7 фактів про куряче яйце, які ви могли не знати

7 фактів про куряче яйце, які ви могли не знати
Фото ілюстративне
  • Як перевірити на свіжість і скільки штук може знести одна курка.
  • Розповідаємо цікаві факти про яйця.

Яйця – саме той продукт, що є завжди у холодильнику в більшості людей. На Великдень яйця мають особливу популярність. Адже з давніх-давен їх несуть на освячення до храму, як символ життя, пробудження й очищення. Також у наших пращурів цей продукт був символом сонця через свою форму. 

Раніше ми вам розповідали, за скільки продають яйця в Хмельницькому. А в цьому матеріалі мова піде про цікаві факти, які ви могли не знати про те саме куряче яйце.

Колір не має значення

Відео дня

Фахівці довели, що немає жодної різниці між білими та коричневими яйцями. Свій колір шкаралупа набуває від курки, яка його знесла. До того ж колір не впливає на поживну цінність, смак чи свіжість яйця. 

Краще зберігати гострим кінцем донизу

Яйця зберігаються довше, якщо вони розміщуються гострим кінцем донизу. Адже на тупому кінці є повітряний міхур, в якому можуть бути бактерії. Саме тому при перевертанні вони можуть  потрапити в саме яйце.

В одному яйці – 6 грамів білка

У курячому яйці є близько 6 грамів білка і 20 амінокислот. Вони легко засвоюються організмом. Саме тому курячі яйця вважаються корисними й поживними.

Холодна вода = перевірка свіжості

Аби перевірити свіжість яйця, його треба помістити в холодну воду. Якщо залишилося лежати на дні в горизонтальному положенні, то воно дуже свіже. Яйце, що піднялося тупим кутом догори – вже не дуже свіже. Яйце, що спливло на поверхню, їсти вже не можна. 

Яйця сприяють виведенню холестерину

Яйця мають невелику кількість насичених жирів, які врівноважуються корисними речовинами. Це перешкоджає засвоєнню холестерину і сприяє його виведенню. Лецитин, що міститься у великій кількості в яєчному жовтку, допомагає підтримувати рівень холестерину в нормі, запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань. 

Чим свіжіше – тим важче чистити

Вміст свіжих яєць щільніше прилягає до плівки шкаралупи. Тому чим свіжіше яйце, тим складніше його очистити. 

Курка може знести близько 250 яєць на рік

Курці-несучці потрібно близько доби, щоб знести одне яйце. За рік така курка зносить приблизно 250 яєць.

Читайте також: Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катерина Горна

    0960254754

keyboard_arrow_up