Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття

Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття
Фото: Старосинявська територіальна громада
  • Марія Леочко 24 квітня відсвяткувала свій 100-річний ювілей.
  • Жінка поділилась секретом свого довголіття

Вчора, 24 квітня Марія Семенівна Леочко відсвяткувала свій ювілей. Жінка розповіла, як їй вдалося дожити до 100. 

Історією довгожительки поділились у Старосинявській територіальній громаді.

Відео дня

Марія Семенівна народилась 24 квітня 1924 року в селі Залісся, що на Старосинявщині у багатодітній сім'ї. Закінчила 7 класів. На її долю випало чимало випробувань, кажуть у громаді. Марія пережила голодомори і Велику Вітчизняну війну. У роки війни допомагала копати окопи. Після війни працювала в радгоспі, пізніше в рідному селі ланковою.

«Дуже тяжко приходилось трудитися на колгоспних роботах, бо все робилося вручну: жала серпом жито і пшеницю, яке звозили до колгоспного току і там молотаркою молотили. Косила косою траву на покоси, полола і копала буряки, лопатою садила і копала картоплю, пряла кужіль на полотно, носила в'язкою з лісу дрова...», - розповіли в Старосинявській громаді.

Згодом Марія Семенівна навчилася шити і працювала швачкою до пенсії. За сумлінну працю, йдеться у дописі, пенсіонерка нагороджена двома медалями: «30 років перемоги у Великій Вітчизняній війні» і «60 років Великій  Вітчизняній війні 1941-1945  р.р.»

Також Марія Семенівна поділилася своїм секретом довголіття. За її словами, щира молитва та віра у Бога, щоденна праця та любов до ближніх продовжує життя. Жінка закликала творити добро, адже воно завжди повертається сторицею. 

«Марія Семенівна - сильна духом людина, сповнена оптимізму та щирості. Вміє радіти життю, а невдачі сприймає лише  як випробування долі, які потрібно пройти з гідністю», кажуть у пресслужбі.

Читайте також: Найстаршій жінці в області – 105 років. Вона живе у Хмельницькому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Крючкова

    Мала дитина копала окопи?

    Читач62 reply Наталия Крючкова

    Вчіть математику. 1941-1924=17 років, то яка мала дитина? Це ви мабуть не хотіли вчитись?

keyboard_arrow_up