Чи потрібно хмельничанам платити за повірку лічильників

Чи потрібно хмельничанам платити за повірку лічильників
Новий Закон "Про метрологію та метрологічну діяльність", який вступив у силу з 1 січня 2016 року, поклав на плечі комунальників плату за повірку та ремонт побутових лічильників. Споживачі на це витрачати додаткові кошти не повинні.

Закон прописує нові правила повірки, обслуговування та ремонту побутових лічильників на газ, воду, тепло й електроенергію. Це означає, що періодична повірка, обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж приладів обліку, що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок постачальників комунальних послуг. 
- Відтепер повірку та ремонт лічильників на газ, воду, електроенергію і тепло повинні проводити за власний кошт не споживачі, а постачальники комунальних послуг. Саме вони тепер відповідають за своєчасність повірки, стежать за термінами проведення, повинні письмово повідомити споживача про терміни проведення повірки, - розповідає юрист Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга» Сергій Гуцул. 
За словами юриста, періодична повірка тепер проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання. 


Журналісти «ВСІМ» навідались до чотирьох комунальних підприємств міста, аби дізнатись, як вони проводять повірку лічильників для своїх споживачів. 

Читайте також: Як хмельничанам встановити лічильники на комуналку
До прикладу, вартість повірки лічильників на воду заклали у нові тарифи лише 29 січня, коли перерахували вартість послуги централізованого водопостачання та водовідведення.
- Зараз повірка приладу обліку води є безкоштовною, тобто всі роботи, які необхідно здійснити під час експлуатації споживачем лічильника, виконує наше підприємство. На нас покладений і ремонт приладів обліку води, адже можуть зноситися деталі, щось може зламатися, - пояснює начальник контрольно-сервісного центру МКП «Хмельницькводоканал» Степан Кушлак. 

Відео дня


Як зазначає, міжповірочний інтервал для лічильників, які випущені після 2007 року складає 4 роки, а для тих, які були випущені до 2007 року – 3 роки. 
Не платять хмельничани і за повірку приладів обліку електроенергії, адже саме підприємство займається встановленням лічильника, і відповідно, займається і його повіркою. 
- Ми давно практикуємо безкоштовну повірку лічильників, індукційні повіряються кожні 8 років, лічильник НІК повіряється взагалі кожні 16 років, - зазначає провідний інженер ПАТ «Хмельницькобленерго» В. Козюк. 


У «Хмельницькгазі» повірка лічильників теж є безкоштовною. Здійснюється вона кожні 5-8 років залежно від типу лічильника. 
- Планова повірка лічильників проводиться повністю за кошти нашого підприємства, для цього створені та функціонують сучасні сервісні центри, роботу яких компанія забезпечила найновішим повірочним устаткуванням, - розповідає журналістам «ВСІМ» заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда. 


З липня 2014 року безкоштовно повіряють і лічильники на гарячу воду і тепло. 
- Вартість повірки лічильників на воду та тепло закладена у тариф, а от вартість повірки лічильника на тепло, який є власністю самих мешканців будинку, то повірка здійснюється за їхній рахунок, - пояснює директор МКП «Теплокомуненерго» Володимир Скалій.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Сьогодні у Хмельницькому Сьогодні у Хмельницькому
Коментарі (7)
  • Анонім

    Знімав  газовий лічильник на повірку 26 березня і він її непройшов в газканторі прямим тєкстом сказали беріть його і везіть на Новатор хай ремонтують за свій кошт бо в нас можна місять ждати поки появиться новий а за цей місять як нащитають за газ без лічильника то мало непокажиться!!! От вам і закони абиж вони діяли!!!
  • Максимчук Владимир

    Закон прописує нові правила повірки, обслуговування та ремонту побутових лічильників на газ, воду, ТЕПЛО й електроенергію. Це означає, що періодична повірка, обслуговування та ремонт, у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж приладів обліку, що є власністю ФІЗИЧНИХ осіб, здійснюються за рахунок постачальників комунальних послуг.

    а от вартість повірки лічильника на ТЕПЛО, який є власністю самих мешканців будинку, то повірка здійснюється за ЇХНІЙ рахунок, - пояснює директор МКП «Теплокомуненерго» Володимир Скалій.

    Хто може пояснити,Володимиру Скалію що,ЗАКОН до лампочки? Мешканці будинку і є фізичні особи,власники лічильника.
  • PAL

    А какая разница между обслугой тепловых счетчиков, которые являются собственностью жильцов дома, если без утверждения теплокомуненерго его не примут в эксплуатацию. Маразм.

    Vyacheslav Askerov reply PAL

    Согласен, Теплокомуненерго засталяет людей покупать новые счетчики самостоятельно вместо страрых

    Анонім reply Vyacheslav Askerov

    Не купуйте. Переходьте на безлімітний тариф. Коли більшість перейде на цей тарифний план водопостачання, тоді будуть самі встановлювати лічильники як це роблять газовщики
  • Сергій Птащук

    Цiкаво тодi: за що Хмельницькводоканал вимагав i отримував у 2015 роцi 60 гривень при повiрцi кожного лiчильника ? Квитанцiя виписувалась...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:15 Вночі на Хмельниччині збили «шахед» 18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up