Перехід на “цифру”. Де і за скільки хмельничани можуть купити тюнер

Перехід на “цифру”. Де і за скільки хмельничани можуть купити тюнер
  • Менше місяця залишилось українцям на те, аби здійснити перехід від аналогового телебачення на цифрове. Відключення  на всій території України стартує з 1 вересня.
  • Відтак літо стало спекотним не лише температурно, а й ажіотажно — люди масово скуповують приймачі ефірного телебачення Т2, аби їх телевізори не перетворилися на дорогий домашній аксесуар.
  • Журналісти vsim.ua дізнавалися, де і за скільки у Хмельницькому можна придбати обладнання для цифрового телебачення.

З 1 вересня на всій території України припиняється трансляція аналового телебачення та перехід на сучасне цифрове. Нагадаємо, 1 серпня відключили лише столицю та Кіровоградську область.

Безкоштовне цифрове ефірне телебачення Т2 дозволяє дивитися близько 30 українських каналів у високій якості. Тим, у кого є кабельне, супутникове або інтернет-телебачення, турбується не про що - всі канали будуть працювати як і раніше. Решті для перегляду улюблених телеканалів глядачам доведеться підключитися до безкоштовного цифрового ефірного телебачення Т2. Перш за все, варто перевірити, чи не вмонтований тюнер у телевізор - практично кожен новий телевізор вже має DVB-T2. У такому випадку залишиться тільки його підключити до антени і налаштувати.

Якщо ж ваш телевізор підключений до кімнатної або зовнішньої антени - доведеться провести кілька нескладних маніпуляцій. Для телевізора старої моделі необхідно буде купити або тюнер Т2 і приєднати його до свого екрану, або вирішити питання кардинально і придбати новий телевізор.

Відео дня

Журналісти vsim.ua обійшли кілька магазинів та ринок, проаналізували пропозиції в інтернет-магазинах. Отож, де можна купити тюнер та за скільки.  

На ринку ажіотаж очікують на початку вересня

Центральний ринок — це справжній клондайк усього, що потрібно мати вдома — від батарейок до меблів, тож цифрові приймачі не стали винятком.  

Найбільше магазинів євротехніки розмістилося біля центрального ринку. Ми відвідали кілька та проаналізували їхні пропозиції. Ціни на приймачі стартують від 600 гривень.  можна придбати і за 1000 гривень. Продавець Віталій розповів, що особливого ажіотажу в магазині не спостерігає, хоч і купують у нього часто.

- Асортимент ми поповнюємо завчасно, щоб завжди був товар на полицях. Зараз ажіотажу як такого немає, але очікувати його варто десь на початку вересня, коли, власне, аналогове і відключать. Шкода, що лише зараз розпочали скуповувати тюнери, ще років шість тому попереджали, що рано чи пізно відключення станеться, — зазначає продавець.

Навпроти — ще одна точка продажу, магазин “Радіосвіт”. Щодня його відвідує чимало людей, а відтак запитати щось про тюнери було складно. Різноманіттям похизуватися магазин не може, однак у порівнянні з деякими іншими торговими об'єктами відрізняються “демократичністю” — від 570 до 680 гривень за одиницю.  

Магазини побутової техніки мають порожні полиці 

Після магазинів на ринку відвідали відвідали “Технопростір”, “Ельдорадо”, “Експерт” та “Comfy”. Перше питання після візиту до одного з магазинів — “а де ж приймачі?”. Картина шокує: на прилавках подекуди немає жодного тюнеру, деякі інші можуть похвалитися максимум 4-5-ма пристроями.

У “Comfy” замість тюнерів побачили порожню полицю. Продавець-консультант Денис розповідає, що все через ажіотаж.

- Буквально у середу продали останню невелику партію, яку замовили буквально на початку тижня. Товару на всіх не вистачає. Але це не є проблемою, бо у магазині можна зробити попереднє замовлення, а покупця повідомлять про прибуття товару на склад, після чого його можна отримати на руки, - каже хлопець.

У магазині “Експерт” було кілька тюнерів марки “Strong” за 611 гривень. Продавець Ігор, як і працівники попередніх торгових точок, розповідає про великий попит на цей товар за останні кілька тижнів.

- Кілька днів тому привезли нам кілька десятків тюнерів, і ось усе, що від того залишилось, — показуючи на цифровий квартет розповідає працівник. — Зробили замовлення, вже скоро ще одна партія прибуде до магазину. Попит є, але товару не вистачає.

У “Технопросторі” знайшли один-єдиний приймач марки “Tiger” вартістю у 601 гривню. Руслан, продавець-консультант магазину, лаконічно описав ситуацію, як “ажіотаж і дефіцит”.

- Товару і справді не вистачає. Розкуповують майже відразу, як він з'являється на складі. Стараємося, аби товар завжди був у наявності, щоб навіть, коли немає його в магазині, покупець завжди зміг замовити приймач через інтернет. Попит через відключення, що не за горами, шалений, — підсумовує Руслан.

Не побачили жодного приймача і у “Ельдорадо”. Продавець-консультант Євген розповів про зовсім свіжу ситуацію із приймачами.

- За останні два дні у нас розібрали більше двох десятків тюнерів. Ситуація зараз така, що можна їх замовити хоч 40 штук, але і того буде мало. Що поробиш, але люди запитують, отже, і товар має мути, — розповідає Євген.

 

Інтернет-магазини мають широкий вибір 

Для тих, хто полюбляє робити покупки онлайн, завжди знайдеться вибір серед приймачів і в Інтернет-магазинах. До прикладу, зараз на rozetka.ua найдешевший можна придбати за 459 гривень,, а найдорожчий — 770, не враховуючи вартість доставки. При відвідуванні сайту можна помітити, що чимало товару немає в наявності або ж він закінчився, проте завжди можна запитати, коли потрібний приймач з'явиться на онлайн-полиці.

На prom.ua ціновий діапазон відрізняється від згаданого попередника – від 358 до 4420 гривень. Однак у цій онлайн-крамниці потрібно звертати увагу на опис товару. Рекомендуємо звертати увагу на продавців із хорошою репутацією (зазвичай із поміткою «Сертифікований магазин» та з гарними відгуками про їхню роботу, обслуговування та якість продукції).

Хмельницький сектор OLX.ua широким асортиментом не потішить, ціни не кусаються – 470-600 гривень. А хто бажає замовити приймач з будь-якого куточку України, тому гарантовані асортименти і цін, і товарів. Можна придбати як такі, якими уже користувалися (від 150 до 700 гривень), так і нові, вартістю від 320 до 1300 гривень.

Наостанок можна зазирнути і до магазину f.ua. У порівнянні з конкурентами, ціни там вищі — приймач Т2 можна придбати мінімум за 639 гривень, за більш дорогі моделі доведеться викласти 866 гривень і більше. У магазині також спостерігається нестача товару.  

 

Коли купуєте приймач

  • звертайте увагу на повну комплектацію товару — приймач, пульт керування та батарейки до нього, кабель аудіо-відео (в народі — тюльпан) або HDMI, блок живлення;
  • перевіряйте цілісність товару — цілісність корпусу, наявність усіх необхідних кріплень, відсутність механічних пошкоджень;
  • якщо купуєте у магазині, попросіть продавця про можливість перевірки приймача на справність;
  • звертайте увагу на стандарт цифрового мовлення. Якщо Вам необхідний приймач, який прийматиме сигнал від звичайної кімнатної чи зовнішньої антени, стандарт у такого пристрою – DVB-T2. Якщо бажаєте отримувати сигнал від супутника, то стандарт інший – DVB-S (DVB-S2). У разі необхідності придбайте додатково антену для прийому сигналу і яка розрахована на прийом цифрового ТБ.

А Ви уже здійснили перехід на цифрове телебачення? Діліться своїм досвідом придбання приймача у коментарях, а тим, хто поки лише готується взяти курс на цифру, бажаємо вдалих покупок.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • IGOR

    Кстати важный момент, может кто не знает! У нас всё делается через Ж и возможно тему Т2 это не пройдёт стороной. Вы купите тюнер, которым потом будет показывать только шлаковые каналы, а-ля Рада, Перший, Культера, Эспрессо, Прямой и 5 канал... Не секрет, что медиагруппы планируют закодировать сигнал осенью 2018 - весной 2019. Это группы Сартлайт (СТБ, Новый, М1, М2, ICTV), Интер медиа (Интер, НТН, К1, К2, Энтер Фильм, Zoom), 1+1 Медиа (1+1, 2+2, ТЕТ) и МГУ (Украина, Индиго, НЛО)... Уже сейчас ходят слухи, что их сигнал закодируют и в Т2, там сформируют социальный пакет (из шлака, вроде Перший и местых каналов) и платный пакет (куда в том числе войдут вышеупомянутые каналы)...

    Так вот! Если кодировку включат, то большинство тюнеров можно будет выкинуть на помойку (если вы конечно не преданный зритель Першого, кроме которого ничего не смотрите), так как не известно, какой системой закодируют. Если той, что первоначально (Irdeto cloaked CA), то можно будет принимать сигнал только на тюнерах с её поддержкой (сертифицированные Trimax и Strong и Romsat) или с CI+ слотом, для установки CAM-модуля...

    IGOR reply IGOR

  • IGOR

    Офигели в край! Ровно месяц назад были 300... Смешно... Удивляет, где люди были раньше, информация об отключении аналога уже давным давно была в сети... Ажиотаж спадёт и все цены вернутся на исходную... Бесит, что государство не регулирует цены на ресиверы, которые проталкивал Зеонбуд... А ведь раньше старикам вообще на шару давали, по заяве...
  • Inna Bisonova

    Дурня то все. Тв бокс на андроїді - круче в рази!

    Dmitry Dzubak reply Inna Bisonova

    Особливо для "пенсії", яким і так поки поясниш як двома пультами користуватись, чи того гірше - одним універсальним, то можна здуріти)
  • Валеріан Ляхович

    Відключити у нас спеціалістів хватає,а скажіть будь-ласка покриття хтось провів.Пів області в кращому випадку зможе дивитися 8 каналів.

    Dmitry Dzubak reply Валеріан Ляхович

    Не меліть дурниць! Бабуся в Рудні(Летичіський р-н) ніколи більше 5 каналів, із них нормально показували 2, не бачила. Ніякі антени не допомагали.

    Купив туди самий дешевий тюнер за 300грн і від тої самої антени, що ледь 5-6 каналів ловила, всі 32 канали чітко ловить. Майже та сама ситуація на Озерній. Раніше половина каналів поганенько показувала, тепер від такого ж тюнера від звичайної "ялинки" всі 32 показує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up