Як змінилася ціна приготування паски за чотири роки

Як змінилася ціна приготування паски за чотири роки
Фото depositphotos.com
  • Нині кілограм домашньої паски коштує 179,8 гривні, кажуть фахівці.

Типовим атрибутом відзначення Великодня є паска. Її купити або приготувати самостійно. Якщо обрати другий варіант, потрібно буде купити продукти. Щороку національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» рахує, скільки коштує приготування паски за традиційним рецептом. Таке дослідження проводять з 2020 року.

Цьогоріч вартість паски складає 179,8 гривні за кілограм. Для розрахунку взяті ціни 700 грамів борошна, 400 грамів цукру, 300 грамів молока, 200 грамів родзинок, 150 грамів масла, 6 яєць та 40 грамів дріжджів. Про це повідомляє видання «The Page».

За даними «Інституту аграрної економіки», з 2020 року домашня паска здорожчала на 87%, що пов'язано зі здорожчанням її складових. 2021 року зросли ціни на яйця, цукор, борошно та масло. Це сталося через здорожчання зернових і продукції тваринництва при зменшенні врожаю зернових у світі, здорожчанні енергоресурсів та зростанні цін через карантин. 2023 року зростання цін на продукти для паски було найбільшим. Це було пов'язано з впливом російського вторгнення.

Відео дня

Інфографіка: Олександр Шатов

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій

    За чотири дні.....

    Читач62 reply Андрій

    Роки... читай добре
  • Василь Михальчишин

    Ви це зробили.

keyboard_arrow_up