Потерпілий у справі Дьяченка: «Коли мене били, я втратив свідомість»

Потерпілий у справі Дьяченка: «Коли мене били, я втратив свідомість»
Віктор Клімішен каже, що його били і погрожували викинути з вікна третього поверху.
  • Відбулося судове засідання по справі хмельницького бізнесмена. Валерія Дьяченка звинувачують у вимаганні 10 000 доларів.
  • Потерпілий Віктор Клімішин розповів, як його били охоронці на «Катіоні» і погрожували вбити. За це хоче компенсації в мільйон гривень.
  • Батько потерпілого пояснив, чому звернувся до поліції лише через 10 днів після побиття сина.

Розгляд справи в Хмельницькому міськрайонному судді, що на Героїв Майдану, розпочався сьогодні, 13 лютого. Допитали Віктора Клімішена, який проник на «Катіон» ще 10 липня минулого року. Територія заводу належить відомому в місті бізнесмену Валерію Дьяченку.  

«На мені сидів чоловік із сокирою»

Віктор Клімішен проживає у Ярмолинецькому районі. Має власне господарство. Того дня чоловік приїхав у Хмельницький до батьків. По дорозі, за його словами, вирішив заїхати на смітник, який є біля заводу “Катіон”. Про події 10 липня він розповідав під час допиту в суді.

Відео дня

 - Тут люди часто викидають картоплю. Я час від часу приїжджаю і беру її та годую курей та качок. Коли приїхав 10 липня, то мені "приспічило". Потрібно було справити нужду. Вирішив зробити це на території підприємства. Подалі від людських очей. Пройти туди можна спокійно. У старих іржавих воротах - велика дірка. Як справив потреби, вирішив, заради цікавості, пройтися заводом. Коли зайшов в якесь приміщення, мене побачив чоловік в камуфляжі. Він стояв із сокирою в руках і сказав «От хлопець ти і добігався», - розповів під час допиту Віктор Клімішин.

Суддя по справі Дьяченка Володимир Навроцький.

За словами Віктора Клімішина, він вирішив заховатися. Побіг у сусідню кімнату і приліг на підлогу. Пригадує, що далі його хтось почав тягти за ноги і бити палицями. Скільки людей це робило, чоловік не бачив. Каже, що закрив голову руками, аби захиститися. Та припускає, що було там шестеро чоловіків. Саме скільки людей він нарахував згодом, коли його тримали в охоронній будці.

 - Коли мене били, я втратив свідомість. Прийшов до тями, а на мені сидів чоловік із сокирою. Це був старший охоронець Руслан. Він сказав, щоб я не рухався, бо він нервовий і може проломити голову. Запитав, скільки в мене грошей. Я сказав – 250 гривень. У відповідь почув, що 10 доларів - це не гроші. Далі мене двоє інших охоронців кудись потягнули через сходи. По дорозі один запропонував скинути мене з третього поверху. Хотіли зробити все, як нещасний випадок. Згадав також про випадок, коли один хлопець, поки за його викуп шукали гроші, повісився. Але старший охоронець сказав, що будуть робити все, як скаже хазяїн, - каже Віктор Клімішин.

Валерію Дьяченку загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

«10 тисяч за свободу, інакше тебе не знайдуть»

Потерпілий продовжував розповідь. Розповів, що його завели в “сторожку”. Поки він сидів із зав’язаними руками на стільці, один з охоронців пригнав його автомобіль на територію заводу. Після цього уже згадуваний охоронець Руслан дав Віктору Клімішену телефон. Потерпілий вважає, що розмовляв із Валерієм Дьяченком.

 - Я запитав, з ким я говорю. Чоловік російською мовою відповів, що з Валерієм Гарійовичом. Він запитав, скільки я можу запропонувати за свою свободу. Я сказав, що 10 доларів. Він відповів: «Якщо через годину ти не принесеш мені 10 тисяч доларів, то тебе ніде не знайдуть», - заявив в суді Віктор Клімішен.

Ця фраза із уст потерпілого, вочевидь, обурила Валерія Дьяченка. Він відразу хотів відповісти. Але адвокат зупинила його. Бізнесмен відповів на такі звинувачення згодом, коли суддя дав йому слово.

На фото - адвокат потерпілих Вадим Кащенко. До речі, саме цей правозахисник представляв в суді Дмитра Червонюка, який на смерть збив пішохода біля "Оазису" влітку 2013 року. 

«В поліцію йти боялися»                                    

Віктор Клімішен продовжував розповідати про події того дня. Сказав, що після розмови по телефону із Дьяченком, зв’язався із батьком. Василь Клімішен прийшов на місце хвилин через 40. Про це розповів на суді. 

 - Для мене 10 тисяч гривень - то сума. А тут просили 10 тисяч доларів. Але я розумів, що з моїм сином може щось статися. Мені чітко сказали, якщо я не знайду гроші, то можу більше не побачити сина. Знаючи про те, яка слава про Дьяченка ходить по місту, я розумів – іншого виходу у мене немає. Позичив 2700 доларів у швагра. Більше не знайшов. Віддав ці гроші дружині Дьяченка. Вона приїхала на «Лексусі» за ними на завод. Під її диктовку син написав розписку, що віддасть ще 7200. Я навіть трохи зрадів, що зекономили 100 доларів. Документи, які забрали в сина і автомобіль нам не повернули. І попередила, щоб ми не йшли до поліції, а то на ранок ми будемо тримати нирки і печінку в своїх долонях, - продовжив Василь Клімішен.

Лише через чотири дні після тих подій потерпілий Віктор Клімішен звернувся до медиків. Розповів, що у нього сильно боліло горло. Згадав він і про невідомих людей, які часто переслідували його. До поліції Клімішени спочатку не пішли. Кажуть, що з однієї сторони боялися розправи. Повідомили судді, що надіялися знайти решту суми, яку вимагали. Та зрозуміли, що навіть якщо позичать, то не буде як віддавати. Василь Клімішен працює монтажником на «Новаторі». Його дружина -медсестрою. Заробити такі гроші, як вони кажуть, були б не в змозі. Тому й пішли до поліції. Було це 20 липня.

Далі Василь Клімішен діяв уже разом із поліцією. Повідомив суддю, що домовився із Дьяченками про зустріч. Хотів принести 300 доларів і забрати документи на автомобіль. Думав його продати, аби мати з чого віддавати решту. На зустріч до будинку бізнесмена прийшов із пристроями для аудіо та відеозапису. Їх на нього одягнула поліція. Також правоохоронці прослуховували усі телефонні розмови Василя Клімішена. Було це 25 липня.

Затримали Валерія Дьяченка 27 липня. Після цього йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. В СІЗО він пробув до 3 листопада, коли вийшов на волю під заставу. Тому на судовому засіданні підозрюваний сидів поряд із своїми адвокатами, а не за решіткою.

Валерій Дьяченко не вірить словам Клімішених.

«Повтори на поліграфі»

Валерій Дьяченко скористався своїм правом поставити кілька питань стороні потерпілих. Він, як і раніше, свою вину заперечує. Як і не вірить свідченням, які давав Віктор Клімішен. Запитав у нього, чи готовий він повторити все сказане на поліграфі. У відповідь почув ствердне: “так”. Та суд особливої уваги на таку пропозицію поки не звернув. 

Адвокат обвинуваченого Оксана Каденко під час допиту звернула особливу увагу на те, що на територію заводу чоловік прийшов із універсальним велосипедним ключем і невеличкою сумкою. За словами Дьяченка, чоловік прийшов на «Катіон», аби щось вкрасти. Та Віктор Клімішен заперечив це і сказав, що просто зайшов через вікно в одне з приміщень заради цікавості. У Валерія Дьяченка такі слова викликали посмішку на обличчі. 

Після того, як допитали Віктора і Василя Клімішених, судове засідання було перервано. Мали на нього з’явитися свідки по даній справі. Прокуратура викликала близько десяти людей. Серед них охоронець Руслан і дружина Валерія Дьяченка Людмила. Можливо, з’являться вони в залі суду 23 лютого. Саме тоді продовжиться розгляд справи Дьяченка.


Нагадаємо, що одного із співвласників ринку «Бартерсервіс» Валерія Дьяченка затримали 28 липня минулого року. Відомого в Хмельницькому бізнесмена звинувачують у вимаганні 10 тисяч доларів. Якщо його визнають винним, то він буде позбавлений волі на строк від 3 до 7 років. Також він може сплатити компенсацію Віктору Клімішену. Той хоче один мільйон гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій Якубенко

    опанькі. а нашо такому багатому чудаку стільки проблем через 10 тисяч доларів. шось тут нечисте. певно хочуть засадити його і віджати базар і катіон. недаром там такий модний адвокат в людей, які не мають грошей. та ше й провладна у Хмелі партія на засіданні. зацікавленні

    Ірина Волошина reply Сергій Якубенко

    шось тут нечисто... теж мені так здається, ото б його били за якесь вторгнення в туалет

    Сергій Якубенко reply Ірина Волошина

    нормально так попісяв на 10 тисяч доларів)

keyboard_arrow_up