Клуб психологічного кіно у Хмельницькому: для кого працює і чим корисний

Клуб психологічного кіно у Хмельницькому: для кого працює і чим корисний
  • Для людей, яких цікавить психологія створили цікавий проект. Клуб психологічного кіно “Смак життя” працює у Хмельницькому вже більше року.
  • Його ведучі Вікторія Муха та Оксана Афадєєва щоразу готують для гостей нову програму.
  • Учасники збираються у невеличких групах і аналізують власне життя та вчинки.
  • Для кого працює проект і чим він корисний дізнавалися журналісти vsim.ua.

Практикуючі психологи Вікторія Муха та Оксана Афадєєва гуртують навколо себе людей. Хмельничанки створили клуб психологічного кіно, щоб говорити про важке простою мовою. Ніяких підручників, конспектів і незрозумілої термінології. Група з десяти людей умощується у м’які крісла і на три години поринає у вивчення самих себе.  За допомогою фільму на прикладі поведінки героїв ведучі допомагають віднайти відповіді на важливі питання.

Як це працює

Відбувається все так: присутні збираються в невеликому затишному приміщенні, роззуваються та вмощуються на диванах або кріслах. На місці можна випити чай або каву. Атмосфера - неформальна.

Перед присутніми на початку виступає Оксана Афадєєва з теорією на певну тему, потім на ту ж тему показує фільм, де герої переживають ту чи іншу проблему. Після перегляду відбувається обговорення. Надають можливість висловитися кожному глядачеві. Психологи відповідають на питання щодо фільму. Якщо присутні не соромляться, то задають питання про щось особисте.

Відео дня

Один захід триває 3 години і складається з трьох частин. Перша частина – близько 30 хвилин займає попередньо підготовлена теорія з конкретної теми. Друга частина – перегляд фільму, знову ж дотичний до обраної теми (до півтори години). І третя частина – обговорення, які емоції виникали протягом перегляду. На останню витрачають годину.

- До прикладу, наступна тема в нас «Співзалежні стосунки». Оксана – психоаналітик готує теорію під цю тему простими словами. Щоб люди, які не в психології, зрозуміли для себе певні механізми. Тобто що зі мною відбувалося в дитинстві, що я зараз вступаю у такі відносини? Що було і що з цим можна зробити хоча б мінімально. Потім ми дивимось фільм, де показано співзалежні стосунки. А потім вже його обговорюємо, в прив'язці до теми, як особисто для кожного відкликалось протягом перегляду, - розповідає Вікторія.

Як обирають програму

Спочатку потрібно вивчити актуальні проблеми, надихнутися і вже потім братися за роботу. Авторки проекту кажуть, що пошук потрібного фільму - це не завжди простий процес. Адже увага ведучих направлена на ті фільми, які не виходили у нас в прокат, які більша маса учасників не бачила.

Це звичайні художні фільми із глибоким змістом, які змушують мислити протягом перегляду. Як правило, для пошуку ведучі використовують психологічні форуми. Список фільмів також поповнюють своїми рекомендаціями друзі і знайомі.

- Це безкінечний процес. Ці фільми звичайні художні, але з глибоким змістом. Не екшн, не бойовик, а щось таке глибоке. До прикладу, «Ігри розуму», також «Читець», там про кохання чоловіка і жінки, зав’язано на тому, що ми залежимо від тої епохи, в якій живемо. Чи могли б чинити по-іншому, якби були у тих умовах? Такий драматичний фільм. «Краща пропозиція» – також незвичайний фільм, - розповіла Вікторія Муха.

Які показують фільми

“Це те місце, де ти можеш висловитись”

На створення проекту клубу психологічного кіно «Смак життя» Вікторію Муху надихнула її тренер з Києва. Де Вікторія час від часу проходить навчання з глибшого вивчення психології. Викладач поділилася досвідом використання фільмів у роботі зі своїми клієнтами. Це настільки відкликнулось у Вікторії, що буквально через два тижня по приїзду, вона розпочала кінотренінг у місті Хмельницькому.

- На різних етапах розвитку проекту була різна кількість ведучих: я одна, троє - Віктор, Оксана та я, зараз нас двоє. В певний момент я зрозуміла , що для проекту краще, коли ведучих декілька, а не лише я, - поділилась Вікторія Муха.

За словами Вікторії  даний формат заходу не передбачає дуже глибокої роботи з особистістю людини. Та й це було б не правильно і не етично по відношенні до учасників. Так під час перегляду фільмів чи обговорень емоції пробуджуються, але ведучі ніколи не заглиблюються. Такий формат просто дає привід задуматися і проаналізувати самостійно власне життя.  

- Це психологічне просвітництво на звичайному зрозумілому рівні. Тому що наша теорія побудована на класиці – психоаналізі Фрейда. Той, хто в принципі створив цю науку, зробив це дослідження, тобто ми базуємось на самих основах, - поділилася Вікторія. - Це те місце, де ти можеш висловитись, виразити свої думки, знайти однодумців. До нас приходить багато практикуючих психологів, учасники можуть послухати, як на ту чи іншу ситуацію дивиться професіонал. Чи знайти собі того самого спеціаліста, тай взагалі побути в цьому оточенні.

Заходи психологічного кіно проводяться двічі на місяць, як правило, у четвер в медіазалі «Оскар», що у провулку Пекарському, 5, з 19:00 до 22:00. Ціна за один візит складає 200 гривень. Постійним учасникам роблять знижки. Оптимальна кількість групи - від 10 до 15 чоловік.  Основна вікова категорія людей - 30 “плюс”.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up