Не стало письменника Миколи Магери

Не стало письменника Миколи Магери
Незадовго до свого 86-ліття пішов із життя хмельницький письменник Микола Магера. Він автор більш як тридцяти книжок, ряд творів із яких Інститутом педагогіки Академії педагогічних наук України включено у шкільну програму. Поховають письменника у Дунаївцях – місті, яке обрало Миколу Никаноровича своїм почесним громадянином

Творче амплуа старійшини літературного цеху Поділля – дитячий письменник. Проте писати для дітей надскладно навіть педагогові. «У дитячому видавництві «Веселка» колись узяли рукопис першої моєї книжки лише після того, як уже було видано мою книжку «Мати», яку аж ніяк не назвеш дитячою,» - казав письменник.
Академія педагогічних наук України відзначила письменника Почесною грамотою. «За вагомий внесок у навчання і виховання шкільної молоді засобами мистецтва слова та з нагоди 85-річчя від дня народження», - ідеться у підписаному президентом АПН України Василем Кременем нагородному документі.
- Микола Никанорович Магера працював учителем, директором школи, інспектором обласного управління освіти, завідувачем кабінету української мови в інституті післядипломної підготовки освітян, сімнадцять років викладав українську мову й літературу в педагогічному училищі, - розповіла заступник директора інституту педагогіки АПНУ Ніла Волошина. – Особливо цінно те, що його оповідання, казки включені у шкільну програму з літератури. Їх високо цінував Олесь Гончар.
На початку цього року Миколу Магеру нагороджено Орденом „За заслуги” ІІІ ступеня. Відповідний указ Президент України Віктор Ющенко підписав напередодні Дня соборності. З клопотанням про нагородження виступила обласна організація Національної спілки письменників України, членом якої він був з 1983 року.
Проте писати письменник почав ще у шкільні роки. Саме із 1942 року і почав юнак воювати з ненависним ворогом за допомогою рідного слова. Тодішні поезії, казки зібрані у збірки «Я хочу жити» (1990) і «При­віт тобі, сонце!» (1995). Як громадський діяч, Микола Никанорович Магера 27 років очолював секцію літератури і мистецтва обласного това­риства «Знання». Він же стояв біля колиски обласної організації товариства «Просвіта», багато років очолю­вав секцію викладачів-словесників середніх спеціальних закладів Хмельниччини.
Довідка: Микола Никанорович Магера народився 1 вересня 1922 року в с. Могилівка (тепер у складі м. Дунаївці). Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив Київський університет. Учителював і працював у системі народної освіти. Автор збірок «Мати» (1971), «Журавка» (197З), «Юрасик» (1984), «Друзі» (1987), «Хлопчаки», «Я хочу жити» (обидві — 1990); повістей «Надійка» (1975), «Там, біля Дивень-гори» (1977), повісті «Кам'янецькими стежками» (1989) — про перебування Т. Шевченка у Кам'янці-Подільському та багатьох інших.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Люди скажить сайт твору Хлопчаки будь ласка!!
  • Anonymous

    Коли помирали такі люди - в нашому Хмельницькому це, наприклад, керівник "Подолянчика" Юрій Іванович Гуреєв або поети Іван Іов чи Валерій Котомкін - у них заявлядося до дідька посмертних лжедрузів. Ходять і звуть себе закадичними, натягуючи на себе посмертної слави. Микола Никанорович був дуже перебірливим із друзями, й помер мало не самотнім - на руках у брата Михайла. Хай береже його доля від таких лжедрузів...
  • Anonymous

    Фронтовики уходят... А Николай Никанорович - один из немногих писателей, заслуживших солдатский орден на войне - Орден Славы. Самый ратный, самый почетный. Равноценный Железному Кресту. Светлая Память тебе, ХРАБРЫЙ ЧЕЛОВЕК!
  • Anonymous

    Ну мабуть тепер його більше шанувати будуть -- меншнапряжно!!!!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up