«Я хотів бути військовим, але не думав що у 19 років буду воювати»

«Я хотів бути військовим,  але  не думав що у 19 років буду воювати»
19-річний Ігор Квас після строкової служби добровольцем поїхав у зону АТО. З війні юнака через три місяці покликали до Хмельницького – на навчання у академії Прикордонної служби.

Ще місяць тому солдат, сьогодні Ігор Квас носить форму прикордонника та тренує стройовий крок. Він став курсантом Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького.

Замість дембеля на війну

- Я хотів бути військовим з сьомого класу, знав, що мене чекає кар’єра «в погонах», - каже Ігор Квас. - 24 квітня минулого року мене призвали в 169 навчальний центр в Чернігівській області. Я освоїв професію командира відділення, отримав червоний атестат фахівця. Планував залишатися, щоб вчити наступні покоління. Але наш навчальний центр розформували, хлопців «розкидали» по іншим частинам. Мене направили  в Білу Церкву в перший батальйон 72-ої окремої механізованої бригади.  В нас була і вогнева, і фізична підготовка.  Якраз перед моїм «дембелем» таке сталося в Україні…

Відео дня

Разом із контрактниками добровольцями у зону АТО визвалося троє строковиків, серед них був й Ігор. Повний автобус військовослужбовців відправився 10 квітня на забезпечувати правопорядок на блокпостах у Донецьку область.

- Нам видали все необхідне, - каже юнак. - Я багато чув про те, що військових не годують, не укомплектовують, але в нас такого не було. Кожен мав відповідну зброю, відповідно до своєї посади,  гранати різного типу і призначення, патрони.

Пройшов «хрещення вогнем»

У складі 72-гої бригади  19-річний доброволець потрапив в Маріуполь. Там, українських військових оточили сепаратисти та не випускали з міста.

- В Маріуполі нас оточили, щоб ми не покинули місто, - розповідає хлопець -  Ми тікали, бо знали, що має бути обстріл. В нас було два БТРа та  БМП. Нервували всі.

Тоді українським військовим все ж вдалося на БМП  прорвалися через барикаду, яку звели сепаратисти. Але це не єдиний спогад молодого солдата, який назавжди залишиться у його пам’яті. Найстрашніше, за словами Ігоря Кваса, було біля Амвросіївки, коли їхній військовий табір обстрілювали не тільки з стрілецької зброї, а й з «Градів».

- Ми були в Амвросіївці  десь 40 днів. Жили в польових умовах, - розповідає хлопець. –Неподалік було два озера, ми возили звідти воду. Бувало так, що й не милися декілька днів, а бронежилети та берці три дні не знімали. Спали в них. Інакше не було як. Нас так обстрілювали, що горіли палатки. Інколи, коли була реальна загроза з боку противника, доводилося спати в окопах. Обстрілювали нас переважно вночі.  

В моменти, коли була найбільша небезпека, Ігор переосмислював своє життя. Особливо тоді, коли доводилося більше доби сидіти в окопі, не знаючи що буде далі. Від молодого парубка не залишилося й сліду. На війні він виріс, став дорослим і серйозним чоловіком. Він бачив поранених та мертвих свої бойових товаришів.

- Дивлюся вверх. Бачу щось летить, а потім зривається на висоті. То був «Град», - каже Ігор. – Літали безпілотники, ми їх збивали, але вони вже знали наші координати. Тоді ми вже знали, що в хід піде артилерія. Ми копали окопи, готувалися до серйозних обстрілів.

Від служби не відмовився

Побувавши на війні, Ігор Квас не відмовився від служби. Ще до АТО він подав документи в прикордонну академію. Саме по цій причині його відізвали з зони проведення бойових дій. Він приїхав у Хмельницький, щоб здати іспити та вчитися далі.

- Я хочу стати офіцером. Не хочу, щоб люди гинули. Це була моя мрія. Я впевнений, що тут моє місце, - каже першокурсник Ігор.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • PAL

    Я хотел быть военным, но не думал, что буду воевать. А, чем занимаются военные, хлеб пекут? Наверное нацепив на себя яркие нашивки, погоны, звезды, аксельбанты, получать зарплату, которую народ должен заработать и дать таким военным. Таких военных, за годы ссср, тысячи, а как беда пришла сидят по норам. Таких знаю , с десяток лично

    Прокопець reply PAL

    Як не соромно таке писати? Хлопець за тебе воював, щоб ти міг їсти , спати , і працювати. А ти такі огидні і неприємні речі  висловлюєш. побільше таких Героїв Укараїни.

    PAL reply Прокопець

    Уважаемый! Перестань думать эмоциями. Прочитай заголовок и подумай, как преподнесен материал. Военных которые и не думали воевать - пруд пруди.

    Світлана reply PAL

    Для чого ти вириваєш з контексту окремі слова ?

    Юнак-ПАТРІОТ у свої 19 років він ГЕРОЙ і заслуговує на повагу !!! А ти яку користь приніс для своєї ДЕРЖАВИ???

    PAL reply Світлана

    наверно, такую же как и ты.

    Бакинська Бакинська reply PAL

    Хлопець просто мав на увазі, що не думав, що війна буде. Не правильно висловився. Буває.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up