У Хмельницькому побороти стихійну торгівлю можуть лише самі покупці

У Хмельницькому побороти стихійну торгівлю можуть лише самі покупці
Викорінити стихійну торгівлю у Хмельницькому роками не можуть ні міліціонери, ні управління торгівлі. Навіть після попередження чи штрафу торговці повертаються на свої «нагріті» місця.

Що саме змінилося після останнього рейду управління торгівлі спільно з правоохоронними органами по ліквідації стихійних ринків у місті?  Як бачимо, змін ніяких не відбулося. Торгівці продовжують працювати, не вважаючи себе правопорушниками . У міліції переконують, що при виявленні фактів несанкціонованої торгівлі одразу вживають відповідних профілактичних заходів. Спочатку порушникам пропонується перейти торгувати на ринок. При відмові складається адміністративний протокол. За час рейдів зафіксовано більше 100 випадків стихійної торгівлі, за всіма ними було складено протоколи за статтею 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Після складення адмінпротоколу матеріали скеровуються до суду. Суд  приймає рішення про застосування покарання. Найчастіше – це попередження. Якщо порушник притягується неодноразово, може бути визначено покарання у вигляді штрафу – 17- 119 гривень. Розмір штрафу теж визначається судом.

-Справа в тому, що міліція матеріали направляє до суду, який вже приймає рішення по тій чи іншій особі., Враховуючи всі обставини - вік, положення, обставини, визначається міра покарання. Для пенсіонерів в основному суд обмежується лише усним зауваженням. Але тоді людина не відчуває сильного покарання, тому вона повертається назад до місця торгівлі, - каже   начальник сектору дільничних інспекторів міліції Хмельницького міського відділу міліції Петро  Власюк.  

Відео дня

Не покидають «нагріті» місця  

У Хмельницькому є декілька місць стихійної несанкціонованої торгівлі на тротуарах. Така торгівля найактивніше «процвітає» на вулиці Кам’янецькій на зупинці «Філармонія», на привокзальній площі та на вулиці Проскурівського підпілля, яка же багато років  є «ласим шматочком» для торговців. На тротуарах продають все: молоко, птицю, овочі, фрукти та навіть одяг. Хоч поблизу цих трьох  місць є ринки, торгівці туди йти не хочуть.  Основна підстава для відмови перейти за прилавок – щоденна оренда. Так, до прикладу, на «Ранковому» потрібно заплатити дві гривні, сорок копійок за столик із навісом. В управлінні торгівлі кажуть, що якби люди хотіли, їм би всім надали обладнані робочі місця.  

-В місті місця для торгівлі продуктами харчування є. Це центральний ринок, де здійснюється торгівля городиною та фруктами, є також ринок «Ранковий», де є 12 вільних прилавків. Це основні місця. А окрім того, є ринок в мікрорайоні Дубове, - каже начальник управління торгівлі Валентина Москалюк.

Ще одна підстава не торгувати на ринках – ветеринарний контроль.  А для перевірки товару потрібно віддати в лабораторію  певну частину своєї продукції.

На всіх торгашів міліції не вистачає

Проблема стихійної торгівлі у Хмельницькому не нова. Як стояли бабці із сільськогосподарською продукцією кілька років тому, так і нині стоять. А міліцейські рейди, які здавалося б мали навести порядок, дають практично нульові результати.  Правоохоронці запевняють, що роблять усе можливе, втім, окрім них, про особисту безпеку та якість куплених товарів мають думати самі хмельничани.  

-Ми ж не можемо цілий день знаходитися на цих місцях, - каже Петро  Власюк. -  Коли працівники міліції з самого ранку виходять на рейд, то  продавців немає. Але тільки вони відходять,  люди знову стають на свої місця. Стояти там з самого ранку й до вечора в нас нема ні сил, ні засобів. По Кам’янецькій протяжність стихійного ринку велетенська, потрібно всіх обійти.  А продавці не розкладаються до тих пір, поки стоять працівники міліції.  Це треба 10 міліціонерів відправляти щоденно, щоб торговці там взагалі не стояли. 

На "Ранковому" вільних прилавків вистачає

Сертифікат якості – покупці

Журналіст «ВСІМ» вирушила на незаконну точку торгівлі, що біля ринку «Ранковий». Торгівля йде на повну. Місце для реалізації городини досить вдале. Тут і зупинка громадського транспорту, і неподалік електричка зупиняється. Міліціонерів поблизу немає. Сир, сметана, масло, молоко, кріп, малина, - все що душа бажає. Літрова банка сметани – 35-40 гривень, кілограм сиру – від 22 до 25 гривень, півторалітрова пляшка молока – 7-9 гривень.

Неподалік від входу у «Ранковий» пенсіонерка продає молоко та домашній сир. За кілограм просить 25 гривень. Дає шматочок сиру для проби. Запитуємо про якість її молокопродуктів.

-А маєте санітарну експертизу сиру та молока?  

- Не маю. Але все свіже. Сир жирний, добротний. Пробуй, - каже жінка, протягуючи пакет із сиром.

-Та боюся, ще ніколи не купували сир на вулиці. Все в магазинах.

- В мене щодня мамці купують молоко для дітей. В нас щодня свіженьке, своє і  смачніше, ніж в магазинах… Як не хочеш брати, інші візьмуть.  

Сусід жінки, який продавав ягоди, взагалі відмовився говорити із журналістами. Чоловік демонстративно відвернув голову і не реагував на допитливих покупців.

  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Світлана Швец

    Тут у статті приведено приклад діалогу з продавчинею на стихійному ринку... Нема типу експертиз :))) Може, хтось бачив, як проходить така "експертиза" у павільйоні на продовольчому ринку? Підходять до продавців працівники санітаної служби з дуже промовистим :) виразом обличчя. Жіночки той вираз впізнають, і одразу з-під полиці дістають заздалегідь приготований пакет зі "зразками" своєї продукції. І я дуже сумніваюсь, що ті зразки йдуть на перевірку, скоріше на вечерю пильнооким працівникам сес :) Так і з м'ясом, і з молочними продуктами... Але ще кращі наші магазинні продукти. Можна сміливо купувати там і ковбаси, і сметану! Там взагалі від м'яса і молока  тільки назва :) Вибір небагатий. Шукати відповідальних продавців домашньої їжі і ставати їх постійним покупцем. До речі, як на мене, такі люди є і серед стихійних торговців.
  • Svetlana Kozik

    АСЕ!По поводу П.Стецюка!Он виновен и еще трое-хозяин ПАЗа. водитель и механик-они убиицы!Пусть знают об этом и их семьи какои ценои зарабатывались  хлеб и до хлеба! Извените что не по даннои теме!
  • Svetlana Kozik

    Забыли за торговлю на конечнои Озернои!Продают не свои продукты-перекупают на Каменецком.По тратуару проити невозможно!К переходу также!Сидят целыи день на солнце и морозе!Прямо на остановке!К переходу не проити!Остановка перегружена и транспортом и пешеходами!Властям дела нет!Окраина!
  • Evgen Grabovsky

    Не від гарного і ситого життя люди виходять там торгувати... в цьому напрямку і треьа працювати.

    Ася reply Evgen Grabovsky

    А кто сейчас хорошо живет? Но не все же идут торговать чем попало на улицы города. Это срам.

    PAL reply Ася

    Срам, милая Ася, это когда домашний продукт с дороги торгуют. А в супермаркетах продукт самого низкого качества, за высший сорт выдают. Мешают они не нам. Мешают они нашим ДЕЛЬЦАМ. Ты правильно заметила, не все идут торговать на улицу, потому, что для них - не царское это дело.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up