З бюджету дали гроші на пологовий. На чому зможуть зекономити хмельничанки?

З бюджету дали гроші на пологовий. На чому зможуть зекономити хмельничанки?
  • Мільйон гривень виділили з міського бюджету на програму з медикаментозного забезпечення пологів і кесарів розтин.
  • 240 гривень - кожній породіллі. 1300 - на кесарів розтин.
  • Що за них купують і чи задоволені молоді мами?

У 2018 році з міського бюджету дали 1 мільйон на безкоштовний медикаментозний супровід пологів. Одноразова допомога складає 240 гривень на пологи і 1300 гривень для тих, кого кесаритимуть.

Це не означає, що в пологовому будинку видаватимуть гроші. На цю суму породіль забезпечують всім необхідним при пологах. Підгузки і пелюшки сюди не входять.

Молодим батькам доведеться бігти в аптеку в післяпологовий та післяопераційний період. Під час же самих пологів шприци, рукавички і деякі медикаменти видаватимуть медсестри.  

Відео дня

Грошей вистачить до кінця року

Один мільйон гривень виділили, виходячи з досвіду попередніх років. Поки що, за попередніми підрахунками, їх має вистачити до кінця року. З початку 2018-ого таку допомогу отримали 285 жінок, з них майже кожна третя народжувала за допомогою оперативного втручання.  

Головний лікар перинатального центру розповідає Андрій Ропотан, що навіть якщо потреби жінки при пологах чи оперативному розродженні не вміщаються у суму 240/1300 гривень, то їй не потрібно докупляти препарати.

- Поки ще ніхто нічого не докупляв, ми поміщаємось. І, думаю, що помістимося. Звісно, бувають випадки, коли дуже багато йде - ускладнені пологи або ускладнене оперативне розродження. В когось більше йде, в когось менше. Роди кожної жінки індивідуальні. Дуже добре, що ми готові надати допомогу в повному обсязі. Хочемо, щоб і далі так було, - розповів головний лікар Хмельницького міського перинатального центру.

Можна і без прописки

- Коли жінка лягала на пологи, їй писали список, вона йшла в аптеку купляла. А зараз вона нічого купувати не буде. Це не дають гроші, чи пакет в руку, а це медичне забезпечення всім необхідним на пологи, - каже  начальник управління охорони здоров’я Борис Ткач.

Якщо жінка не зареєстрована у Хмельницькому, але тут проживає, вчасно стала на облік і весь час спостерігалася лікарями, то їй буде виділене медичне забезпечення.

- Якщо ж ми її ніде не бачили, а тут перед пологами вона появляється раптом і каже: “Дайте мені”, - то не буде такого, - заявив Борис Ткач.

Що дають за бюджетні кошти

Головний лікар розповів, що раніше тягар із придбанням необхідного медичного забезпечення падав на плечі родичів породіллі. Зараз легше і їм, і медперсоналу. Лікарю не треба виписувати їм список. 

- Так підрахували, думаємо, можливо частково зможемо надавати допомогу в раньому післяопераційному періоді за рахунок цих коштів, - вважає Андрій Ропотан.

Що має бути безкоштовним:

  • шприци,
  • бинти,
  • вата,
  • медичні рукавички,
  • окситоцин,
  • фізрозчин,
  • відсмоктувачі,
  • зажими,
  • хірургічний шовний матеріал,
  • знеболюючі препарати: темпалгін, лідокаїн,
  • катетер,
  • регіональна анестезія,
  • кровоспинні препарати. 

Що кажуть молоді матері 

Журналісти vsim.ua поспілкувалися з жінками, яким забезпечили безкоштовні медикаменти.  

Тетяна Діхтяр народжувала природнім шляхом

- Я нічого не докупляла. Це трохи зеокономило наш бюджет. Приємно те, що за тебе хтось думає, переживає. І звичайно, хоча б ця частинка вже досить добре, - поділилася Тетяна Діхтяр.

Вікторія Власюк народжувала шляхом кесаревого розтину

- Мені треба було принести тільки те, що потрібно для особистого користування собі і дитинці. Всі медикаменти забезпечив пологовий. Звичайно я тут бачу тільки плюси, так як раніше було купа списків. Це, по-перше, ти не знаєш, що тобі пригодиться, що не пригодиться, все купляєш - лишні витрати.

Людмила Гара, яка народжувала природнім шляхом

- Я народжувала в серпні 2017 року. Тоді не було медикаментозного забезпечення. Тоді в міському пологовому будинку не було навіть необхідного мінімуму: шприців, вати, спирту та рукавичок, навіть пробірку на аналіз треба було купувати, я вже не кажу про необхідні ліки. А коли трапляється екстрений випадок, в аптеку біжать родичі зі списком, тому що немає нічого. Аптека, до речі, знаходиться в пологовому будинку на кожному поверсі з найдорожчими цінами у місті, в мене було таке відчуття.

Оксана Павлюк, яка народжувала за допомогою кесаревого розтину

- Звичайно, кожна допомога є підтримкою, але така сума не достатня. Я дуже потратила багато коштів на ліки: перед родами, на операцію і на післяопераційний період. Тоді ніяке медикаментозне забезпечення не виділялось.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sheee

    Держава, населення якої скорочується катастрофічними темпами,  не спроможна забезпечити комфортні і безкоштовні пологи тим відважним жінкам, які все ж наважились народити дитину в цих умовах . 240 грн на рукавички і вату,  але якщо не стояла на обліку, то пішла геть в аптеку. Дуже "дбайливо". Про суми, які платять молоді батьки медперсоналу, ввічливо не згадуватимемо. Також не згадуватимемо про якість послуг цих пологових закладів та про акушерське насилля над жінками. Соромно це все читати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up