Сміттєпереробний завод у Хмельницькому може вирішити проблему забруднення

Сміттєпереробний завод у Хмельницькому може вирішити проблему забруднення
Сміттєзвалище по дорозі на село Олешин є великою екологічною проблемою Хмельницького. Ще кілька років – і полігон переповниться. Аби цього не сталося, потрібен сміттєпереробний завод. Інвестори є, однак наразі «руки зв’язані» і у забудовників, і у влади

Хмельницький полігон побудували ще понад півстоліття тому, але й до цього туди відвозили відходи. Смітник розрахований на 5 мільйонів тонн сміття, і зараз там вже близько 4,5 мільйона.

 

Є гроші, немає можливості 

Відео дня
> Бажаючих побудувати у нас сміттєпереробний комплекс є. Але існує одна проблема. Хмельницький – учасник Національного проекту «Чисте місто», тому міська влада не може приймати жодних рішень самостійно.

 

Проект, до якого залучені 10 міст України, передбачає створення у них сучасних комплексів з переробки твердих побутових відходів. Як результат – має покращитися санітарний та екологічний стан цих міст.

Є перелік підприємств, які звернулися до «Чистого міста» і вже готові працювати, але зрушень поки що нема.  

 

- Учасники конкурсу – комерційні підприємства, його виграє той, хто запропонує найкращі умови будівництва, - каже начальник відділу інвестицій та енергозбереження Департаменту економіки виконавчого комітету Хмельницької міської ради Віктор Доброріз. -  Ще у 2011 році в рамках проекту провели експертизу нашого сміття, але скільки просили, нам не дали результатів. Сказали лише, що їх дадуть переможцям конкурсу. Однак ні положення, ні умови конкурсу нам невідомі, вони передані Кабміну на затвердження. Лише після затвердження Національне агентство інвестицій та розвитку України оголосить цей конкурс.

 

Чекаємо результатів 

Реалізувати проект потрібно до 2015 року. Кабмін оцінив орієнтовну вартість будівництва заводу у нашому місті не менше як у 235 мільйонів гривень. 

 

- Свій проект пропонували кияни, вони мали знайти інвестора із Америки, але іноземці не бажають працювати через Державу, хочуть напряму, - каже Віктор Доброріз. – Їхній проект розрахований на 55-60 мільйонів доларів. Є також приватний підприємець у Хмельницькому, який має земельну ділянку 6,5 гектара біля полігону. Він теж хоче збудувати сміттєпереробний комплекс, вже має інвесторів, його проект розрахований на 50 мільйонів доларів.

 

Прибуток отримуватиме власник. Переможець конкурсу складе угоду з міською радою, яка надасть під будівництво землю. За власний кошт підприємство побудує завод та буде платити податок на землю та за доставку сміття. Натомість гарантуватиме постачання сміття на декілька років саме на їхній завод.

 

- Але якщо «Чисте місто» порушує умови, то ми можемо розірвати договір та працювати з тими, хто запропонує найкращій варіант, - каже Віктор Доброріз. – Різні підприємства пропонують будівництво вартістю від 50 до 70 мільйонів доларів терміном від 1,5 до 2 років. Підприємство з Кривого рогу запропонувало проект на 70 мільйонів доларів і кошти, нам потрібно лише надати згоду. Їхній інвестор з Китаю. Вони гарантують майже стовідсоткову переробку сміття, мають запатентований винахід. Харчові відходи будуть перероблятися в біогазових станціях, які передбачені у цьому комплексі. Пластик, резина теж можуть перероблятися згідно проекту і на бензин, і на дизпаливо. Але це все лише проект.

 

Вдовольняємося чим можемо 

Полігон твердих побутових відходів має 8 гектарів, з них використовується лише 4. На території залежуються лише побутові відходи. Їх утрамбовують бульдозерами та засипають землею.

Зараз третина усієї площі смітника вже пересипана, там проросли бур’яни, і ця земля не використовується. Пошарова відсипка побутових відходів розрахована на його захоронення. 30 сантиметрів землі накидають на метр втрамбованих відходів. Найвища точка полігону – 35 метрів.

 

Територія ділиться на робочі частини. Сміття розділяють ще при в’їзді на майданчику. Крім побутового сміття везуть і промислове, з фабрик та заводів. Що можна спалити – те спалюють. 

 

- Два-три рази на тиждень сміттєвоз спеціально виїжджає для збору скла та пластику, - каже директор комунального підприємства «Спецкомунтранс» Владислав Кривенчук. – Їх висипають окремо при в’їзді на полігон та продають замовникам. Але спочатку пляшки перебирають, щоб вони були чисті. Також окремо відбирається гілля та будівельні відходи, які використовують для будівництва дороги на полігоні. 

 

Привчати з дитинства 

Щодо сміттєпереробного заводу Владислав Кривенчук вагається, мовляв, спочатку потрібно привчити наших людей до сортування сміття вдома.

 

- Спочатку варто перелаштувати всю систему збору сміття, - каже директор «Спецкомунтрансу». – Ще з дитячого садочку привчати дітей до такої культури, адже з дорослими вже важко. На нашому полігоні, де все повною масою, організувати роботу заводу буде дуже важко. Адже прийдеться більшу частину сміття сортувати вручну. Принцип усіх заводів – вкладати гроші в сам завод, а не в полігон. Я особисто їздив у Європу і бачив, як там працюють заводи. У іноземців контейнери розставлені біля будинків, мешканці самі розподіляють свої відходи, відповідно на завод постачають вже сортоване сміття. 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Так розірвіть договір, які проблеми? Чого чекати? Смітник й так переповнений
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:09 Загинуло семеро воїнів з Хмельниччини. Наймолодшому було 21 17:04 На заводі у місті-супутнику ХАЕС готові платити 32 тисячі гривень 16:13 З якими хворобами не мобілізують до армії. Оновлений перелік 15:25 У Хмельницькому відбудеться свято гаївок: де та коли Від читача 18:27 АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ. Чим небезпечна? Що потрібно знати? 14:39 Горіло сміттєзвалище. Три пожежі загасили цієї доби рятувальники на Хмельниччині 13:53 У Хмельницькому відключатимуть газ наступного тижня: адреси 13:06 На Хмельниччині у лісі та на полі знайшли артснаряди 12:21 Хмельничани можуть задати питання заступнику Симчишина: як звернутись 11:31 У Хмельницькому чоловік впав з висоти на будівництві багатоповерхівки 10:41 Закон про мобілізацію: що зміниться для жителів Хмельниччини 09:55 Погодинних відключень сьогодні, 18 травня, на Хмельниччині не буде, – обленерго 09:13 У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up