В останній робочий день перед Великоднем хмельничани уже поринули в приготування до свята. Як зібрати пасхальний кошик правильно, розповів настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, отець Іван Данкевич.
Наближається Пасха. Великодній кошик – традиційний і найважливіший атрибут свята. До цього процесу готуються ретельно – кладуть найсмачніше, а сам кошик прикрашають вишитими рушниками і квітками.
Стандартний набір на Великдень – це паска, м’ясо, яйця і молочка.Як розповідає «ВСІМ» Іван Данкевич, ці продукти повинні бути в кошику обов’язково. Над ними читається спеціальна молитва, яка дозволяє їх куштувати після закінчення Великого посту.
- Найпершими повинні святити паски – вони є символом життя. Далі – м’ясні продукти, потім благословляють молочні і крашанки як символ воскресіння, - говорить Іван Данкевич.
Серед продуктів, які не бажано класти у Великодній кошик – алкоголь і те, що може зашкодити здоров’ю. Кажуть, не можна освячувати готові страви або ж смакові добавки - майонез, сіль чи перець.
Багато людей до кошика кладуть не лише харчі, які потрібно освятити, а й інші речі – іконки, хрестики, водійські посвідчення. Священики цього робити не радять. Адже для цього є інші молитви, не Великодні.
Щоб знати, які продукти слід святити в церкві на Пасху, можна ознайомитися з текстами молитов, які читаються у великодню пасхальну ніч.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Anonymous