Мешканка Хмельниччини вирощує 3000 видів рослин на двох гектарах

Мешканка Хмельниччини вирощує 3000 видів рослин на двох гектарах
Фото Суспільного
  • Перше дерево Іванна Булоус висадила у чотири роки.
  • Нині їй у господарстві допомагають три покоління родини.

Мешканка села Прислуч Полонської громади Іванна Білоус має два гектари землі. На них вона вирощує понад 3000 видів рослин. На своїй території жінка розмістила теплиці, квіткову плантацію, лавандове поле та лісосад. Про це йдеться у сюжеті «Суспільного».

Іванна Білоус розповіла, що її захоплення рослинами почалося з дитинства. Її дідусь був городником, а бабуся збирала насіння. Саме з дідусем вона посадила своє перше дерево, коли їй було чотири роки.

— Я виходжу з дідом Іваном на город і він каже: «Пішли садити дерева». Я дивлюсь, в нього лопата є, а дерева в руках немає. Я кажу: «Дідусь, а де дерево?» Він дістає сірникову коробку, виймає насінини яблука, дістає їх на долоню і каже: «Ось наші дерева», — згадує Іванна Білоус.

Відео дня

Господарство жінки належить до мережі пермакультурних центрів України:

— Це підглядання за тим, як відбувається в природі, й перенесення цього на свою ділянку. Ми не використовуємо жодних гербіцидів, хімічних засобів захисту рослин або мінеральних добрив. У нас усе органіка.

Працюють на господарстві Іванни Білоус три покоління її родини. Поливають рослини з власного озера. У теплицях вирощують квіти та розсаду. До прикладу, є 300 сортів помідорів, 100 сортів перцю та 50 сортів баклажанів. Всі вони — колекційні. Крім всього іншого, жінка займається збереженням та розмноженням насіння реліквійних сортів.

За словами Іванни Білоус, часом у її господарство приїжджають сім'ї на прогулянки.

теплиця Хмельниччина

Фермерка Хмельниччина

Читайте такожУ Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Tereshenko

    Дуже гарно і доглянуто усе. Дуже гарні квіти.
  • Андрій

    Молодець! 👏
  • Неоніла

    Коли зацвіте лаванда ?

keyboard_arrow_up