Нові правила перевезень діють з 21 жовтня: нагадуємо основні зміни

Нові правила перевезень діють з 21 жовтня: нагадуємо основні зміни
  • Відсьогодні, з 21 жовтня, почали діяти нові правила перевезень.

  • Нагадуємо, які документи потрібні пасажирам для поїздок між регіонами.

  • Також додаємо відповіді на найбільш поширені запитання.

Відсьогодні, з 21 жовтня, набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень на жовтому та червоному рівнях епіднебепезки. Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоров'я України 14 жовтня. Нагадуємо правила посадки пасажирів та перелік необхідних документів.

Як повідомили в МОН, правила стосуються регулярних та нерегулярних перевезень. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, залізничний та авіаційний транспорт міжобласного сполучення. 

Норми не будуть застосовувати до міських та внутрішньообласних перевезень.

Відео дня

Що зміниться для пасажирів?

Щоб скористатися міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки, потрібно мати один із наступних документів

За повідомленням МОЗ, відповідальність за наявність зазначених документів у водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів покладено на перевізників.

Таким чином, з 21 жовтня для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті можна буде використовувати або документ про щеплення проти COVID-19 або негативний результат тестування на COVID-19.

Які правила в “Укрзалізниці”?

Про правила перевезення пасажирів у залізничному транспорті на офіційному сайті повідомило АТ “Укрзалізниця”. Згідно з ними, з 21 жовтня залізничні перевезення у далекому сполученні на «жовтому» та «червоному» рівнях будуть дозволені пасажирам за умови наявності у них:

Для пасажирів віком до 18 років наявність вищевказаних документів, крім проїзного документа та документа, що підтверджує особу, не вимагається.

Як відбуватиметься посадка пасажирів?

Наявність зазначених документів разом із квитком та ідентифікаційним документом  перевірятимуть на вході у вагон. Якщо документів не буде, провідник або стюард має право не допустити пасажира до поїздки. Повернення коштів за придбані білети в разі відмови від поїздки здійснюється згідно з правилами перевезень пасажирів.

Пасажирів просять поставитися до ситуації з розумінням поставитися та прибувати на вокзал завчасно, зберігати спокій та дистанцію на пероні.

Сертифікати про вакцинацію або негативних ПЛР-тести будуть і в співробітників. Наразі в “Укрзалізниці” працюють над розгортанням мобільних пунктів експрес-тестування на найбільших вокзалах країни.

Відповіді на поширені запитання

На сторінці МОЗ у Facebook дали відповіді на найбільш поширені запитання про нові правила перевезення. Ви можете ознайомитися з ними нижче.

Чи можуть ті, хто перехворів, використати в транспорті COVID-сертифікат про одужання?

COVID-сертифікат на підставі одужання передбачений в додатку “Дія”. Наразі він перебуває на етапі тестування.

Підставою для отримання COVID-сертифіката стане одужання особи, якщо перед цим діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом. Його можна буде отримати не раніше 14-го дня після встановлення діагнозу. При цьому, факт захворювання (позитивний ПЛР-тест) та факт одужання, мають бути підтверджені в електронній системі охорони здоров’я.

Такий сертифікат буде чинним 180 днів з моменту встановлення діагнозу. Оформити його можна буде в додатку “Дія”.

Коли сертифікат про одужання стане доступним для користувачів “Дії”, тоді його можна буде використовувати в громадському транспортом для поїздок між регіонами.

Чи можна отримати паперову довідку про перенесену хворобу?

Отримання паперової довідки наразі не передбачено. Громадяни зможуть використати такий COVID-сертифікат в “Дії”, коли він стане доступним.

Чи можна показати сертифікат в Дії?

Так, для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації).

Якщо я маю протипоказання до щеплення, чи можу я показувати таку довідку для міжрегіональних поїздок?

Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19.

Водночас, у МОЗ наголосили, що осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення в Україні менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Постанова №1236 не передбачає, що під час міжрегіональних поїздок громадяни можуть пред'являти документ про протипокази до вакцинації.

Наразі вони можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами.

Де можна взяти довідку про отримання першої дози вакцини?

Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Артем Гаврилюк

    Якщо по факту то я непроти вакцинуватись але перед цим нехай держава чи моз чи хто там рулить дадуть письмову гарантію і страхування у разі якщо буде побочка. А так хочуть забовязати , змусити а гарантій у разі чого давати нехочуть
  • Olga Tkachuk

    Будем бастувати! Повний безпредел.
  • Ульяна Ковбасюк

    Нові правила = новий бізнес ! Купуй ПЛР тести на кожні 72 години. Для всієї родини знижка 10%😄
  • Ирина Косметико

    Давай давай. Тести плр в смердючі брудні поїзди з немитими підлогами та вікнами. Курячими в тамбурах)))) навіть після лохдауна 2020 весною були брудні з зими 2019.

keyboard_arrow_up