В Держбюджеті-2023 пропонують передбачити гранти на релокацію та відновлення бізнесу під час війни (пресслужба С.Лабазюка)

В Держбюджеті-2023 пропонують передбачити гранти на релокацію та відновлення бізнесу під час війни (пресслужба С.Лабазюка)

В Державному бюджеті на 2023 рік, який Кабмін презентував в стінах Верховної Ради, пропонують передбачити гранти на реконструкцію та ремонт майнових комплексів площею понад 20 000 метрів квадратних для релокованого бізнесу з зони бойових дій.

Такі пропозиції до проекту закону №8000 вніс народний депутат України від політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

«Армія перш за все! Проте економіка – друга по важливості складова, яка допомагає наближати нашу перемогу. Тому питання релокації бізнесу з небезпечних регіонів України в області, де немає бойових дій – зараз на часі! Проект бюджету на 2023 рік не передбачає фінансування відновлення виробничих підприємств (наприклад на заході України), де можна було б розмістити релокований бізнес. Зупинка виробничих процесів – це втрати в бюджеті. Тому урізати цю статтю видатків зараз абсолютно неефективно для держави», – пояснює парламентар.

Наразі основна проблема для вітчизняної промислової діяльності – відсутність майнових комплексів, які готові прийняти підприємства зі складним циклом виробництва, говорить Лабазюк. Водночас в Україні є об’єкти з потрібними комунікаціями та технологічними можливостями, які лише потребують ремонту. Для самостійного відновлення у власників бізнесу бракує коштів.

Видатки в розмірі 1 млрд грн пропонується забезпечити шляхом:

  • часткового зменшення фінансування грантів для створення та розвитку бізнесу, оскільки інвестування діючих проектів завжди менше ризиковане за відкриття нових (270 млн грн);
  • незначного зменшення фінансування програми Фонду розвитку підприємництва, оскільки реконструкція майнових комплексів для промислових підприємств сприятиме ще більш цільовому виконанню цілі розвитку підприємництва (351,1 млн грн;
  • часткового зменшення фінансування видатків на ліквідацію неперспективних вугледобувних підприємств (378, млн грн).

«Такі дії збережуть виробничий потенціал реального сектору економіки та дозволять дороговартісному обладнанню, яке виробляє товари з високою доданою вартістю, функціонувати на території України й надалі», - підсумовує Сергій Лабазюк.

keyboard_arrow_up