Як хмельничанам зекономити на комуналці

Як хмельничанам зекономити на комуналці
В квітні хмельничани зможуть дізнатися, чи мають вони право отримати нові житлові субсидії на оплату комунальних послуг аж на цілий рік. В управлінні праці та соцзахисту запевняють, що нова процедура отримання житлових субсидій значно спрощена, тому спробувати заощадити може кожен.

Щороку комунальні платежі в Україні зростають, не є виключенням і 2015 рік. Нові тарифи на газ, тепло і світло уже з квітня 2015 року. Найдорожчим для населення стане газ - ціна за 1 кубометр блакитного палива зросте з 1.18 гривень до 3.60 гривень, а для декого аж до 7.20 гривень.

Журналіст «ВСІМ» поділилася власним досвідом, як зекономити кошти на опалені, воді та світлі.

Незабаром літо, і моя родина дуже хоче на відпочинок. Але з такими цінами не надто «розженешся». Тому ми вже давно задумувалися над тим, як же і на чому можна зекономити. Переглядали Інтернет, наслухалися багато порад друзів та знайомих. Трохи розібравшись у великому переліку порад, вирішили й собі спробувати. Від початку жовтня по 31 березня ми намагалися економити, але не надто обмежили свої витрати. По закінченню нашого власного експерименту підрахували, що за 6 місяців зекономили близько 1800 гривень. Я розкажу, як нам це вдалося.

Відео дня

Замінили лампочки та вимкнули телевізор

У приватному будинку нас проживає четверо, і кожен з нас уже вміє економити світло, воду та тепло.  В першу чергу ми з чоловіком замінили у  своєму будинку всі звичайні лампи  на сучасні енергозберігаючі.  Одразу помітили те, що вони використовуються довше, аніж звичайні. Ціна їхня хоч і набагато вища, але вони можуть окупитися за декілька місяців. Якщо в період гарантії вона стане несправною, її в магазині можна буде замінити. Головне зберігати чек.  Вже знаємо, що в домашньому господарстві краще використовувати побутову техніку класу А та А + . Вона найбільш економно витрачає електрику, особливо це стосується такої техніки, яка ввімкнена цілодобово, наприклад, холодильник. Ще одна корисна річ у нашому домі - багатотарифні лічильники. При їх використанні можна добряче зекономити. Необхідно лише контролювати та зменшувати використання енергії в часи пік (з 8 до 11 ранку та з 8 до 11 години вечора), коли вона найдорожча. Їх ми встановили, коли перейшли з газоопалення на електричне.

 Останнім часом вже й не використовуємо стаціонарний комп’ютер, користуємося маленьким ноутбуком. Він дозволяє економити електроенергію. Також намагаємося не вмикати світла в кімнатах, де нікого немає, та не залишати ввімкненим телевізор, коли його ніхто не дивиться. Хоча від цих звичок родині було спочатку важкувато відучитися. Електричним чайником користуємося, і набираємо у нього стільки води скільки потрібно використати саме зараз.

Крани закручуємо міцно

Кількість води можна значно зекономити, якщо приймати щодня не ванну, а звичайний душ. Хоч ми і не відмовилися від водних ванних процедур, але не частіше 1-2 разів на тиждень для кожного члена сім’ї.  Навчилися також вимикати воду під час чищення зубів, теж саме стосується і миття посуду.  Деякі друзі економлять гроші на воді завдяки посудомийній машині. Води в ній витрачається куди менше, ніж при ручному митті посуди.  Але при умові, що сім’я є великою, і ви щодня миєте багато посуду. Нам такий варіант не підходив, тому й не купували. Велика економія є при встановлені сучасних пральних машин, які також дадуть зекономити і на електриці. При цьому можемо порадити: періть рідше, але з повним завантаженням, адже пральна машина завжди використовує майже однакову кількість води при будь-якій кількості одягу. Лічильників на воду у нас немає. Але  у знайомих вони є, й вони не сплачують за «гуртожиток» сусідів, а лише за те, що самі й використовують.  Періодично перевіряємо труби та крани.  Якщо вони протікають, то не економлю на роботі майстра, використовуючи «бабині» методи підставляння мисок чи банок. Також у ванній кімнаті поставили туалетний бачок, в якому є 2 зливи – для більшої кількості води та меншої. 

Витрати окупилися

Квартира чи приватний – неважливо. У будь-якому разі необхідно своє помешкання утеплити зовні. Потурбувалися ми про пластикові вікна та нові двері. Звісно ж влетіли «у копійчину», але воно того варте.  Також ми встановили програматори температури. Вони регулюють рівень тепла в приміщенні. Особливо це зручно восени та навесні, коли опалення вже включили або ще не відключили, а на вулиці  потеплішало. Коли ми вдома, встановлюємо потрібну температуру, коли нікого немає – наш програмований «контролер» знижує температуру в кімнатах до мінімально комфортної.  Не забуваємо звісно ж знижувати температуру коли дорогі «електричні години».  Такий же програматор тепла можна встановити і у квартирі чи приватному будинку при автономному опалені. В багатоповерхівках не з автономним опаленням доцільно встановити загальний лічильник тепла.

Що стосується оформлення субсидій, то раніше ми їх не робили, адже не підпадали під категорію громадян, які мали на це право.

Економимо завдяки субсидіям

В період з 1 по 30 квітня хмельничани зможуть звернутися в управління праці та соцзахисту  для оформлення житлової субсидії. Для цього, їм необхідно звернутися до найближчого відділення. За новою програмою потрібно подати лише 2 документи: заяву та декларацію про доходи. Всі додаткові документи будуть отримані органами соцзахисту самостійно від Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби чи інших відповідних служб. Отримуватимуть таку субсидію вже з 1 травня. Особливістю цієї субсидії є те, що вона надаватиметься на період 12 місяців, а не як раніше - лише на опалювальний сезон.

При оформленні субсидії знято обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні, а також щодо майнового стану. Для призначення житлової субсидії враховуватимуть доходи за попередній календарний рік без урахування податку на доходи фізичних осіб.

-Мешканці, які раніше отримували житлові субсидії в опалювальному періоді 2014 -2015 року мають право на призначення житлової субсидії з травня і на наступний рік без звернення, - розповіла заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Євгенія Мельничук.  - Управління праці та соцзахисту населення проведе розрахунок усіх таких одержувачів за своїм варіантом. Це означає, що ми від податкової служби запросимо доходи за попередній рік і проведемо розрахунки за спрощеним порядком.

Ті сім’ї, в яких з’явилися зміни в джерелах доходів у складі сім’ї або мали придбання товарів понад 50 тисяч гривень, повинні працівників соцзахисту проінформувати про це. Адже  це вплине на призначення житлової субсидії на наступний термін. Якщо виявлять неправдиву інформацію, то змусять повернути гроші за отриману субсидію в подвійному розмірі.

-Протягом квітня до помешкань хмельничан будуть приходити представники «Хмельницькводоканалу», «Теплокомуненерго», ЖЕКу, щоб провести роз’яснювальну роботу щодо отримання субсидій, - розповідає заступник міського голови Анатолій Нестерук. - Скористатися оформленням субсидії на 12 місяців можна буде лише один місяць – впродовж квітня 2015 року.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соцзахисту здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично. Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина і протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення чи непризначення субсидії та письмово поінформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

Якщо Ви знаєте інші ефективні методи економії - пишіть. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Анонім

    стоїть газовий лічильник. Крутиться, як навіжений.  Підозрюю, що виробники лічильників у змові з продавцями газу :-)

    Anonymous reply Анонім

    Давайте порівняєм 4 чайника нагрітих по 2 літва - - це 1 куб



    А 5 хвелин вода з газколонки потекла цоб посуд помити - 1 куп



    Під душем швиденько окупатися - 5 кубів



    І лічильник фірташа з зовнішнім вуличним режимом роботи чи радіозаводский

    Анонім reply Anonymous

    лічильник Самгаз, здається Рівне  виготовляє
  • Анонім

    а ще мона свічки купити і какати не в унітаз а в кущах, ми так робимо і дуже зекономили!

    Anonymous reply Анонім

    Зимою у кущах?)))))
  • gemelli

    Я не знаю....піднімається газ, світло, вода..... Це означає знов ціни виростуть абсолютно на все....крім зарплати.....Як тут економити! Нереально (
  • Анонім

    В Польщі коли підняли тарифи - малозабезпеченому населенню встановлювали лічильники безкоштовно, виділяли кошти на заміну вікон і утеплення будинків. Програма така діяли і вони швидко втілили в життя енергозберігаючі технології по всій країні. А наші тільки вміють три шкіри дерти, хоч би олігархи не збідніли... нема ні розуму, ні совісті...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up