Один день з життя хмельницьких волонтерів, які допомагають армії (РЕПОРТАЖ)

Один день з життя хмельницьких волонтерів, які допомагають армії (РЕПОРТАЖ)
Хмельницькі волонтери всіма зусиллями допомагають українській армії. Провівши один день у Логістичному центрі благодійного фонду «Добриня» та волонтерів ініціативної групи Армія SOS Хмельницький, журналіст «ВСІМ» ознайомилась з трудовим днем тих, хто піклується про військових.

Волонтери потрібні завжди

При вході мене зустрічає волонтерка благодійного фонду «Добриня» Аня Витишена. Всередині приміщення просторо, багато полиць, на яких стоїть велика кількість краму – від печива та цукерок до паперових серветок і мила. Все складено акуратно – консерви на одній поличці, кава, чай – на іншій.

Відео дня

Хмельничани залишають побажання на продуктах

На підлозі багато нерозкладених пакунків, як пояснюють мені волонтери – це товари, які купували люди в різних торгівельних точках нашого міста і передавали їх солдатам.

Як розповіла Аня Витишена, всього в благодійній організації працює близько 60-80 людей.

- Ми будемо раді, якщо до нас ще будуть долучатися люди, допомога нам потрібна, а головне - нашій армії, - говорить волонтерка.

Серед речей для солдатів дитячі малюнки, які вони беруть з собою в бій як оберіг

Щотижня, у п’ятницю і суботу, всі учасники організації проводять благодійні акції на допомогу армії. Для цього вони розташовують волонтерські скриньки у різних точках та збирають кошти та продукти.

Серед найнеобхіднішого - полиця з ліками

По закінченню всі зібрані гроші доставляють сюди, до офісу Логістичного центру. Власне, вже тут і відбувається найцікавіше. З десяток людей різного віку, різних професій, статні чоловіки, юні дівчата – всі наполегливо працюють. Чоловіки зносять пакунки, дівчата розбирають їх і ретельно складають все на полички. Тут ніхто не сидить без діла.

Приміщення Логістичного центру спеціально підлаштоване під офіс та склад. Велика кількість полиць вщент наповнена харчами, які волонтери майже щодня відправляють в АТО

Побачивши, як відбувається процес, важко всидіти на місці, тому теж долучаюсь до роботи. Нові пакунки чоловіки заносять з неймовірною швидкістю, так само оперативно дівчата підбігають і починають розкладати все у потрібних місцях.

Допомагають і на Сході, і в Хмельницькому

На моє запитання,  в чому зараз найбільше відчувають потребу наші бійці, волонтери кажуть, що з настанням холодів хлопцям потрібна термобілизна. А взагалі перелік речей доволі об’ємний. Окрім, продовольчих товарів, які мають зберігатись тривалий час – консерви, печиво, рафінад, кава у стіках, крупи та супи швидкого приготування, існує нагальна потреба в медикаментах та предметах гігієни.

Поки я уважно слухаю про діяльність волонтерів, до офісу заходить чоловік. Його звуть Сергієм. Він прийшов, аби зібрати все необхідне для свого сина, який перебуває на Сході. Дівчата з розумінням його вислуховують і намагаються розпитати, які саме речі потрібні там. Чоловік помітно нервується. Через це його голос трохи дрижить.

- Давайте я краще дам вам телефон і він сам все розповість, - каже батько волонтерам. Через хвилину одна з жінок вже спілкується з солдатом.

Одразу після розмови присутні дружно почали складати пакунок – це продукти харчування, цигарки, теплі бушлати.

Прощаючись чоловік подякував всім, мало не заплакавши. Аня пояснює, що такі випадки трапляються часто. Майже щодня до них звертаються батьки наших хлопців і просять про допомогу.

Підтримка з-за кордону

Окрім речей, зазначених у переліку, волонтери на зібрані кошти закупляють військове спорядження. Вже про це мені із задоволенням розповідають чоловіки, які добре в цьому розуміються. Це приціли для снайперських гвинтівок, оптичні прилади, біноклі, навігатори та нічні приціли. Крім цього, форма, рюкзаки, берці, спеціальні окуляри, наколінники, звісно ж і бронежилети, які так необхідні нашим солдатам. Ціна одного бронежилету на сьогодні – 3300 гривень.

Волонтери розповіли також про те, що до благодійності долучаються й іноземці.

- Ми перебуваємо на зв’язку з людьми з інших країн, які також знають, що відбувається в Україні і хочуть допомогти. Це звичайні люди з Польщі, Німеччини, США, - кажуть вони.

Такі пакунки відправлялись в АТО

У двір під’їздять автомобілі. Це люди, які на власний страх і ризик возять все необхідне для наших бійців на Схід. Ми вийшли на вулицю – там кілька чоловіків у камуфляжі та починають складати пакунки, зібрані для бійців, їм допомагають волонтери. Кладуть спальні мішки, мішки з картоплею, добре запаковані ящики з харчами.

Спакувавши, чоловіки готові їхати в дорогу – волонтери бажають «З Богом!».

Такі скриньки волонтери розміщують в різних торгівельних точках міста для збору коштів

Провівши їх, йдемо знову в приміщення, де волонтери рахуватимуть гроші, які зібрали за дні акції. 

Спостерігаю тихо, без зайвих запитань – дівчата рахують уважно і по кілька разів, щоб не помилитись. Оголошують загальну суму – 9 тисяч 472 гривні, 35 копійок. Саме таку суму  зібрали волонтери за неповні п’ятницю і суботу.

День підходить до завершення, а волонтери і не думають розходитись по домівках. Незважаючи на загальну втому присутніх, тут ще працюють і  жартують.

Анастасія БЕВЗ

Як долучитися до волонтерів:

Координатор хмельницького обласного фонду «Добриня»: тел. (098) 320-06-06, (0382) 777-806

Детальна інформація про нагальні потреби батальйону та звіти щодо реалізації зібраних коштів на armysos.km.ua та у групах: Фейсбук та Вконтакте. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up