Хмельничани можуть не платити податок на нерухомість - адвокат

Хмельничани можуть не платити податок на нерухомість - адвокат

Містяни не зобов'язані сплачувати за "зайві" квадрати, допоки не отримають повідомлення з податкової. Оштрафувати за це не зможуть, пояснюють юристи.

З 1 липня розпочався період сплати податку на нерухомість для власників будинків і квартир. Податківці мали розіслати мешканцям повідомлення з реквізитами. Міськрада Хмельницького затвердила податок на "зайві" квадрати в розмірі 1%. При цьому платити за такою ставкою будуть власники квартир площею понад 60 "квадратів" і будинків - більше 120. До кінця літа хмельничани мають розрахуватися з державою. У фіскальній службі кажуть, що хто не встигне вчасно сплатити, отримає штраф. Та чи мають право податківці нараховувати штраф, якщо людина так і не отримала повідомлення щодо оплати, з'ясовували журналісти "ВСІМ". 

У Податковому кодексі зазначається, що повідомлення про сплату податку повинні надсилатись платнику до 1 липня. Протягом 60 днів з дня вручення він може сплатити за "зайві" квадрати. При цьому у законодавстві немає жодного слова про те, що платник має сам звертатись до податкової. Тому і штрафи за несплату йому нараховувати не можуть. 

Богдан Ткачук, адвокат адвокатської контори "Місяць і Партнери":

Відео дня

- Якщо людині не приходить повідомлення про сплату податку на нерухомість, то вона не зобов’язана платити. Строк в 60 днів починається з моменту вручення повідомлення. Вручення зараховується, коли людина наручно отримала повідомлення, а якщо поштою, то з моменту, коли людина забрала лист з відділення. Протягом 60 днів особа зобов’язана сплатити суму податкового зобов’язання або оскаржити рішення через суд. На 61 день податкова інспекція має право звертатися до суду і стягувати плату в судовому порядку. Але поки ви не отримали повідомлення – маєте право не платити податку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Iryna Savitska Holovko

    У " Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків"  -сказано, якщо не вручили повідомлення через відмову чи не проживання за місцем реєстрації, то вважається, що людина отримала повідомлення :)

    З повагою до всіх учасників дискусії, нотаріус :)
  • Анонім

    мені простіше заплатити 30 грн. в рік за 2 м2 зайвої площі трикімнатної квартири.
  • Ксенія

    Авжеш  , "Місяць і партнери"   блиснули  розумом .А цікаво ,  хоч  одну  людину  ,котра  послідує  "розумній " пораді  цих  адвокатів ,вони  захистять  безкоштовно  в суді   з  1.08.2016 ?

    Анонім reply Ксенія

    Не потрібно заздрити тим, хто вміє користуватись законами і ділиться цим із іншими. Якщо у законі написано, що саме так, то має бути саме так. А те що Ви боїтесь користуватись своїми првами як це передбачено законами, то Майдан за Вас проблеми не вирішить. У правовій державі кожна людина має бути юридичнограмотною і здобути цю грамотність у ВУЗі або шляхом самоосвіти. Тоді не будете боятись користуватись своїми правами і виконувати усі обовязки, передбачені законами.

    Ксенія reply Анонім

    До  чого  тут  заздрість ?  Пряме  запитання :  хоч  одну  людину  "юридичнограмотні " захистять  безкоштовно  при  неоплаті   податку    ? Я  маю  розуміння  того  ,що є  закон -простим  людям він  обов 'язковий  до виконання..

    Анонім reply Ксенія

    Це реально безплатно допомогу надають. Читайте

    Анонім reply Ксенія

    Чому вони мають захищати безкоштовно? Вони прокоментували яким чином здійснюється сплата податку відповідно до закону, а не змушують вас чинити саме так. Боїтесь, то платіть без повідомлення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up