Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті

Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті
  • Чимало хмельницьких посадовців та депутатів зараз на передовій.

  • Когось призвали, інші – пішли добровільно. 

  • Розповідаємо про найвпізнаваніших захисників з Хмельницького.

У цивільному житті – депутати, музиканти, блогери та бізнесмени. Та з початку повномасштабного вторгнення – військовослужбовці. Чимало відомих в мирний час хмельничан пішли захищати Україну після 24 лютого 2022-го. Одних – призвали, інші зробили цей вибір добровільно. Розповідаємо, хто з міста над Бугом зараз боронить державу.  

Віктор Бурлик 

Віктор Бурлик – депутат Хмельницької обласної ради, представник ГО «Фенікс», «свободівець», громадський активіст. Він був учасником Революції Гідності. Чимало хмельничан знають його за активну громадянську позицію. Чоловік був у епіцентрі низки скандалів. Один з них трапився за декілька днів до повномасштабного вторгнення: в одному з ресторанів міста грала російська музика й власник відмовлявся змінювати репертуар. Тоді Бурлик разом з іншими активістами прийшли до закладу на розмову з власником. Ще одна доволі відома витівка, через яку на Бурлика навіть подали до суду, це те, що він розтрощив скляний бокс і турнікет в холі Будинку рад.

Відео дня
v class="video-block">

З початку повномасштабного вторгнення Віктор Бурлик, на той момент депутат Хмельницької обласної ради від партії «Команда Симчишина», пішов добровольцем на фронт. Наразі служить у безпілотних військах. Відомо, що він брав участь у боях на Бахмутському та Запорізькому напрямках. 

Роман Миколаїв 

Роман Миколаїв – експосадовець, колишній очільник Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради. У 2018-му він, перебуваючи за кермом службового авто, спричинив смертельну ДТП, в результаті якої загинуло двоє осіб, серед них і його наречена. Постраждали ще чотири людини, з яких троє дітей. Слідство встановило, що Миколаїв керував автомобілем напідпитку. У суді він визнав свою провину і його засудили до шести років за ґратами.

ДОПОВНЕНО

18 лютого 2022-го за рішенням суду Роман Миколаїв був достроково звільнений. Тому на початку повномасштабного вторгнення став добровольцем: вступив до лав 19-го стрілецького батальйону, де продовжує служити і нині. Зараз він молодший лейтенант, заступник командира роти. 

Руслан Мокрицький 

Хмельничанин Руслан Мокрицький багатьом відомий як ексчоловік блогерки Олени Мандзюк. Він був не надто публічною людиною й просто займався підприємницькою діяльністю. Та згодом продав свій бізнес, зокрема й кав’ярню, та вступив до лав ЗСУ: в десантно-штурмову бригаду. Між бойовими завданнями куховарить для побратимів. У нього навіть з’явився власний кулінарний блог. 

@ruslan_moktytskyi

Класика

♬ Vivaldi-Four Season-Winter-1 - 中国爱乐乐团

Сергій Шпаковський 

Сергій Шпаковський – хмельницький краєзнавець, історик, заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва. В 2022-му його мобілізувалиу до 106-ої бригади тероборони ЗСУ. Взимку того ж року він отримав поранення, коли дві доби під обстрілами вибирався з оточення росіян на Бахмутському напрямку.

Олег Шинкарук 

Посадовець, заступник мера Олег Шинкарук теж став на оборону країни. Раніше він був ректором Національної державної прикордонної академії ім. Б. Хмельницького. Також був завідувачем кафедри радіотехніки та зв’язку Хмельницького національного університету. Восени 2021-го став заступником Хмельницького міського голови. Однак пробув на посаді недовго: згідно із інформацією, яку отримав журналіст vsim.ua у відповіді на запит, Олега Шинкарука увільнили від виконання обов’язків для проходження військової служби за мобілізацією. Однак де він наразі й чи виконує ще бойові завдання – не відомо. 

Павло Везденецький 

Екоактивіст Павло Везденецький є представником місцевої ГО Річки Хмельниччини. Чоловік опікувався питаннями забруднення водойм області, зокрема й Південного Бугу, в якому постійно виявляли мертву рибу. Також брав участь у розчищені ставка в мікрорайоні Гречани, де мав з’явитися сквер. Павла Везденецького мобілізували до прикордонної служби. 

Повернулися  додому «на щиті»

На жаль, чимало відомих хмельничан й загинули в боротьбі за незалежність України. Зокрема й Віталій Поліщук – велоактивіст, радник Хмельницького міського голови з питань велоінфраструктури. Він загинув восени 2022-го. Помер у боях на Луганщині Андрій Черніцький – депутат Хмельницької міської ради VII скликання. А у травні 2023-го не стало і спецпризначенця Дмитра Крамара, який був учасником ГО «Фенікс» й боронив Україну з 2018-го.

Читайте також: 

У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону»

Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині

Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (23)
  • Юлия Васильева

    З приводу Романа Миколаїва внесли уточнення - він був достроко звільненний перед повномасштабним вторгенням
  • Юрій Михайлович

    Та так,і барбершоп виїзний приїздить до тіктокера вітька.
  • Poppy seed

    А як Миколаїв опинився на фронті в 2022, якщо він мав бути за гратами?

    Юрій Гудок reply Poppy seed

    Корупція. Гроші рішають.......
  • Andrii Trey

    з тексту
    Роман Миколаїв - колишній очільник Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради
    У 2018 спричинив смертельну ДТП, Слідство встановило, що Миколаїв керував автомобілем напідпитку - засудили до шести років за ґратами.

    На початку повномасштабного вторгнення (2022) Роман Миколаїв став добровольцем

    Яким чином він міг стати добровольцем,  будучи за ґратами? ?

keyboard_arrow_up