Юлія Тимошенко у Хмельницькому розповіла про небезпеки ринку землі, який діятиме від 1 липня (пресслужба ВО "Батьківщина")

Юлія Тимошенко у Хмельницькому розповіла про небезпеки ринку землі, який діятиме від 1 липня (пресслужба ВО "Батьківщина")
  • Ринок землі діятиме не в інтересах українців, а в інтересах іноземців та корпорацій.

  • Хмельничани вимагають скасувати зміни до законодавства та схвалити новий порядок через референдум.

1 липня в Україні починають діяти законодавчі зміни, які передбачають можливість продажу земель сільськогосподарського призначення. І все це працюватиме не на простих українців, а на великі аграрні корпорації. Так вважає лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Аби розповісти про небезпеки, які приховує ринок землі, Юлія Тимошенко відвідує різні регіони України. За її словами, разом зі змінами щодо продажу земель набудуть чинності також зміни до Земельного кодексу та закону про аукціони, де відбуватиметься продаж земельних ділянок.

— Той порядок, який запроваджується, прямо суперечить тому, що робиться в усіх цивілізованих країнах в аграрному секторі. В будь-якій процвітаючій країні, яка має хоч краплю сільськогосподарської землі, реалізовується резолюція Організації об’єднаних націй про розвиток сімейного фермерства як єдиної допустимої форми ведення аграрного сектору. Так сьогодні діють всі країни, розвиваючи сімейне фермерство. А у нас започатковується варіант Мадагаскару, де землі віддаються великим корпоративним міжнародним і неміжнародним клановим олігархічним аграрним холдингам, віддаються величезні пласти землі й на фоні цього буде вирощуватися технічна сировина. Україна остаточно перетвориться в генератор технічної аграрної сировини, — розповіла Юлія Тимошенко.

Внаслідок цього прибуток в аграрному секторі більше не буде належати Україні та українцям, а землю будуть використовувати максимально вандалістським способом. При цьому більшість наших співвітчизників просто не має грошей на придбання землі.

Законом передбачено, що іноземці не зможуть володіти сільськогосподарськими землями. Лідер «Батьківщини» вважає це великим обманом. Насправді закон дозволяє володіти землею іноземним банкам та банкам з іноземними інвестиціями. Українці будуть продавати їм землю шляхом отримання споживчого кредиту під заставу ділянки. Кредит зрештою віддавати не будуть, і там чином банки забиратимуть землю як заборгованість.

Ще одна небезпека — це скасування заборони на зняття верхнього шару ґрунту. Крім того, законом дозволили продавати рекреаційні землі, наприклад, заповідники та зони відпочинку. Також буде припинений контроль держави за якістю та безпечністю використання земель.

— Все в цьому обман. Це все спецоперація з землею, яка робиться на замовлення ззовні. І навіть вони на всяк випадок прийняли закон, який скасував право селян обирати сільраду і сільського голову. Раніше це все обиралося громадою і ніколи під час незалежності України такого не було, щоб в місті залишали право обирати раду і мера, а в селі забирали право голосу сільради й саму сільраду. І тепер, як в часи фашистської окупації, будуть призначати на село зверху старост. Старост вже призначають. Староста буде діяти, не радячись з громадою. І він буде розпоряджатися землею без будь-якої поради, — зазначила Юлія Тимошенко.

Як розповіла Юлія Тимошенко, змінами до законів щодо ринку землі порушили 22 статті Конституції України. І це підписав президент Володимир Зеленський, який є гарантом конституції. «Батьківщина» намагалася оскаржити це в Конституційному Суді, однак суддями фізично не дали можливості розглянути це питання.

— Для того, щоб не дати в Конституційному Суді прийняти законне рішення про неконституційність пакету законів про продаж землі, вони фізично через державне управління охорони голову суду і частково суддів не допустили в зал засідання суду для того, щоб не дати можливість зібрати кворум, який може прийняти правильні законні конституційні рішення. Такого в країні не було ніколи, — розповіла лідер «Батьківщини».

Попри все це, «Батьківщина» продовжує й далі боротися за такий порядок продажу землі, який би відповідав інтересам українців, а не іноземців та корпорацій. Зібравши ініціативну групу з 12 тисяч людей, звернулися до Центральної виборчої комісії, аби розпочати процедуру референдуму за народною ініціативою. Однак комісія в цьому відмовила — для схвального рішення не вистачило одного голосу. «Батьківщина» вже звернулася до суду, аби оскаржити таке рішення ЦВК.

Хмельничанам Юлія Тимошенко порадила не продавати свою землю, допоки не буде запроваджений цивілізоване законодавство у цій сфері:

 — Ми будемо боротися за те, щоб земля все ж таки у нас залишилася. Ми просимо зараз людей, які мають паї, хоча б два роки їх не продавати. По-перше, влада зміниться, можна буде зовсім іншу систему організувати, так, як в європейських країнах. По-друге, якщо зараз люди швиденько все продадуть, вважайте, що навіть ті люди, які будуть продавати, втратять всі можливості, які дає сільськогосподарська земля. Це можливість довічно отримувати оренду, яка значно більша, ніж коли продати. Крім того, вартість української землі буде зростати безмежно й довго, — зазначила Юлія Тимошенко.

Вчора, 24 червня, у Хмельницькому зібралося віче, на якому прийняли звернення до президента Володимира Зеленського. У документі наголошується, що прийняті норми щодо продажу землі не відповідають інтересам українців. У Європі основним способом господарювання на землі є фермерство, яке в Україні тільки занепадає.

У зверненні звертається увага і на іншу проблему а саме тарифи на газ:

— Тарифи на газ та комунальні послуги перетворили на засіб грабунку українців. Пане Президенте, Ви особисто неодноразово наголошували, що надра України належать народу, усім громадянам нашої держави. То чому ж газ з українських надр нам продають за «світовими цінами», коли собівартість видобутку власного українського палива в рази менша?

Прийнятим зверненням хмельничани вимагають скасувати зміни до законів щодо продажу землі, організувати обговорення щодо нових принципів поводження з землею та провести щодо них референдум. Крім того, у зверненні вимагається спрямувати газ українського видобутку на потреби населення, включивши у тариф вартість видобутку, транспортування та рентабельність не більше 30%.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up