Проект «Держбюджету» на 2022 рік: нардеп Лабазюк пояснив, на яку підтримку розраховувати фермерам (пресслужба С.Лабазюка)

Проект «Держбюджету» на 2022 рік: нардеп Лабазюк пояснив, на яку підтримку розраховувати фермерам (пресслужба С.Лабазюка)

Кабінет Міністрів України на засіданні у середу, 15 вересня, затвердив проект закону про Державний бюджет на 2022 рік і направив його до Верховної Ради.

Проект держбюджету на наступний рік представив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, документ був розроблений на основі бюджетної декларації на 2022-2024 роки. З ключових пріоритетів бюджету – медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців і економіки.

Що стосується фінансової підтримки сільськогосподарських виробників – цьогоріч документом передбачено виділення 4,4 млрд гривень проти 4,5 млрд, які були закладені на 2021 рік. Про це ідеться у оприлюдненому документі. 

Йдеться про витрати на такі потреби:

  • Відшкодування вартості с/г техніки;
  • Здешевлення кредитів та страхових платежів;
  • Розвиток тваринництва, рослинництва, садівництва, виноградарства та хмелярства;
  • Дотація на зрошення для 1200 с/г товаровиробників.

Народний депутат України від політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», член Комітету з питань аграрної та земельної політики Сергій Лабазюк вважає цьогорічний розмір дерпідтримки недостатнім для галузі, яка наразі дає понад 45% валютних надходжень. За його словами, разом з колегами на комітеті продовжить відстоювати інтереси фермерів та наполягатиме при внесенні поправок на збільшенні фінансування агросектору. 

«Для аграріїв, на жаль, дотації поки скоротили. Мовою цифр - 4,4 млрд на 2022 рік проти 4,5 млрд, які були закладені на 2021. І це за умов рекордного збору врожаю - понад 45 млн тон зернових на початок вересня… Разом з членами Аграрного комітату систематично відстоюємо позицію - дотації мають бути на рівні 1️% аграрного ВВП. Галузь, яка дає понад 45% валютних надходжень, заслуговує на вагому держпідтримку. Однозначно, з колегами будемо наполягати на збільшенні фінансування», - написав парламентар на своїй офіційній сторінці в Facebook. 

Відзначимо, що доходи головного кошторису України на наступний рік складуть 1277,7 млрд гривень, що на 161,7 млрд гривень більше, ніж у 2021 році. Видатки зростуть на 103,1 млрд гривень – до 1465,7 млрд гривень. Дефіцит держбюджету запланований на рівні 188 млрд гривень.

keyboard_arrow_up