Фітнес і дієта не подіють на ожиріння без консультації лікаря

Фітнес і дієта не подіють на ожиріння без консультації лікаря
Лікування ожиріння не має нічого спільного з популярними дієтами, типами харчування та фітнес-програмами. Вони ефективні на стадії передожиріння або в крайньому випадку на першій стадії.

Друга і третя повинні лікуватися лише під контролем лікаря-ендокринолога, дієтолога або терапевта. У деяких випадках також можуть знадобитися консультації, обстеження і спостереження у гастроентеролога.

Комплексний підхід до лікування ожиріння включає в себе різні методики. Це індивідуальний підбір продуктів, з урахуванням віку, ваги, смаків, матеріальних можливостей, сімейних і національних традицій, умов праці та відпочинку, біохімічних показників організму, без голодувань і дієт з різким обмеженням. Пацієнта навчають основам самоконтролю за своїм здоров’ям і харчовою поведінкою. Дієтолог допомагає пацієнтові почати харчуватися правильно, не обмежуючи себе в усьому.

- Разом з харчуванням необхідна програма фізичних навантажень, складена з урахуванням наявного початкового рівня підготовки і з урахуванням змін в дієті і способі життя, - каже лікар-ендокринолог Алла Тимощук. - Складання такої програми краще довірити професійному фітнес-тренеру, який буде не тільки контролювати її виконання, але і коректувати щодня у міру вашого самопочуття. Необхідне також спеціальне лікування виявлених ендокринних захворювань з використанням сучасних методик. Програма передбачає лікування пов’язаних з ожирінням захворювань: цукрового діабету типу 2, серцево-судинних захворювань, хвороб опорно-рухової системи та органів травлення. У цьому розділі роботи з пацієнтом просто неоціненна роль ендокринолога, кардіолога, невролога, гастроентеролога.

Відео дня

У разі необхідності лікарі призначать спеціальні препарати для зниження ваги, що зменшують апетит, «конкуренти» жирів і вуглеводів, активатори роботи щитоподібної залози.

Діє і фітотерапія – рекомендований фіто-бар з вітамінними коктейлями і різними сортами чаю та чайних напоїв, які сприяють відновленню обміну речовин, очищенню організму від шлаків, зниженню ваги.

Останнім часом доволі популярними стають індивідуальні програми психокорекції – проводяться групові та індивідуальні заняття. Психотерапевт для пацієнтів, охочих позбавиться від зайвої ваги, просто необхідний, адже дуже часто ми «заїдаємо» наші проблеми на роботі, в сім’ї.

Правильне харчування – гарні ліки

Ожиріння є наслідком порушення обміну речовин, причини якого можуть бути різними. Виявити і визначити їх може тільки кваліфікований лікар, тому ні за яких умов не приймайте рішення про використання різних методів лікування, зокрема народних, без попередньої консультації з фахівцем.

В першу чергу в боротьбі з ожирінням допоможе дієта з збалансованим раціоном. Необхідно обмежити вживання продуктів з високим вмістом вуглеводів і жирів, включити в свій раціон продукти, що сприяють нормалізації процесу обміну речовин. В першу чергу слід виключити зі свого меню жирне м'ясо і рибу, вершкове масло, вершки і сир, а також шоколад, морозиво, тістечка, хлібобулочні вироби з борошна білих сортів. При складанні дієти особливу увагу приділіть овочевим супам з кольорової та білокачанної капусти, зеленого горошку і моркви. Обов'язково у вашому раціоні повинні бути присутніми гарбуз, салат, кабачки, лист селери, патисони і огірки, томати і спаржа, редиска, грейпфрут, ананас і ягоди аґрусу.

Слідкуйте за вагою

Формула Кьютла або індекс маси тіла (ІМТ)

Цей спосіб розрахунку вважається кращим і визнаний у всьому світі

ІМТ = вага в кг / ріст в метрах у квадраті (м2)

Приклад: вага людини становить 54 кг при зрості 1,65 метра. Індекс маси тіла дорівнює 54 / 1,642 = 20,1

Якщо індекс маси тіла становить 25 і більше – у людини є надмірна вага. Ризик розвитку ускладнень ожиріння значно підвищений, якщо індекс маси тіла досягає 27.

Якщо показник перевищує 30 можна говорити про наявність ожиріння. Залежно від значень індексу маси тіла розрізняють кілька ступенів ожиріння:

1 ступінь ожиріння – 30-34,9

2 ступінь ожиріння – 35-39,9

3 ступінь ожиріння – більше 40

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up