Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років

Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років
Фото: Жванецька сільська рада
  • За своє життя ювілярка пережила Голодомор, Другу світову війну, смерть двох синів і чоловіка, але не втратила позитив.
  • Дізнавайтесь її історію.

24 квітня Мукомола Марія Степанівна відзначила свій 105-річний ювілей.

Про це повідомили у Жванецькій сільській раді.

«Ціла епоха пройшла перед її очима, еволюція технологій та занепад імперій, народження праправнуків та поховання власних дітей...

Відео дня

Це те, що важко зрозуміти, проаналізувати, узагальнити. Вона споглядала запуск на річці Збруч генератора у млині, де вироблялася перша електроенергія, бачила Нестора Махна на базарі у Смотричі, відчувала захоплення від перших тракторів на полях у селі Мілівці і гіркий присмак колективізації, страх перед голодомором у 30-х роках, чула страшні звуки німецьких літаків у Севастополі, долала відстані на верблюдах в Азії, полюбляла відпочинок на курортах СРСР, доглядала внуків, правнуків, праправнуків. Зараз з острахом має дивитися на російських окупантів....», так у Фесбуці прокоментував допис місцевої ради онук Марії Мукомели, Олег Демчук.

Народилася ювілярка в Мілівцях, що на Кам’янечині, в селянській родині. Майже з народження залишалася без матері. Зростала в родині батька із молодшою сестрою та зведеним братом. Після школи Марія Степанівна працювала рахівником у Мілівцях, а згодом економістом в Кам`янеці-Подільському.

«Потім було коротке подружнє життя, і молодість, яку раптово обірвала в 1941 році війна…До сьогодні, ювілярка не розуміє, як вижила з первістком на руках. В 1944 році повернулася на Батьківщину вже вдовою…», розповіли в  громаді.

Пізніше Марія зустріла іншого чоловіка – Івана – учасника війни, голову Мілівецького колгоспу, а пізніше й бригадира. Удвох, кажуть в сільській раді, виховали двох синів Віктора і Олега, побудували будинок, та прожили майже 60 років у любові та повазі.

Син Олег був лікарем з великої літери, 40 років завідував ендоскопічним відділенням Хмельницької обласної лікарні. Син Віктор був головним інженером заводу в місті Кам`янець-Подільський.

«На жаль, вже відійшли у вічність двоє синів та чоловік ювілярки…», йдеться у дописі.

Наразі, пані Марія проживає у Хмельницькому. Жінка зізнається, що щаслива, адже  має чималу родину  – двоє онуків, троє правнуків та три правнучки.

"Іменинниця й досі випромінює позитив та дякує Богу за дарований вік", додали в сільській раді.

Читайте також: Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Калина

    Ювілярка !

keyboard_arrow_up