450 тисяч гривень виділили на боротьбу із борщівником у Хмельницькому

450 тисяч гривень виділили на боротьбу із борщівником у Хмельницькому
  • Зустріч із цією рослиною часто закінчується неприємностями.
  • Борщівник Сосновського можна зустріти у різних куточках міста, найбільше його біля річки Південний Буг, біля доріг та залізниці.   

На боротьбу з борщівником Сосновського цього року з бюджету Хмельницької міської територіальної громади виділено 760 тисяч гривень, з них 450 тисяч на виконання робіт в обласному центрі. Про це йдеться у повідомленні міської ради.

Як зауважили у міськраді, щоб рослина не розмножувалася впродовж весняно-літнього сезону, їх викошують 4-5 разів до моменту цвітіння. Роботи виконує фізична особа-підприємець, з яким управління комунальної інфраструктури уклало відповідну угоду за результатами проведених тендерних закупівель.

Довідка:

Відео дня

Борщівник Сосновського – рослина, заввишки до двох і більше метрів, поширення якої негативно впливає на біорізноманіття. Він агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід, монополізує територію. Борщівник швидко поширюється на берегах річок, узліссях, обабіч доріг. У борщівника Сосновського отруйний сік, який викликає важкі опіки у людей і тварин 

Як боротися з рослиною:

Отруйна рослина має круглий і товстий корінь, який важко висмикнути або викопати. Важливо “квітку-шапку” скосити, намагаючись триматися якомога далі від рослини. Щоб сік не потрапив на руки, необхідно натягнути гумові рукавички. Найкращий результат можна отримати, якщо обробити бур’ян при формуванні першої розетки листя гербіцидом «Раундап». Якщо ж взялися за боротьбу з цією рослиною в середині вегетації, то краще її скосити, а гербіцидом обробити листя та стебла, що залишилися.

Перша допомога при опіках борщівником:

Необхідно відразу промокнути вологою тканиною або серветкою, не розмазуючи, і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягу або пов’язкою). Вдома промити місце зіткнення з отрутою та обробити протиопіковими мазями (до прикладу, пантенолом). У разі погіршення стану – звернутися до лікаря.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up