Завербований росіянами пілот АТО мав перегнати літак з Хмельниччини ворогу (ОНОВЛЕНО)

Завербований росіянами пілот АТО мав перегнати літак з Хмельниччини ворогу (ОНОВЛЕНО)
СУ-24 М з військового аеродрому у Старокостянтинові повинен був опинитися у російському Курську. Таку операцію планували спецслужби РФ.

Злочинні наміри викрила Служба безпеки України, повідомляє прес-служба відомства.

Перегнати літак на територію Російської федерації повинен був 44-річний заступник командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь у АТО.

Піти на злочин йому запропонував брат, громадянин Росії, полковник Збройних сил Російської федерації у відставці, під час відвідування України у червні поточного року. Виконуючи бойові польоти у зоні АТО, льотчик повинен був угнати літак та посадити його на аеродромі у Курську. Аби все пройшло без перешкод, зустрічати українця мав російський літак.

Відео дня

Аби схилити військового на зраду, росіяни пообіцяли йому кар’єру та гроші, а окрім того погрожували його сім’ї.

- Дружина та неповнолітня донька льотчика під час відвідин російських родичів були затримані в аеропорту м. Москва при проходженні паспортного контролю та примусово утримувалися близько трьох тижнів у готелях Москви та Санкт-Петербурга, - йдеться у повідомленні СБУ. – У цей час співробітник російської військової розвідки із псевдонімом «Главврач» встановив контакт з «К» та запропонував здійснити перегін літака СУ-24М на один із аеродромів РФ на умовах отримання звання полковника Збройних сил Російської федерації, продовження льотної кар’єри, придбання житла в Росії, а також одержання 30 тисяч доларів та інших матеріальних благ. Водночас висловлювалися погрози фізичного насильства стосовно членів родини льотчика.

До викрадення військової техніки пілот готувався протягом серпня-вересня.

- «Главврач» вимагав здійснити його якнайшвидше, погрожуючи фізичною розправою над родиною льотчика. До проведення акції «К» постійно схиляли в ході телефонних дзвінків з території РФ його брат та дружина, - повідомляє СБУ,

Із російськими розвідниками пілот спілкувався «електронкою», через зашифровані листи. Та це не стало на заваді українській контррозвідці, яка викрила злочин.

Наразі льотчика усунули від польотів, а слідчий відділ управління СБУ у Хмельницькій області розпочав кримінальне провадження за ст.111 Кримінального кодексу  України.

- За державну зраду льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі. Цього б не трапилося, якби військовослужбовець вчасно повідомив українські спецслужби про спроби його завербувати та не допустив виїзду родини на територію Російської федерації, - повідомляє прес-центр СБУ.

У історії незалежної України був випадок, коли військові літаки перегнали на територію Росії. Сталося це у 1992 році. 13 лютого 6 бомбардувальників Су-24 Старокостянтинівського гарнізону (Хмельницька область) здійснили переліт в Шаталово (Смоленська область). Окрім техніки, офіцери прихопили із собою знамено частини, що вважається ганьбою для підрозділу.

Ось що тоді про цей випадок писала російська преса:

«- Расположение воинской части на территории Украины покинули 12 человек, среди которых пять полковых командиров разного ранга, в том числе и начальник штаба полка, который прихватил с собой полковое знамя, за сохранность которого нес персональную ответственность, - писала московська «Независимая газета» від 18 лютого 1992 року. – В Староконстантинове состоялось собрание личного состава полка, которое осудило угонщиков, действовавших, по словам участников собрания, вопреки воле коллектива, в большинстве своем присягнувшего на верность народу Украины. Офицеры, прапорщики и рядовые обратились к президенту Украины Леониду Кравчуку, министру обороны республики Константину Морозову с просьбой не расформировывать часть, а присвоить ей наименование "Первый украинский бомбардировочно-авиационный полк" и вручить боевое сине-желтое знамя с новой символикой независимой Украины. ... Реакции верхних эшелонов власти и Министерства обороны Украины пока нет, но самую суровую оценку угонщикам дал по украинскому радио командир авиадивизии начальник Староконстантиновского гарнизона генерал-майор Анатолий Перевалов: "При расследовании случая угона самолетов и хищения знамени явно просматривается политический аспект: все произошло накануне совещания глав государств СНГ".»

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up