Що робити хмельничанам, коли «падає градус» гарячої води

Що робити хмельничанам, коли «падає градус» гарячої води
  • Централізоване гаряче водопостачання повинно бути безперебійним або вестися за графіком.
  • Якщо з «гарячих» кранів тече ледь тепла вода, потрібно оформити претензію до комунальників, добитися перерахунку, і тоді за воду температурою 40 градусів платити як за холодну.

Заощаджують газ. Постанова Кабміну щодо зменшення споживання газу на 30 % зобов’язала комунальників перейти на особливий графік подачі гарячої води. Казали, що міра тимчасова, правда, конкретної дати ніхто не називав. Так, з 2014 року гаряча вода подається у квартири хмельничан з понеділка до п’ятниці у ранкові години з 6.00 до 9.00 і у вечірні – з 18.00 до 23.00, у суботу та неділю – з 6.00 до 11.00 і з 17.00 до 23.00. Та навіть у «теплі години» бажаючі поніжитись у гарячій ванні змушені догрівати воду або ж задовольнятись контрастним душем. 

- Гарячу воду хоч і включають по графіку, але близько години-півтори вона залишається кімнатної температури, так само і ввечері, часто за 30-40 хвилин до відключення вже покупатись не можна, бо вода ледве тепла, - розповідає мешканка мікрорайону Дубове Раїса. 

- Чекаю 20 хвилин, щоб вода збігла. Живу на 6 поверсі, зазвичай після дев’ятої вечора вода ледь тепла. Дзвонили в ЖЕК, Теплокомуненерго, але нас сказали, що вода відповідає нормі, тому перерахунку не буде. Хоч до нас в квартиру їхні працівники для виміру не приходили, - скаржиться ще одна хмельничанка, жителька проспекту Миру, Ольга Іванівна. 

"Мінус" за кожен градус обігріву

Журналісти vsim.ua прийшли із цими скаргами в «Теплокомуненерго». Спочатку спілкувалися із начальником виробничо-диспетчерської служби, потім - з начальником комунального підприємства. Домогтися перерахунку за недогрів чи відсутність гарячої води у квартирі теоретично можливо, а практично, як ми зрозуміли після розмови, надзвичайно складно. Хоч закон дає право спитати з комунальників за кожен градус недогріву. 

- Наші працівники на моніторі бачать, якою є температура у центральних теплових пунктах. ЦТП, в свою чергу, встановлюють температуру на вихід гарячої води. Скарг від мешканців у нас майже нема, хіба звертались, коли ми декілька днів проводили роботи у котельнях і тому температура була трохи нижчою, але в межах 44-49 градусів. а споживачі хочуть, аби за секунду у них була вже гаряча вода, - пояснює начальник МКП «Теплокомуненерго» Володимир Скалій. 

Тепловики кажуть, що ретельно перевіряють температуру води кожні 10 хвилин, а гарячу воду вмикають на годину раніше, аби вона встигла прогрітись і у визначений в графіку час була вже потрібної температури. Скарги від абонентів, запевняють, майже не отримують. 
Оскільки вода самопливом йде з верхніх поверхів, то до низу доходить ледве теплою. А за нормативами гаряча вода в крані має бути 50-градусною. 

Як платити за воду: 
- при температурі води до 40 С - вода вважається холодною; 
- при температурі від 40 до 44 С - за послугу потрібно платити 70%; 
- при температурі від 45 до 49 С - вода коштує 90%; 
- при температурі від 50 С і вище - вода вважається гарячою на 100%.

Відео дня
blockquote>

Чи можна повернути кошти

Як передбачено постановою Кабміну №151 від 2010 року "Про порядок перерахунку за неякісні та ненадані послуги", плату за гарячу воду повинні зменшити, якщо мешканцям надавалась вода нижчої температури, аніж 50 градусів. Комунальники ж наголошують, що перерахунок роблять і без участі громадян. 

- Якщо раптом ми десь і не додали температури, то в нас все автоматично фіксується. І в кінці кожного місяця ми, не питаючи навіть людей, робимо їм перерахунок за фактичну температуру води, яка була. Наприклад, якщо вона була в межах 44-49 градусів, то ми знімаємо 10% плати за гарячу воду, - зазначає Володимир Скалій. 

Якщо ж мешканці самі документально доведуть, що з гарячого крана тече вода нижче норми, то оплата за послугу також повинна пропорційно зменшитись. Для цього хмельничани мають звернутись у комунальне підприємство і протягом 72 годин з моменту звернення до споживача повинен прийти майстер, щоб виміряти температуру. 

- Він перевіряє температуру води у підвалі будинку, а потім піднімається у квартиру споживача, де у крані також вимірює, скільки є градусів. Якщо температура є меншою, ніж 50 градусів, то майстер складає акт контрольного заміру температури гарячої води і знімає показники лічильника. Потім, в кінці місяця, ми зв’язуємося з споживачем і робимо перерахунок, - стверджує Володимир Скалій. 

Можна звичайно самому скласти такий акт і попросити підписати його, наприклад, сусіда, який підтвердить, що у вашій квартирі погане гаряче водопостачання. Для виміру знадобиться звичайний термометр. 

- Мешканці можуть самі виміряти температуру води, якщо вона не відповідатиме нормі, то вони мають звернутись до нас і ми це виправимо. Якщо вже ми не зреагуємо, то споживачі можуть скласти акт самі, а підписати його мають 1-2 сусіди, - каже Володимир Скалій.

Споживач має право

-  Звернутися в  «Теплокомуненерго» з заявою про проведення обстеження.

- У попередньо погоджений час впустити комунальників до квартири для проведення комісійного обстеження та складання акта-претензії про неналежне надання послуг.

- За умови підтвердження факту невідповідності параметрів послуги ГВП у квартирі буде проведено перерахунок.

Але є лазівка: комісія  може прийти протягом 3-х робочих днів, коли вода потеплішає. Якщо ж комунальники  не захочуть робити перерахунок, наступний крок – судитися.

«Теплові години» не відмінять 
 

Наразі вартість централізованого постачання гарячої води складає 37,04 гривень за 1 кубічний метр води. На підприємстві розповідають, що востаннє тариф змінювався у травні 2015 року, коли піднялася ціна на газ. 

- Наш тариф напряму залежить від вартості газу, адже ми здійснюємо підігрів води. Також у тариф включена вартість холодної води, яку ми купуємо у «Хмельницькводоканалу», а також віднедавна туди закладена і вартість повірки лічильника, - каже Володимир Скалій. 
За його словами, поки підняття тарифу не планується, але не виключає той факт, що якщо знову піднімуть ціну на газ, то зросте і плата за гарячу воду. Ще одна проблема – графік подачі гарячої води. Хтось до нього уже звик, інші кажуть, що він є незручним. У травні 2015 року вирішили воду подавати на годину довше. Але інколи в останню годину вода доходить до осель ледь теплою. Втім відмовлятися від графіку у Хмельницькому не планують. Як зізнався «ВСІМ» начальник МКП «Теплокомуненерго», з графіком подачі води вдається економити близько 100 тисяч гривень на добу. 

- Ми радились з мешканцями, довго обдумували як краще зробити графік. Зрозуміло, що зранку люди збираються на роботу, діти в школу чи садочок, тому вирішили обов’язково давати воду вранці. А щодо подачі води ввечері, то орієнтувались на те, що о 6 годині всі повертаються додому. На вихідні додали також декілька годин, тому що мешканці прибирають вдома, роблять хатні справи, тому вода необхідна, - пояснює Володимир Скалій. 

Якщо ж людина користуватиметься водою з гарячого крану в той час, як по графіку водопостачання гарячої води буде припинено, то платитиме за тарифами гарячої води. 
- Звичайно, що якщо людина включатиме гарячий кран тоді, коли по графіку води не має бути, то лічильник рахуватиме воду за гарячу. Але ми не можемо зовсім відключити воду з гарячого крану, адже тоді вона годинами бігтиме червона, труби завжди мають бути включені у них має бути вода, - заявляє Володимир Скалій.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Які "графікі"?! Вони там завсім втратили відчуття реальності? Чому в Києві нема ніяких "графіків", там гаряча вода ЦІЛОДОБОВО!!! Чому там "не заощаджують"??? Ці "графіки"- ініціатива виключно Теплокомуненерго? Залишки продають "наліво"? Гроші-собі в карман?  Якщо "графіки подачі гарячої води" ініційовані Києвом-тоді чому там гаряча вода -і вдень, і вночі?! Коли ,нарешті, Хмельницький повернеться до цілодобової подачі гарячої води? Адже на дворі не "лихі 90-ті"!
  • Анонім

    Обманюють Скалія його підлеглі, звітуючи про перерахунки вартості води нижчої температури. Методи, які ще залишились із СРСР. а Скалій у свою чергу такі звіти передає у міськвиконком і тому у нас, виходячи із липових звітів, краще, ніж у будь-якій цивілізованій країні.

    Анонім reply Анонім

    Наче керівництво не знає що робиться на підприємстві

    Анонім reply Анонім

    Ну керівництво не може все проконтролювати. Вот я, наприклад, особисто звернувся до Скалія усе детально і переконливо йому розповів і у нас вода подається з 17 години щодня, на вихідні з 16 години. Постійно нормальна темперетару. До цього звертання було завжди з 18 і 17 години відповідно і незавжди дотримувався графік. А зараз хоч часи звіряй. Можливо так співпало, що саме після мого звернення Скалія, але краще це точно. І взагалі дуже часто звертання напряму до керівництва часто допомагає вирішити проблеми.

    Анонім reply Анонім

    Не завжди допомагає.  Вам пощастило
  • Анонім

    Ага, цим докажеш . Марно час потратиш і нерви зіпсують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up