницького телеканалу висловив народний депутат України з групи "Партія "За майбутнє" Сергій Лабазюк.

«ЄС та інші розвинені країни вже сьогодні говорять про заміщення ворожого газу, вживають відповідних заходів. До прикладу, за останній рік в Німеччині збудовано понад 2 тисяч станцій по виробництву біометану. Проте для повного переходу від російського газу на альтернативні джерела цього недостатньо. Потрібно 5-10 років. Тому, як би важко не було, за один рік повністю звільнитися від газового зашморгу неможливо! Для України – це об’єктивна реальність. І ми маємо тверезо оцінювати ситуацію», - заявив Лабазюк.

На переконання нардепа, скільки б Україна сьогодні не вимагала від Європи включити до сьомого пакета санкцій газове ембарго, такий сценарій малоймовірний. Хоча перспективи переломного моменту є, і чекати його можна вже з 7 липня: «Спливає термін ремонту російського газопроводу. Нагадаю, саме по цій технічній причині рф не постачала газ до Німеччини та інших країн ЄС. Мовляв, аварійні проблеми. Хоча в це мало віриться. І тепер питання – ремонт завершується, а газ піде? Якщо ні – очевидний шантаж. І тут знову питання: яке рішення ухвалить Європа? В них, на мою думку, є два варіанти: надзвичайно складний: зменшити витрати на газ через зупинку частини підприємств і повна незалежність від рф чи підуть на поступки шляхом домовленостей з країною-агресором».

Непостачання російського газу до Європи щоденно тягне за собою ріст ціни в межах плюс 150-200 доларів за кубометр, нагадує Лабазюк. За прогнозами Bloomberg, до опалювального сезону ціна в Європі може сягнути рекордних 3000 доларів. І це вдарить по українській економіці автоматично, адже наша країна закуповує газ реверсом у ЄС.

Тому для підготовки до складної зими, Сергій Лабазюк разом з колегами з інших фракцій пропонують превентивні дії – прискорення виробництва альтернативного джерела палива біогазу. Нардепи звернулися до Міністерства енергетики України та НКРЕКП з депутатським зверненням з проханням пришвидшити процедуру. Від міністерства вже надійшла позитивна відповідь, очікується реакція регулятора.

«Для доступу біогазу до ГТС потрібні технічні зміни від регулятора – підняття допустимого рівня кисню (О2) в природному газі при подачі його до ГТС - з 0,2% до 1%. Україна має дуже великий потенціал для виробництва біогазу, ми все ж таки аграрна країна і в нас багато агровідходів - до 8 млрд куб. м біогазу на рік. Це дуже амбітна ціль на наступні 10 років. Нам давно потрібно було прийти до альтернативних джерел палива», - підсумував нардеп.

keyboard_arrow_up