Доброволець з Хмельниччини, поранений під Іловайськом,півроку живе з осколком снаряда у легені

Доброволець з Хмельниччини, поранений під Іловайськом,півроку живе з осколком снаряда у легені
36-річний Олександр Ковалевський
36-річний Олександр Ковалевський - один із небагатьох, хто повернувся з «Іловайського котла». Під Іловайськом він отримав важкі поранення кінцівок. У легені чоловіка залишився осколок.

Коли почалися бойові дії на Сході, батько двох дітей Олександр Ковалевський вирішив разом з іншими захищати Україну  від агресора. В травні він покинув рідні Ярмолинці і вирушив на навчання. Вже в червні Олександр  потрапив  в добровольчий батальйон «Донбас». Побував він в Ізюмі, потім в Артемівську, Красноармійську, Песках…

Протягом двох місяців чоловік мужньо боровся з ворогом, аж поки не отримав важке поранення. Про цей день, 29 серпня, Олександр розповідає дуже емоційно, наче все відбувалося вчора.
- У нас були полонені – російські солдати. За те, що ми віддали їхніх полонених, вони випускають всіх наших хлопців, які були в Іловайському котлі. Нам сказали, що зранку будемо виходити, але ми готувалися, не спали, чекали. О сьомій ранку вишукували  вже дві колони. Наша колона батальйону «Донбас» з військовими вирушили в район Червоносільського, це біля Іловайська в 5-6 кілометрах. Тільки висадилися, почався розстріл з тяжкої артилерії, танків, гранатометів. З двох сторін вони нас взяли в кільце. Тоді в багатьох на очах моментально згоріли машини, гинули наші побратими. 

Точні втрати найкровопролитнішої битви за Донбас – «Іловайський котел» – до цього часу невідомі.   За словами Олександра, лише в один день загинуло  близько 60 солдатів.

Відео дня

- Було прийняте рішення далі не просуватися, та і не було вже на чому. Ми попали так, що в них була хороша лінія оборони, вони нас чекали перед цим вже три дні. Прийняли бій, до п’яти вечора я був ще в строю, воював. Після того, як ми спалили декілька їхніх танків і захопили  російський екіпаж танку в полон, вони вийшли з нами на перемовини. Сказали, що вони нас вивезуть, але потрібно здати зброю, ми на ці умови не йшли, бо вже знали, що значить слово російського офіцера. Нас підло розстріляли, а ми не були до такого готові, - розповідає доброволець.  
Снаряд пошкодив  Олександрові  ліву руку та ліву ногу. Осколок також зачепив легені, він і зараз знаходяться в тілі чоловіка. 
-Ми, поранені, розуміли, що є важким тягаром для наших хлопців. Вони без нас не вийдуть. Тому була домовленість віддати поранених росіянам, а вони нас мали передати Червоному Хресту. Вже близько двадцятої вечора поранених погрузили на три машини і поїхали. Щоб розуміти, від наших позицій ми знаходилися десь в 50 кілометрах. При хорошій їзді на дорогу йшло десь три години, але вони нас везли цілу ніч по полям, аж поки передали нашим.     
Після того чоловіка передали представникам  Червоного Хреста під Волновахою. У Дніпропетровську Олександру зробили операцію. Дізнавшись про поранення, до військового приїхала його дружина. Після двох тижнів  лікування було вирішено перевезти пораненого бійця на подальше лікування у Хмельницький. У цьому допомогли чоловіки з ГФ «Подільська Січ».
Попереду у Олександра операція на руці, потім лікарі будуть вирішувати, чи варто діставати з легень осколок, адже це може бути небезпечно для життя. 
- Операція складна, можуть зробити ще гірше, -каже Олександр. - Кажуть, що, можливо, необхідно буде їхати за кордон, але на це потрібно багато грошей. Чесно кажучи, не хочеться вже тих лікарень, їх чимало було. Хочеться знову стати нормально в стрій і знову в бій. Днями до мене приїжджали хлопці, які мене витягали з під обстрілу. Вони в полон тоді потрапили й пробули там чотири місяці  аж до 27 грудня. Вони кажуть, що знову готові воювати. Я також з ними погоджуюсь, підлікуюся і у бій.
Днями Олександр Ковалевський отримав церковну нагороду «За мужність та любов до України».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Скорішого одужання ! Героям Слава !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up