Житлові субсидії для хмельничан: що змінилось з 1 травня

Житлові субсидії для хмельничан: що змінилось з 1 травня

Для розрахунку субсидій зменшили норми споживання блакитного палива. Але у тих, хто взимку економив на опаленні, залишаться кошти на рахунках за газ та тепло.  

З 1 травня субсидії надають за новими правилами. Уряд вніс деякі зміни у порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, які вступили в дію 30 квітня. Хмельничани тепер зможуть подавати заяви та декларації у електронному вигляді. Однак опрацьовувати їх будуть лише при наявності підпису, який їм необхідно поставити протягом місяця.

Або субсидія, або пільга

Хмельничани-пільговики, яким призначать житлову субсидію, пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користуватись не зможуть. Якщо в складі сім’ї, яка звертається за субсидією, є пільговик, то субсидію призначать лише у разі, якщо пільгами він користуватись не буде.

Відео дня

- Принципової різниці у наданні субсидії немає, кардинально нічого не помінялось. вніс певні зміни. В першу чергу, це те, що значно зменшується норма споживання газу з 7 до 5,5 кубометрів на 1 квадратний метр опалювальної площі. Відповідно, і розмір субсидії через це буде менший, - розповідає «ВСІМ» начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Вадим Маруняк. 

Які доходи треба для субсидії

Кабмін відмінив можливість призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Відтепер така допомога від держави призначається з урахуванням доходів попереднього року. А якщо субсидія призначається у I кварталі, то з урахуванням доходів за перші три квартали попереднього року.

Окрім цього, Кабмін збільшив розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу сім’ї.

- Минулого року особам працездатного віку, які не працюють і не мають доходу, то ми доводили їхні доходи до прожиткового мінімуму. В цьому році їхні доходи будуть доводитися до двох прожиткових мінімумів. Не можна сказати, що це дуже добре, тому що фактично розмір субсидії для них зменшиться, - каже Вадим Маруняк. - Для студентів, які проживають у складі сім’ї батьків, ми будемо брати їхній реальний дохід, тобто стипендію. А для студентів, які живуть окремо, але звертаються за субсидією на житлове приміщення, у якому проживають, то ми будемо враховувати прожитковий мінімум.

Що порахують у сукупний дохід

Містянам, які отримують допомогу по догляду за інвалідом І групи або людиною, яка досягла 80-річного віку, не будуть враховуватися фактичні розміри соціальних виплат. До їхнього сукупного доходу йтиме дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму. До сукупного доходу при призначенні субсидії не враховуватиметься державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Не будуть враховувати і щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

- Якщо громадянин зазначив певний дохід, який відсутній в базі даних Державної фіскальної служби, то він або подає довідку, яка свідчить про отримання цього доходу, або пише пояснення, звідки він його отримав. І таким чином він теж буде врахований до сукупного доходу, - стверджує Вадим Маруняк.

Субсидія – на рік, потім перерахунок

Допомога від держави на оплату «комуналки» призначається з місяця звернення до кінця опалювального сезону, але не більше, ніж на 12 місяців. За наявності договору оренди субсидія призначається по місяць, в якому завершується термін дії договору та за умови, якщо орендарю нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

- Для тих, хто отримував субсидію в 2015-2016 роках, їм буде автоматично проведений розрахунок на неопалювальний період 2016 року, з травня по вересень, а в жовтні буде проведений розрахунок на опалювальний сезон. Людям звертатись не потрібно, всі дані, які нам потрібні для розрахунку розміру субсидії, будуть отримані на запити управлінь соцзахисту. Людина має звертатись лише у разі зміни складу сім’ї або при здійсненні покупки на суму понад 50 тисяч гривень, - зазначає Вадим Маруняк.

Після закінчення опалювального сезону комунальники «спишуть» у державний бюджет залишки невикористаних субсидій на оплату опалення. На рахунках у хмельничан залишиться лише невикористана сума субсидії за 100 кубів природного газу або 150 кіловат електричної енергії. Ці кошти зарахуються комунальниками в якості оплати послуги на наступні розрахункові періоди.

Читайте також: Як слідкувати за комуналкою онлайн. Поради хмельничанам

Як хмельничанам встановити лічильники на комуналку

Чи потрібно хмельничанам платити за повірку лічильників

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up