Секс-рабство і торгівля людьми на Хмельниччині: продають повій і обманюють працівників

Секс-рабство і торгівля людьми на Хмельниччині: продають повій і обманюють працівників
Фото ілюстративне
  • Минулого року на Хмельниччині довели два випадки торгівлі людьми. Це тільки офіційна статистика.
  • Одну дівчину для секс-послуг продали в іншу область, іншу хотіли відправити у Польщу.
  • Громадяни, який використовують з метою отримання доходу, бояться йти в поліцію через погрози і сором.

З чого усе починається? З довіри, кажуть поліцейські. Шукаючи заробітку і довіряючи сумнівним конторам, громадяни потрапляють у пастку і стають в прямому сенсі слова рабами.

Працювали за їжу і цигарки

Оголошення про роботу знаходять в інтернеті, газетах, під під’їздами. По той бік слухавки розказують про хороший, а головне швидкий заробіток. Рідше трапляються вербувальники, які виходять на потенційного “раба” через знайомих.

В швидкий заробіток повірили жителі Красилівського району.  Їх було троє - подружжя і їхній односельчанин. Вони фігурували у резонансній справі про "сто рабів".

Відео дня

В пошуках роботи трійка поїхала в сусідню Вінницьку область. А там вони потрапили в справжнє пекло.

Фермерське господарство, де потрібно було працювати на зборі урожаю, дійсно існувало. Робота була. Але людей поселили в бараках у лісі в жахливих умовах. Працювали з самого ранку до пізньої ночі. А цілодобово за ними наглядала охорона. Відраховували з зарплати за їжу, цигарки і навіть нічліг. В результаті реального заробітку вони не бачили.

Фото прес-служби СБУ

Для цієї роботи збирали в основному малозабезпечених людей із сіл, а то й взагалі безхатьків.

Попадають дівчата

За 2017 рік на Хмельниччині зареєстрували 2 випадки експлуатації людей. Працівники поліції розкрили випадки сексуального рабства. Обидві постраждалі - жінки. Вони самі заявили в поліцію про намір використати їх в цілях заробітку.

Але таких випадків небагато. За словами старшого оперуповноваженого відділу боротьби зі злочинами пов'язаними з торгівлею людьми Олександра Низовця, громадяни не приходять через страх розправи чи елементарно через сором.

  • В попередні роки злочини пов’язані з торгівлею людьми не вдавалося задокументувати, - каже старший оперуповноважений. - Останній раз матеріали направляли до суду ще 2011 року. А минулого року задокументували вже два випадки. Вся справа в тому, що постраждалі психологічно залякані або не мають фізичної можливості заявити в поліцію. Часто так відбувається, що в них забирають документи, а працювати змушують під охороною.

В зоні ризику - люди, які виїжджають за кордон з допомогою “фірм-одноденок”.  У випадках, де до торгівлі людьми причетні  іноземці, процедура розкриття довша і складніша, каже Олександр Низовць. Адже тут виконуються міжнародні доручення.

Створили штучний борг

Вчасно звернулася в поліцію жителька Славутського району, яку примусово хотіли вивезти в Польщу. 21-річна дівчина працювала у місцевому гральному закладі. Власники “повішали” на неї борг, якого насправді працівниця немала. Двоє чоловіків планували продати дівчину в бордель до Польщі, щоб відпрацювала гроші.

Чоловіки вже підготували необхідні документи для виїзду, але дівчина відмовлялася їхати. Не хотіла полишати хвору матір. І хто знає, куди б вона там потрапила, якби не набралася сміливості та не заявила в правоохоронні органи.

Продала для інтиму

В кінці літа на території Хмельницького району затримали жінку, яка займалася сутенерством.    

Мала кілька повій, які обслуговували клієнтів в нашій області. Шукала їх сама,  а потім спонукала їх до заняття проституцією.

Одну з дівчат підбила навіть на переїзд в іншу область. Виявилося, що сутенерка продала дівчину як іграшку.  За свою «послугу» жінка вимагала у «покупця» 10 тисяч гривень. Коли клієнт передавав гроші, її затримали правоохоронці.

Понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року (за оцінками МОМ)

Понад 1,2 млн дітей щороку стають жертвами торгівлі людьми (за даними ЮНІСЕФ)

Куди звертатися

Якщо ви чи ваші близькі потрапили у сексуальне чи трудове рабство, перше, що важливо зробити, - це подолати страх. Згідно статті 149 Кримінального Кодексу України, злочини, пов'язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі від 3 до 15 років.   

До кого звернутися за порадою і допомогою?

Правоохоронні органи
Якщо Ви постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, зателефонуйте за Телефоном довіри Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Міністерства внутрішніх справ України:  
063 195 00 58 або 098 481 03 45

Консультації і психологічна допомога
Благодійний фонд “Ксана”. м. Хмельницький
067 233 4185  

Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми (МОМ)
0-800-505-501 безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні
527 - безкоштовно з номерів Білайн, Київстар, МТС та life 
www.stoptrafficking.org.ua  

Гаряча лінія з протидії дитячій порнографії («ЛаСтрада Україна»):
0 800 500 335
http://internetbezpeka.org.ua/

"Людей треба інформувати"

Анжеліка Близнюк, директорка ГО "Нікопольська Агенція регіонального розвитку"

 - У співпраці з Міжнародною організацією міграцію ми допомогли двом молодим дівчаткам 17 та 18 років - рідним сестрам з Дніпропетровської області вернутись з сексуального рабства з Саудівської Аравії, де вони пробули майже рік. І це при тому, що одна з них була ще неповнолітня. Так званими посередниками - фірмою про працевлаштуванню були зроблені для дівчат підробні паспорти, обіцяно хорошу роботу з відповідною оплатою й дівчата на це повелись. Це страшні факти і про це треба писати, розповідати школярам, студентам, всім виїзджаючим сьогодні за кордом на заробіткі. До речі, наша організація - Нікопольська молодіжна організація "Сокіл", так і робила. Ми ходили в школи на позакласні години й проводили лекції з молоддю на тему протидії торгівлі людьми, показували фільми від МОМ, просто спілкувались з учнями щодо їх ставлення до цих життєвих ситуацій. Я вважаю, що людина повинна бути проінформована про можливі шахрайства за кордоном й про контакти, куди треба звертатись за допомогою. Це вкрай важливо й актуально сьогодні, коли стільки працездатного населення України, нажаль, виїзжає за кордон.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Wanda Dumanska

    Люди звертаються але полiцiя  нiчого не рослiдуэ  бо з ФОП маэ зиск.Того люди працюють безкоштовно.
  • Віталій Українець

    Всі повії області тут ukrgo.ua .але припиняти  це не має кому.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up