Рекордні борги: скільки хмельничани винні за комуналку і що їм загрожує

Рекордні борги: скільки хмельничани винні за комуналку і що їм загрожує
Ілюстративне фото з uk.etcetera.media
  • Наближається опалювальний сезон. А борги за комунальні послуги хмельничан продовжують рости.
  • Журналісти vsim.ua дізналися, яку суму винні мешканці Хмельницького та чим загрожує наявність боргу.

Незабаром розпочнеться опалювальний сезон. Щороку комунальники скаржаться, що не мають грошей, аби замінити застарілі мережі, оновити матеріально-технічну базу або ж виконати планові ремонти. Нібито все через те, що багато хмельничан не платять за комунальні послуги. Журналісти vsim.ua дізналися, скільки заборгували мешанці та як борються зі злісними неплатниками.

За три місяці борг перед водоканалом зріс на 6 мільйонів

У “Хмельницькводоканалі” нараховується 110 тисяч абонентів. Якщо ще у червні борг населення за водопостачання та водовідведення становив 14,4 мільйона гривень, то вже у вересні заборгованість зросла до 20,2 мільйонів. На підприємстві кажуть, мешканці не завжди вчасно подають показники лічильника, а це, у свою чергу, призводить до того, що абоненту нараховують плату за нормативами.

- Якщо людина не передає своєчасно показники лічильників холодної та гарячої води, то їй проводиться нарахування вартості спожитих послуг за діючими нормативами водоспоживання, відтак автоматично зростає заборгованість. Крім того, борг за два і більше місяців служить підставою для відмови у призначенні субсидії. На сьогодні абонентів із двомісячним боргом є близько 51 тисячі, - розповідає начальник контрольно-сервісного центру підприємства Степан Кушлак.

Відео дня

Хмельничанам, які винні гроші за воду, спочатку надсилають повідомлення про наявність заборгованості та необхідність обов’язкової сплати. Якщо абонент не реагує на це, тоді відправляють попередження, що воду можуть відключити.

- Якщо і таким чином боржник не реагує, тоді до нього виїжджає бригада слюсарів на автомашині “Відключення боржників”, приходимо до абонента, стараємося розмовляти із мешканцями і, якщо вони реагують правильно, готові погасити борг, ми їх не відключаємо. У протилежному випадку ми проводимо роботи із припинення надання послуг з водовідведення, тобто відключаємо воду. Дуже часто люди уже на другий-третій день приходять до нас. Тоді ми їм пропонуємо частково оплатити борг, відповідно беремо їх на контроль і відслідковуємо ті терміни, в які вони обіцяють проплатити. Якщо людина не зможе оплачувати таким способом, укладаємо договір на реструктуризацію, за яким необхідно відразу сплатити частину заборгованості, а на залишок укладається угода про реструктуризацію, - каже Степан Кушлак.

Навіть у разі відсутності абонента акт про проведення робіт з обмеження водовідведення залишається власнику квартири
Працівники МКП “Хмельницькводоканал” виконують роботи із обмеження водовідведення у санвузлі квартири боржника. Фото прес-служби МКП “Хмельницькводоканал”

За повторне підключення газу треба заплатити 2500 гривень

Лише третина населення Хмельницького своєчасно платить за газ. Загалом мешканці вже заборгували за блакитне паливо більше 270 мільйонів гривень. І ця цифра постійно росте.

- Вперше ми маємо ситуацію, коли споживачі, отримуючи державні субсидії та майже повністю покриваючи витрати на природний газ, все ж накопичують такі багатомільйонні борги, - сказала директор «Хмельницькгаз збуту» Олександра Панькевич. – Водночас, ігноруючи усі наші постійні звернення, продовжують нарощувати заборгованість, що ставить під загрозу розрахунки постачальника з державою за уже придбаний газ та його закупівлю перед початком опалювального періоду.

Працівники “Хмельницькгаз збуту“ вже надіслали письмові повідомлення про відключення газу 53 тисячам абонентів. Якщо вони не оплатять заборгованість, то їм припинять газопостачання. В подальшому, якщо людина сплатить суму, яку заборгувала, то їй поновлять блакитне паливо. Щоправда, за повторне підключення їй доведеться додатково сплатити близько 2500 гривень. З початку року без газу залишилось вже більше 1500 абонентів.

Припинення газопостачання відбувається шляхом опломбування запірного пристрою на газопроводі. Фото надані прес-службою ТОВ “Хмельницькгаз Збут”

На тих, хто не платить за тепло, позиваються до суду

У Хмельницькому працює два теплопостачальних підприємства. Більшу частину населення міста обслуговує “Хмельницьктеплокомуненерго”. Вони охоплюють 55 тисяч абонентів. Станом на вересень, мешканці заборгувати комунальному підприємству вже 50 мільйонів гривень.

- Для надання якісних послуг працівники МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” щороку проводять активну роботу з підготовки до опалювального сезону. На жаль, все ускладнюється тим, що більша частина хмельничан заборгувала значну суму за спожиті послуги, яка станом на сьогодні складає близько 50 мільйонів гривень. З боржниками ми проводимо активну роз’яснювальну роботу, пояснюємо, наскільки важливо оплатити вартість спожитих послуг, надсилаємо попередження. Якщо людина не реагує на вимоги підприємства оплатити заборгованість, ми передаємо справу до суду. Відповідно до рішення, останнім етапом є здійснення арешту майна виконавчою службою, - пояснює заступник директора МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” Світлана Остапюк.

У “Хмельницьктеплокомуненерго” кажуть, що кошти необхідні для виконання робіт з підготовки до роботи підприємства в осінньо-зимовий період. Фото: teplo.km.ua

У КП “Південно-Західні тепломережі” ситуація схожа із “Хмельницьктеплокомуненерго”, з тією лише різницею, що підприємство обслуговує значно менше абонентів. Начальник сервісного центру Лариса Банделюк розповіла, що у них борг населення з початку року зменшився, щоправда, ще далеко не всі сплачують за послуги справно.

- На сьогоднішній день борг перед нашим підприємством становить майже 8,76 мільйонів гривень. З боржниками боремося активно. У нас спершу виконується досудова робота - це попередження, відвідування боржників, претензії. Щомісяця розносимо рахунки на оплату послуг. Є у нас чотири контролери, які йдуть до боржників, нагадують, розносять попередження про відключення. Тих, з ким у досудовому порядку не вдається працювати, подаємо до суду. Якщо боржник продовжує ігнорувати наші вимоги сплатити борг, справу передають виконавчій службі, яка в установленому порядку проведе арешт майна. Навіть, щоб подати до суду, необхідно сплачувати за це кошти, а потрібно і за газ розраховуватися, і до опалювального сезону готуватися, тому найактивніша робота проводиться саме у досудовому порядку, - зізнається Лариса Банделюк.

Однак боржники мають змогу укласти договір на реструктуризацію боргу. Цією можливістю вже скористались більше 200 хмельничан, які після опалювального сезону вийшли у борг. Аби не втратити субсидію, вони розбили суму боргу і будуть сплачуати її поступово протягом наступних місяців.   

Розсилають повідомлення тим, у кого більше 100 гривень боргу за сміття

Майже 100 тисяч домогосподавств обслуговує “Спецкомунтранс”. Хмельничани винні за сміття 4,5 мільйони гривень. Щомісячно на під’їзди багатоповерхівок розміщують списки квартир боржників. У той же час, як заявляють у “Спецкомунтрансі”, при неможливості споживачів виплатити суму заборгованості їм пропонували укласти договір на реструктуризацію боргу.

- Щомісячно боржники багатоповерхових будинків з сумою боргу понад 70 гривень, а з червня 2018 року - понад 100 гривень і більше, отримали повідомлення про борг за місцем реєстрації. За січень-серпень 2018 року таких повідомлень було направлено 40855 штук. У присутності споживача за місцем проживання з кожним проводилась персональна бесіда щодо можливості погашення боргу, - каже працівниця комунального підприємства Євгенія Смолієнко.

Борг за вивезення сміття можна розбити на декілька місяців. Фото khmelnytsky.com.ua

У “Хмельницькобленерго” звітують про понад 10 мільйонів боргу

Ситуація у “Хмельницькобленерго” не краща. Станом на 1 вересня 2018 року споживачі заборгувати підприємству більше 10 мільйонів гривень. Сюди врахували тих, у кого сума боргу перевищує 100 гривень.

- Споживачам, які не оплатили платіжки за світло, вручаються попередження про відключення, термін дії яких становить десять робочих днів від дня їх отримання. Якщо споживач не здійснив оплату відповідно до отриманого попередження, електроустановка побутового споживача може бути відключена від електромережі. Підключення електроустановки здійснюється після оплати заборгованості та оплати витрат на припинення та відновлення постачання електричної енергії, - пояснює начальник служби організації збуту АТ “Хмельницькобленерго” Сергій Бойченко.

Якщо заборгував 75 тисяч - арештують квартиру

Андрій Григоренко, юрист практики інтелектуальної власності, земельного права  та виконавчого провадження

- Постачальник житлово-комунальних послуг може лише вимагати у споживача таких послуг оплатити заборгованості. Вирішення питання про примусове стягнення заборгованості можливе лише у судовому порядку. Таким чином, постачальник має подати заяву до суду про видачу судового наказу. Судовий збір за подання таких заяв досить незначний та станом на сьогоднішній день становить 176,20 гривень. Якщо наказ про стягнення заборгованості видадуть, то постачальне підприємство може передати цей документ виконавчій службі або приватним виконавцям. Займатись стягненням вони будуть лише, якщо є безспірна заборгованість, яка підтверджена доказами.  

В разі, якщо є спір про наявність заборгованості, наприклад, людина має докази про часткову оплату або про те, що їй не надали послуги в повному обсязі, тоді постачальнику доведеться подавати позов до суду. При цьому судовий збір вже становитиме 1762 гривні. Тобто сума боргу має бути досить значною, аби постачальнику комунальних послуг було вигідно звертатися до суду.

Коли суд прийме рішення про стягнення заборгованості, то у першу чергу кошти стягуються з рахунків у банках та карткових рахунків. Якщо таких нема, то беруться гроші з зарплати, пенсії або стипендії. При цьому, розмір відрахувань не повинен перевищувати 20 % суми доходів, які залишаються після відрахування обов’язкових податків і зборів. У разі ж відсутності будь-яких доходів у боржника для погашення заборгованості можуть стягувати належне йому майно. Це можуть бути об’єкти нерухомості, рухоме майно – транспортні засоби або інше майно.

Варто зазначити, що сума заборгованості, за якої може бути накладено арешт, наприклад, на квартиру боржника повинна бути не меншою, ніж 20 мінімальних заробітних плат, що станом на сьогоднішній день становить 74460 гривень.

А чи маєте ви борги за спожиті комунальні послуги? Діліться своїми думками у коментарях

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Світлана

    апортан
  • Світлана

    орлд.о
  • Світлана

    У моїх сусідів лише за вивіз побутових відходів борг більше 5 тисяч гривень, за світло, воду і т.д. я уже мовчу, однак через загальний борг "ПЗ тепломережі" підіймають тарифи. Люди, які мають борги і далі їх не будуть сплочувата, а ті хто оплочує рахунки будуть покривати заборгованості боржників шляхом оплати піднятого тарифу.
  • Юрій Петрович

    В кожному багатоквартирному будинку є ті, що не плотять, і не плотять роками, а не місяцями. Якщо відкинути осіб, що ведуть антисоціальний спосіб життя, то залишаться ті, які мають і могли б плотить, та нажаль, не хочуть цього робити, бо сподіваються що ці багаторічні борги їм спишуть. Це категорія т.зв. бізнесменів базарних, які свідомо не плотять, хоча користуються, як і ті що плотять вчасно. І це є беззаперечний факт!!! Їм ті копійки соромно навіть плотити. Борги вище 1000 грн за сміття, по 10000 за воду...і т.д..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up