Хмельничанам буде складніше купити квартиру

Хмельничанам буде складніше купити квартиру
Проблема у нових правилах купівлі-продажу нерухомості. Для операцій з майном потрібна оцінка. Фахівців, які можуть це зробити, не вистачає.

З 1 серпня набуває чинності новий порядок оформлення договорів про купівлю-продаж нерухомості. Згідно з наказом Міністерства юстиції нотаріальну дію за участю фізичних осіб, предметом якого є об’єкт нерухомого та рухомого майна, здійснюється тільки за наявності його оціночної вартості, визначеної з метою оподаткування.

Крім того, Кабінет міністрів України затвердив новий Порядок проведення оцінки майна для оподаткування, зобов’язавши всіх, хто цим займається, отримати спеціальний сертифікат. Якщо оцінювач не матиме такого документа, його висновки будуть вважатися недійсними і нотаріус відмовить сторонам у посвідченні угоди. Тим часом більшість оцінювачів так і не змогли отримати сертифікати, що, на думку експертів, може призвести до серйозних проблем на ринку нерухомості.

Також, Міністерство юстиції України зареєструвало постанову Національного банку, згідно з яким з 1 вересня 2013 року за здійсненні угоди, що підлягає нотаріальному посвідченню, якщо сума в договорі перевищує 150 тисяч гривень, громадянин зобов’язаний буде проводити оплату через банк. У першу чергу це торкнеться операцій з купівлі-продажу квартир, будинків, земельних ділянок та деяких автомобілів. Через обмеження з 1 вересня готівкових розрахунків на суму понад 150 тисяч гривень покупець квартири вже не зможе віддати продавцеві гроші готівкою, а повинен буде відкрити рахунок у банку, внести туди потрібну суму і грошовим переказом перерахувати її продавцеві. При цьому розмір додаткового фінансового навантаження на угоду, за різними оцінками, може становити від 1 до 3 відсотків від вартості.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Нашей державе лишь бы деньги у людей выманить - любой способ хорош!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up