Вбивав і грабував у Кам'янці: що відомо про звільненого з тюрми "довічника" Олександра Каверзіна

Вбивав і грабував у Кам'янці: що відомо про звільненого з тюрми "довічника" Олександра Каверзіна
  • 44-річного Олександра Каверзіна, засудженого за 13 злочинів, відпустили з-за грат.
  • Чоловік, який розпочав свою кримінальну діяльність у Кам’янці, вбивав і грабував. 
  • 6 листопада він вийшов на свободу – це перший в Україні випадок, коли звільнили від покарання "довічника".
  • Це стало можливим через те, що в'язень осліп. 

Рішення про звільнення Олександра Каверзіна 3 листопада прийняв апеляційний суд Вінницької області. На думку суду, існує суттєва загроза життю і здоров’ю ув'язненого.

 Каверзіна звинувачували у вбивстві семи осіб. Також він засуджений за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, незаконне зберігання вогнепальної зброї, бандитизм та розбій.

Бандитський Кам’янець

Задовго до того, як про Олександра Каверзіна дізналася вся країна, він жив та “промишляв” на Хмельниччині.

Відео дня

У лихі 90-ті в Кам’янці-Подільському діяло кілька бандитських угруповань. До одного з них належав Каверзін. Злочинну групу називали групою Ігоря Хмарука. Займалися грабежами та розбійними нападами. Відбирали у місцевих усе цінне, тримали у страху все місто.

Одного разу банда Хмарука вступила в розбірки з конкурентним угрупуванням. Суперечку вирішили дуже жорстоко. Хмарук разом з іншими членами групи розстріляв суперників, а тіла сховали у “Форд” та спустили автівку з 74-метрової висоти берега річки Смотрич.

“До місця події прибули рятувальники і міліція. Коли «Форд» витягли з 14-метрової глибини, в салоні автомобіля було знайдено два трупи. Ще один знаходився в багажнику. Судячи з усього, молодих людей перед смертю катували, а потім розстріляли в упор”, - пишуть “Факти і коментарі”.  

Після за них взялася міліція. Затримали їх в Хмельницькому.  Більшість учасників арештували. Але ватажок покінчив із собою під час затримання. Що стосується Каверзіна, то його впіймати не вдалося. Чоловік втік. У розшук його оголосили в 1996 році,  він отримав червону картку Інтерполу.

Застрелив міліціонерів

Каверзін зник. Але тільки для правоохоронців. Для “своїх” він був на зв’язку і навіть організував власне угруповання. Кажуть, до складу входили його одногрупники.

Грабежі і розбої продовжувалися як в Кам’янці, так і в Хмельницькому.  

Оперативники вже давно «висіли на хвості» у Каверзіна. Коли дізналися де знаходиться будинок в Кам'янці-Подільському, де ймовірно він може бути, рушили туди. Саме у під’їзді багатоповерхівки на Привокзальній Саша Каверзін вистрілив у двох УБОЗівців. Обоє померли.  Тоді злочинця також не вдалося затримати.

Наробивши чимало лиха у Хмельницькій області, Каверзін втік до Миколаєва. Там продовжив свою “роботу”. Разом із “напарником” вирішили пограбувати місцевого валютника. Перестріли його у під’їзді. Чоловіка сильно побили. Крик і шум почули у сусідньому дільничному пункті. На них і прибіг черговий дільничний разом із своїм знайомим. Піднімаючись сходами, міліціонер крикнув: «Стояти, міліція!». Але Каверзін, почувши подібні слова, відразу схопився за пістолет. Міліціонера важко поранили, а його знайомого вбили.

Затримали в Харкові 

Від правоохоронців Каверзін ховався майже п’ять років. Затримали рецидивіста в 2001 році. В біографії Каверзіна є і подорож до Росії. Там він також переховувався, проте за деякий час перебрався до Харкова, де знайшов дружину. Жінка, до речі, раніше працювала в органах, а на час зустрічі з Каверзіним зайнялася адвокатською діяльністю.

“Під час слідства з'ясувалося, що Каверзін за борги відправив на той світ свого нового дружка Сергія - вивіз його на машині в глухе місце і вистрілив в голову з «Вальтера». Труп загорнув у ковдру і втопив у болоті”, - пишуть “Факти і коментарі”.

Чому осліп?

Судовий процес тривав рік. У 2002 році Апеляційний суд Хмельницької області засудив 29-річного Олександра Каверзін до довічного ув'язнення.

В 2012 році сліпий в’язень виграв позов до держави Україна у Європейському суді з прав людини. Домігся відшкодування у розмірі 40 тисяч євро. От після цього виграшу, як думають адвокати, він надихнувся на суд про звільнення з-за грат за станом здоров’я.

За час перебування в СІЗО Каверзін абсолютно осліп. Як він переконував у своїх скаргах, в міліції до нього застосували побої та тортури. Саме це, за його переконаннями, і стало причиною катастрофічної втрати зору, яке у нього було слабким з дитинства.  

Після рішення апеляційного суду Вінницької області на користь довічника, який спершу сидів в Дніпропетровській області, а потім був переведений до Вінницької тюрми, Каверзіна відпустити на волю.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Мастер Автополив

    Теперь ему главное организовать ячейку активистов-националистов и можно резать и убивать. Калаши, гранаты сейчас как огурцы на базаре. Так что думаю их банда еще прогремит. А в случае чего, такие же депутаты и побратимы разгромят суд. Слава Украине!

    Микола Вінник reply Мастер Автополив

    Навіщо ж націоналістів. Йому вистачить таких ватних імбіцилів як ти.

    Мастер Автополив reply Микола Вінник

    Своего убийцу защищаешь? Смотри, таким товарищам своего шныря прирезать, как плюнуть.
  • Валерій

    Вчора в ТСН показували про це сюжет! Так журналістка ходила до нього додому, то він все прекрасно бачить, ще з дрверей квартири побачив камеру, так що ніякий він не сліпий!
  • Сіма

    Швидше за все на пенсію по інвалідності жити не у його планах. Хтось стане його очима, він буде мозковим центром і, враховуючи те, що зараз повернулись 90-ті, зрозуміло що буде відбуватись
  • Діана Граділь

    Це просто жах! Як вбивцю стількох людей можна випустити на волю!?!? Такі як він небезпечні для суспільства навіть сліпі!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up