Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Фото - Дзеркало тижня
  • Минуло 38 років з дня трагедії. 

26 квітня Україна відзначає Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу. 38 років тому на атомній електростанції сталася одна з найбільших техногенних катастроф ХХ століття. Тоді після першої ночі на четвертому енергоблоці ЧАЕС відбувся вибух, який призвів до руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

В результаті вибуху сталася пожежа, яка поширилася на дах третього енергоблоку. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка охопила не лише території України, Білорусі та росії, але й багатьох європейських країн, включаючи Швецію, Австрію, Норвегію, Німеччину, Фінляндію, Грецію, Румунію, Словенію, Литву і Латвію.

Цю аварію за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) класифікували як найвищий - сьомий рівень небезпеки. З початку події Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи, - передають «Подробиці». 

Відео дня

За різними джерелами, протягом одного місяця від опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

На початковому етапі до робіт залучали військових запасу та строковиків. Загалом через майданчиком пройшло близько 600 тисяч людей. 

У 2000-му було зупинено роботу останнього енергоблоку №3. Остаточне виведення ЧАЕС з експлуатації планується протягом тривалого періоду. Воно включає в себе консервацію та демонтаж реакторних установок. Відтак на станції залишалась незначна частина персоналу, яка стежила за безпекою.

Під час повномасштабної війни персонал потрапив у заручники окупантів. Росіяни планували захопити ЧАЕС у перші дні повномасштабного вторгнення. А також взяти контроль над іншими діючими атомними електростанціями, зокрема Запорізькою. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up