Сергій Лабазюк розповів, яка виборча система покращить якість Верховної Ради (прес служба Сергія Лабазюка)

Сергій Лабазюк розповів, яка виборча система покращить якість Верховної Ради (прес служба Сергія Лабазюка)

Оптимальним для України є запровадження виключно мажоритарної виборчої системи, скоротивши кількість народних депутатів. Таку думку висловив народний депутат Сергій Лабазюк в своєму блозі на Liga.Net.

«Чинна виборча система себе вичерпала. На жаль, в парламенті продовжується кнопкодавство, зал далеко не завжди повний, а дисципліни як не було, так і немає», - констатував нардеп.

За його словами, в гонитві за «турборежимом», депутати не встигають проаналізувати законопроекти, які приймаються, і їхня якість від того страждає.

На переконання народного депутата, необхідно внести такі зміни до виборчої системи:

  1. Зменшити кількість народних депутатів до 250-300.
  2. Зробити 100% мажоритарну систему. «Виборці хочуть чути і бачити свого народного депутата, мати змогу розповісти про нагальні проблеми. А де ви бачили депутата-списочника, який зустрічається з пенсіонерами, інвалідами, вирішуючи їхні проблеми?», - зауважив Лабазюк
  3. Замість голосування 226-голосами запровадити голосування більшістю від присутніх в залі. «Це європейська практика. Народні депутати повинні приходити на ті засідання, де розглядаються профільні для них законопроекти, мати змогу висловити свою позицію і проголосувати. Для чого просто тиснути на кнопки, якщо депутат не орієнтується про що йде мова? Краще попрацювати над законопроектами в профільному комітеті», - сказав нардеп.
  4. Потрібно чітко визначити дні місяця, в які проводяться обговорення законопроектів. І окремо дні – коли голосуються законопроекти.
    «Так ми отримаємо набагато ефективнішу роботу та якісніші закони. Не потрібно працювати в режимі «два сесійних тиждень – тиждень на окрузі – тиждень в комітетах». Ця система не є ідеальною», - сказав політик.

Якщо ж в парламенті не буде політичної волі на втілення такої системи, і залишиться пропорційна система,  на думку Лабазюка, потрібно обов'язково знизити прохідний  бар’єр для партій. «Прохідний бар’єр 5% - це несправедливо.  Він дає змогу потрапити в парламент лише олігархічним силам, які будуть продавати місця в списках за шалені кошти. В такому випадку нові політичні сили, молодь, громадські організації не можуть потрапити до парламенту», - вважає Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, Верховна Рада України на пленарному засіданні 5 грудня відклала розгляд законопроекту про Виборчий кодекс, внесений до ВРУ з пропозиціями Президента України Володимира Зеленського.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up