Хмельницький «насмічує» за день 500 тонн

Хмельницький «насмічує» за день 500 тонн
В Хмельницькому встановлено більше 100 спеціальних сміттєвих баків, у які можна викидати скло та пластикові пляшки. Завдяки такому сортуванню можна не тільки вивозити на звалище менше відходів, але й збирати вторинну сировину. Але для міста це ще далека перспектива, адже кількість побутових відходів з року в рік не зменшується.

Більшість людей дотримуються одного «сміттєвого» закону: не винось сміття з хати ввечері, бо гроші з будинку несеш. А от як і куди йде сміття, ніхто не замислюється. У багатьох країнах, особливо в Європі, відходи не викидають, а сортують і потім переробляють.

Закриті сміттєпроводи

В нашому місті також намагаються організувати належні умови для того, аби сміття сортували. Цим питанням місцева влада приймається уже більше трьох років.  Для цього встановлюють євроконтейнери – на колесах і з кришкою – для твердих побутових відходів, окремо – для пет-пляшок та скла. Але на всі мікрорайони нових контейнерів не вистачає. Велику частину змішаних побутових відходів комунальні служби продовжують вивозити на полігони.  А сортують його вже на місці.  

Відео дня

- Хмельницький - одне з міст, де ще залишилися сміттєкамери у під’їздах, - каже Владислав Кривенчук. - Багато міст вже відмовилися від сміттєпроводів, і облаштовують майданчики для збору відходів на вулиці.

Такі майданчики вже облаштували на Озерній та у Центрі. Аби покращити санітарний стан під’їздів багатоповерхівок, закрили сміттєпроводи і на Заготзерно. Але, за словами Владислава Кривенчука, цей процес довготривалий і може затягнутися та багато років. Якщо у 2013 році євро контейнер коштував близько 3 тисяч гривень, то зараз його вартість зросла вдвічі.

- Зараз переводимо також і Виставку. Але там є трудності з облаштуванням майданчиків. На Рибалко, 16 хочемо зробити великий майданчик на 13-14 контейнерів, куди викидатимуть сміття мешканці 6-7 будинків, - каже директор «Спецкомунтрансу».  

Розділяють як можуть 

За словами Владислава Кривенчука, у них - непочатий край роботи. Адже люди викидають у контейнери роздільного збору інше сміття. Натомість коректно викинуті пляшки, пластик і папір з контейнерів витягують, а потім здають його спеціальним підприємствам, за що отримують гроші. Тому об’єми збору відходів для комунальників недостатні, щоб на цьому можна було зробити бізнес.

- Ми майже не заробляємо на розподілі сміття – це неприбутково. У нас можна ще довго популяризувати цю ідею, та доки люди не збагнуть, що це важливо, про реалізацію вторинної сировини говорити марно.  Наприклад,  ПЕТ-пляшка економічно недоцільна нам. Її треба зібрати в місті, перебрати по кольору, по структурі, а вже потім здати на реалізацію. З-під олії чи шампуню пляшки не приймаються, як часто думають люди. Нам треба відділити їх від хімічних речовин. Також треба відкрутити пробку, а вже  після того пресувати для реалізації. Це робота непроста і потребує багато часу та зайвих рук.  

Інша справа – новорічні ялинки та гілля. Їх  переробляють на паливо для котелень, адже вивозити дерево на сміттєзвалище дорожче. Потрапляючи на полігон твердих побутових відходів, більша частина сміття переробці вже не підлягає.

Один сміттєвий контейнер припадає на 75 жителів 

Гіляки та унітази у вартість не входять

Проблеми створюють мешканці, які, особливо під час ремонтів, залишки будматеріалів та сантехніку складають біля сміттєвих баків. Але найбільше засмічують територію міста жителі приватних секторів. Вони складають гілля на тротуарах міста, очікуючи, що комунальники його приберуть за них. Такі відходи, за словами Владислава Кривенчука, люди повинні вивозити на полігон самотужки, а за утилізацію  платити додатково 7,94 гривні за один кубометр.

- В приватному секторі баки сміттєві не ставляться. Якщо це побутове сміття, то житель має збирати його в себе на території, - каже директор КП «Спецкомунтранс». - На кожній вулиці є спеціальні місця, де жителі складають відходи для того, щоб ми потім цивілізовано могли все зібрати та вивести. Але, на жаль,  на вулиці Купріна біля бані та в районі госпіталю по Чорновола люди виносять сміття на центральну дорогу і залишають під стовпами. Така ж ситуація по вулиці Раскової,  на 4-ій Новій, Проскурівського підпілля, 115 та на вулиці Волочиській. Але ми змушені прибирати і такі стихійні сміттєзвалища.

Сміття подорожчає

В будні дні на маршрути виїжджає близько 24 сміттєвозів. Це разом з тими машинами, які збирають негабаритне сміття. Для побутових відходів по місту курсує  18 машин. Аби за один раз можна було забрати більше сміття, автомобілі модернізують. Таким чином підприємство економить паливо. Але цього не достатньо.  Ймовірно, що скоро хмельничанам доведеться більше платити за вивіз своїх відходів. Зараз мешканець багатоповерхівки платить 5,29 гривень щомісяця, у приватному секторі -   5,64 гривень. Останнє підняття тарифів на гривню було минулого року.

- Зараз робимо нові розрахунки. За вивіз сміття одна особа платитиме близько 7 гривень. Тарифи  цілком обґрунтовані, адже вартість пального за останній рік виросла майже втричі, - заявив директор «Спецкомунтрансу». 


Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «Чистий Хмельницький».  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up