В Україні стартував проект «Голос людей з інвалідністю», до якого долучились народні депутати (пресслужба С.Лабазюка)

В Україні стартував проект «Голос людей з інвалідністю», до якого долучились народні депутати (пресслужба С.Лабазюка)

22 червня відбулась перша панельна дискусія в рамках започаткованого Жіночим рухом «ЗА МАЙБУТНЄ» проекту «Голос людей з інвалідністю».

У зустрічі взяли участь народний депутат України Сергій Лабазюк, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Юрій Коновалов, директорка Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Мар’яна Любецька, член правління ГО ХОФ «Соціальний захист та реабілітація інвалідів» Сергій Бабій, представники органів місцевого самоврядування, люди з інвалідністю та матері дітей з інвалідністю.

Перша зустріч була присвячена проблемам надання соціальних послуг людям з інвалідністю та виконанню державних програм реабілітації осіб з інвалідністю. Учасники дискусії визначили коло проблем та обговорили шляхи їх вирішення, а також удосконалення системи надання соціальних послуг.

Зокрема, йшлося про створення доступного середовища для осіб з інвалідністю у громадах, створення або вдосконалення роботи центрів денного догляду за ними, реабілітацію осіб з інвалідністю та забезпечення доступу дітей з інвалідністю до соціальних послуг. Окрім того, учасники дискусії обговорили проблеми ранньої діагностики та реабілітації дітей з інвалідністю, а також соціальну ізоляцію батьків, які виховують дітей з інвалідністю або доглядають за особами з інвалідністю, старшими 18 років.

«В Україні, тільки за офіційними даними, проживає майже 3 млн громадян з інвалідністю. Часто вони позбавлені можливості працювати (70% людей працездатного віку не можуть влаштуватися на роботу), здобувати освіту та навіть просто поспілкуватися. Їм потрібна не тільки медична опіка, а й соціалізація. Тому хочу висловити велику вдячність Жіночий рух "ЗА Майбутнє". Саме за ініціативи небайдужих і активних жінок сьогодні стартував новий проект «Голос людей з інвалідністю». Мета одна – зібрати реальні потреби людей з інвалідністю по всій країні та законодавчо усунити прогалини», - заявив Сергій Лабазюк.

За словами парламентаря, народні депутати політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» готові реалізовувати політичну волю на користь людей з інвалідністю та піднімати болючі питання у стінах Верховної Ради.

До панельної дискусії мав змогу долучитися 27-річний Анатолій Тимчук, який попри тяжкі життєві складнощі не втрачає сили духу та веде активний спосіб життя. Разом з народним депутатом Анатолий підняв питання надання житла людям з інвалідністю 1 групи. 

Також з актуальних проблем:

  • оплата особам, які доглядають за людьми з інвалідністю;
  • розробка програми кредитування для людей з інвалідністю;
  • повернення пільг на оплату комунальних послуг.

Лідерка Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» Ірина Суслова наголосила на необхідності створити безбар'єрний комунікаційний простір, до якого людина з інвалідністю не повинна буде пристосовуватися.

«Більшу частину свого життя люди з інвалідністю здебільшого проводять ізольовано: часто на самоті, в кращому випадку — у колі рідних. Перешкоди для них створені суспільством, яке не думало про людей з інвалідністю та про необхідність розбудовувати простір і комунікацію без бар’єрів. Тож наше головне завдання — створювати такий зручний безбар'єрний простір, до якого людина не повинна буде пристосовуватися. Люди з інвалідністю мають відчувати підтримку держави та мати можливості для повної самореалізації», — заявила вона.

keyboard_arrow_up