Знаходять лише кожен п’ятий вкрадений велосипед. Як хмельничанам вберегтися від злодіїв

Знаходять лише кожен п’ятий вкрадений велосипед. Як хмельничанам вберегтися від злодіїв
  • Офіційно велосезон ще не стартував, але хмельничани уже пересідають на велосипеди. Почастішали і звернення до поліції через крадіжку двоколісних.
  • Їх із початку року не дорахувалися уже три десятки хмельничан.
  • Що робити у таких випадках та як вберегти велосипед від крадіїв, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Сезон велокрадіжок у Хмельницькому - в самому розпалі. Якщо хтось залишив свій велосипед за межами дому, та ще й без замка, може його уже й не побачити. Злодії таких помилок не пробачають. Обирають вони в основному велосипеди закордонного виробництва. Їх вартість може коливатися від 5 до 20 тисяч гривень.

Крадуть з коридорів і сходових майданчиків

За минулий рік у Хмельницькому вкрали 160 велосипедів. Повернути власникам вдалося лише кожен п’ятий. З початку 2019 року 30 хмельничан не дорахувалися своїх двоколісних. Речник Хмельницького відділу поліції Людмила Берестовська розповідає, що майже в усіх випадках велосипеди викрадають із загальних коридорів або сходових майданчиків під’їздів. Роблять це переважно у нічний час.

  • Люди залишають свої велосипеди в таких місцях і не користуються засобами безпеки. Є такі випадки, коли викрадали на спортивних і дитячих майданчиках. Приходять потерпілі і вказують, що у них викрали, наприклад, червоний спортивний велосипед. І на цьому перелік ознак закінчується. Знайти такий велосипед майже неможливо, - каже Людмила Берестовська.

Аби пошук був простішим, радять записати серійний номер, який є на рамі. При зверненні варто вказати також марку велосипеда. Не зайвою буде і фотографія двоколісного. А щоб убезпечити свій велосипед від крадіжки, поліцейські наголошують, що варто не полінуватися придбати спеціальний замок. В ідеалі найкраще, щоб їх було два. Якщо людина перебуває на території торгового центру, то залишати велосипед варто у такому місці, де може бути відеонагляд.

Відео дня

Не врятує навіть і декілька замків

Від крадіжки не застрахований ніхто. Для злодія не складе труднощів “перекусити” один, два і більше замків. Працівник магазину “Веломан”, що на Кам’янецькій, Андрій стверджує, що яких би способів захисту не вигадали, шанси залишитись без двоколісного все одно існують.

  • Замки зараз не особливо рятують. Найбільше крадуть у під’їздах, бувало і так, що виносили по декілька велосипедів. Є ось, наприклад, замки німецької фірми “ABUS”, які мають по 10 і більше ступенів захисту. Навіть такі можна перекусити кусачками, які використовують МНС-ники. Хіба, якщо буде два таких замки, то ймовірність, що перекусять, буде значно менше. Якщо залишити велосипед у людному місці, скажімо, у торговому центрі, то пристебнути його до огорожі чи обтягнути замком навколо дерева. Лишати треба в такому місці, щоб було його видно і залишати ненадовго. Звичайні замки можна придбати від 200 гривень і вище. Більш надійні, з ланцюжків, коштують 260-350 гривень і більше. Все залежить від металу, який додається - хром чи нікель, останній найміцніший, - зазначає Андрій.

Також він додає, що бажано записувати серійний номер. Він є на рамі кожного велосипеда. Потрібно це робити для того, щоб у разі, якщо велосипед і вкрали, його могли б відшукати поліцейські.

“Не варто економити на безпеці”

У цьому переконаний велоактивіст Сергій Коваль. За його словами, важливо забезпечити свого двоколісного максимально можливий захист - замки, маячки, і, звісно, не залишати велосипед надовго без нагляду.

  • З початком велосезону різко зростає кількість крадіжок. На жаль, злодії користуються недбалим ставленням власників велосипедів, які залишають свої ровери без нагляду. На безпеці не потрібно економити, обов'язково придбати якісний велозамок, найкраще підходять так звані U-lock замки. Також товщина та якість матеріалів велозамків не дає змоги без спеціальних інструментів їх  "розкусити". Є навіть GPS-маяки, які в разі крадіжки можна відслідкувати велосипед. Зберігати велосипед потрібно у квартирі чи будинку, але в жодному разі не у під'їздах, міжквартирних кімнатах, господарських приміщеннях. Саме звідти і найбільше викрадають велосипедів. Коли виходите у справах, велосипед навіть пристібнутим залишати без уваги надовго не варто, - каже Сергій Коваль.

За крадіжку велосипеда можна загриміти за грати

Якщо злодія все ж спіймали, то Кримінальний кодекс України підготував для нього суворе покарання. В цій ситуації одним штрафом може не обійтися.

Довідка. Стаття 185. Крадіжка. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

  • карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 650 до 1700 гривень) або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Софія Омельченко

    Андрій, працівник "Веломану" ліпить шо попало.
    ABUS усіма закордонними рейтингами визнаний найтоповішим замком. При тому дуже жосткими випробуваннями:
    Ось наприклад, свіже посилання:  https://www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/best-bike-lock/
    Є сотні звернень в чатах із похвалами, що "українські" злодії його не зняли, а йому "двох" замків мало і беззмістовно.
    "Експерт до сраки", таке називається.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up