Поки у Хмельницькому не побудують сміттєпереробний завод, звалище горітиме щороку

Поки у Хмельницькому не побудують сміттєпереробний  завод, звалище горітиме щороку
Сміття з усього Хмельницького вивозять на полігоні під Олешином ще з 1956 року. Площа єдиного місцевого смітника становить 8,8 гектара, висота відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем грунту. Щороку пожежа на смітнику виникає як мінімум тричі. За словам комунальників, цю проблему може вирішити лише сміттєпереробний завод, який невідомо коли побудують.

Нагадаємо, хмельницьке сміттєзвалище цього року горіло вже тричі. Через високу температуру  повітря виділяється метан, який утворюється  внаслідок гниття відходів.  Це й стає причиною загоряння. Вирішити велику екологічну проблему в місті можна лише побудувавши сміттєпереробний  завод.  Дане питання стоїть перед владою міста вже давно, але зрушити з «мертвої точки» поки що не виходить.

- На сміттєзвалищі йдуть такі процеси, що їх неможливо контролювати, - каже заступник Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук. - Там вже дано потрібно провести рекультивацію і побудувати завод по переробці сміття. Інвестори приїжджали, дивилися і обіцяли його побудувати. В листопаді минулого року був проведений тендер.  Фірма з весни мала приступити до проектування, а потім до будівництва сміттєпереробного заводу. Але через події в Україні ніякий інвестор поки що не йде.

За словами головного комунальника міста, загорання смітника стається кожного літа, але цього року його масштаби перевищили попередні.  

Відео дня

- Територія горіла надзвичайно велика. Було і 20, і 100  квадратів займалося, але таких масштабів  ще не було ніколи, - каже Анатолій Нестерук.   – Ми заключили договір з пожежною частиною на цілодобове  чергування на полігоні. Аж поки не будуть похолодання, рятувальники будуть на місці події.  Наше комунальне підприємство («Спецкомунтранс» - прим. авт.) там працює, але людей  не вистачає.

За інформацією Хмельницької обласної державної адміністрації, полігони із захоронення відходів вичерпали свої проектні потужності, чим створюється загроза виникнення надзвичайних ситуацій у Хмельницькому, Кам’янці та  Нетішині. 

Що є на хмельницькому сміттєзвалищі

За інформацією Хмельницької ОДА 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • as

    Звичайно за сміття платити треба. Щоб не сплатити 10 грн. - це жлобство.
  • as

    В нашому місті нормальна ситуація зі сміттям. Керована. Закінчиться війна, тоді й можна буде  шукати інвесторів.
  • Квартальна

    Це проблема всієї України. В якому місті в Укараїні є сміттєпереробний завод? В жодному!  Це багатомільйонний проект. За кордоном часто це дотаційна сфера. Тарифи на сміття смішні і ті ми не хочемо платити. Живу в приватному секторі, в переулку 21 будинок, за сміття платить тільки половина, а це приблизно 10-15 грн. в місяць. Кажуть, що сміття в них немає. Бачу вивозять машиною в стіттєві баки. А із сміттєвих баків? Туди ж на наше сміттєзвалище! А платити не хоче нещасних 10 грн. в місяць! Я квартальна на громадських засадах працюю, бо мене болить. А їм на машинах заплатити 10 грн. шкода!
  • 000

    пока не появится настоящий патриот своего города, свалка была, есть и будет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:09 Загинуло семеро воїнів з Хмельниччини. Наймолодшому було 21 17:04 На заводі у місті-супутнику ХАЕС готові платити 32 тисячі гривень 16:13 З якими хворобами не мобілізують до армії. Оновлений перелік 15:25 У Хмельницькому відбудеться свято гаївок: де та коли Від читача 18:27 АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ. Чим небезпечна? Що потрібно знати? 14:39 Горіло сміттєзвалище. Три пожежі загасили цієї доби рятувальники на Хмельниччині 13:53 У Хмельницькому відключатимуть газ наступного тижня: адреси 13:06 На Хмельниччині у лісі та на полі знайшли артснаряди 12:21 Хмельничани можуть задати питання заступнику Симчишина: як звернутись 11:31 У Хмельницькому чоловік впав з висоти на будівництві багатоповерхівки 10:41 Закон про мобілізацію: що зміниться для жителів Хмельниччини 09:55 Погодинних відключень сьогодні, 18 травня, на Хмельниччині не буде, – обленерго 09:13 У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up