Побороти авітаміноз допоможуть спорт і стиглі фрукти

Побороти авітаміноз допоможуть спорт і стиглі фрукти
З настанням весни, не дивлячись на гарну погоду, у людей виникають депресивні стани і проявляється авітаміноз – нестача вітамінів чи мікроелементів. Фахівці радять у цей період налаштуватися на позитив, повноцінно харчуватися та займатися спортом .

- Враховуючи те, що розпочинається піст і люди сідають на дієту, обмежуючи себе у харчуванні, симптоми авітамінозу будуть ще більш яскраво вираженими, - каже гастроентеролог поліклініки №2 Ірина Гаєвська. - Особливо це відчують люди, які мають хронічні хвороби, захворювання шлунково-кишкового тракту, коли засвоєння вітамінів і без того порушене, або люди, які обмежують себе дієтами, і організм не повноцінно отримує вітаміни.

 

Вітамінів не вистачає

Відео дня
> Авітаміноз може бути у всіх, незалежно від пори року. Але найчастіше він проявляється у міжсезоння при переході від зими до весни. Стреси, довготривалі ненормовані робочі дні, чергування у нічні зміни, паління сприяють загостренню авітамінозу, і організм потребує ще більше вітамінів.

Авітамінози можуть призводити до загострення хронічних інфекцій, погіршення засвоєння калію та кальцію. У дітей може погіршитися ріст кісток і організму в цілому.

- Якщо ми не доотримуємо вітамінів, то організм страждає від незасвоєння мікроелементів, які йому потрібні для повноцінного функціонування. Тому починає страждати імунна система, розвиватися хронічні інфекції, діти гірше ростуть, гірше вчаться, працівники стають неуважними на роботі, водії – за кермом, - пояснює лікар.

 

Більше позитиву

Весна – час, коли фізичне виснаження може доповнюватися емоційним.

- Виникають стреси, кризові стани, які вибивають з колії, тому емоції людей змінюються. Зазвичай емоції повинні бути більш-менш стабільними, оскільки з них складається настрій людини. А коли погіршується настрій, починається депресія, - каже практикуючий психолог Галина Літвінова.

У більшості людей весняна депресія проявляється депресивними станами. Найбільш вразливими є жінки, оскільки вони емоційніші і сприймають все близько до серця.

- Аби не виникла весняна депресія, слід намагатися з позитивом сприймати навколишній світ. Оптимістам завжди світить сонечко, а песимістам похмуро на душі. Тому дуже важливо, з ким ми спілкуємося, де знаходимося, сприймати ситуацію з позитивом, - каже психолог.

Якщо депресивні стани продовжуються не більше двох тижнів, хвилюватися не потрібно. Якщо більше – треба звертатися до психолога, невропатолога чи психотерапевта.

- Але якщо не боротися з депресивними станами, це може призвести до хронічної депресії – хвороби. Тут ні психолог, ні психотерапевт, ні невропатолог може і не допомогти. Потрібно буде звертатися до психіатра, - каже Галина Літвінова.

 

Симптоми авітамінозу та весняної депресії подібні між собою

Основні симптоми авітамінозу:

- швидка втомлюваність

- роздратованість

- сонливість

- апатія

- депресія

- агресивність

- низька працездатність

 

Основні ознаки депресивного стану:

- слабкість

- поганий настрій

- втома

- зниження працездатності

- смуток

- швидка втомлюваність

- дратівливість

- почуття тривоги

- відчуття власної нікчемності

- знижена самооцінка

- безпричинні сльози

 

 

Позбутися весняної депресії допоможуть музика і спорт

Для того щоб вилікувати весняну депресію, необхідно:

Правильно харчуватися: їсти арахіс, банани, волоські горіхи, какао, шоколад, полуницю, вівсянку, сою, устриці. У цих продуктах є магній, залізо, вітаміни і тіамін.

Спілкуватися з приємними людьми.

Не зневірюватися та не засмучуватися, а налаштовуватися на позитив. Важливо пам’ятати, що все відбувається на краще.

Слухати класичну музику.

Довше знаходитися вдень на вулиці.

Щоденно приймати контрастний душ.

Носити яскравий одяг, аби підняти настрій.

Займатися спортом та сексом, щоб в організмі виділялися гормони щастя, які допомагають боротися з депресією.

 

Подолати авітаміноз допоможуть фрукти, овочі та крупи

Аби уникнути негативних наслідків, які може спричинити авітаміноз, необхідно:

- обов’язково їсти овочі, фрукти та крупи. Останні містять основний спектр вітамінів групи В і мікроелементів, які посилюють засвоєння вітамінів;

- приймати вітамінні комплекси для підтримки організму; 

- для покращення засвоєння вітамінів Д, Е, А потрібно бути більше на свіжому повітрі і багато рухатися.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:27 На фронті загинув кам'янчанин Ілля Соболєв 15:02 Хмельницький в Instagram: 10 фото за тиждень photo_camera 14:32 Покинуті штольні на Хмельниччині стали туристичним об'єктом (ФОТО) photo_camera 13:45 Як змінилася ціна приготування паски за чотири роки Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 12:30 Мешканка Хмельниччини вирощує 3000 видів рослин на двох гектарах play_circle_filled photo_camera 11:05 7 фактів про куряче яйце, які ви могли не знати 10:25 На кладовищі в Раковому збудують колумбарій 09:45 Що ви знаєте про Великдень? (ТЕСТ) 08:02 «Світлі свята вчать нас цінувати, любити й вірити». Іван Гончар вітає з Великоднем (пресслужба І.Гончара) 18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up