За легендою, Лука жив в X столітті. Він був ченцем. Прославився праведним життям та своїм благочестям.
Через співзвучність з іменем святого, люди стали звати день "Цибулиним" святом.
Саме сьогодні закінчували збирати ріпчасту цибулю. Починали продавати її. В народі казали, що цей овоч -лікує всі недуги.
Вважали, що цього дня варто готувати цибулю на зиму. Дівчата сплітали цибулини і підвішували до стелі. Саме такий спосіб зберігання вважали найкращим.
У день Луки необхідно приготувати страви з цибулі. Її фарширували, варили,пекли тощо. Старалися спекти хоч одну цибулину, аби в наступному році грядки з нею не висохли. Але вірили, що якщо цибулину спекти раніше, ніж весь її урожай зібраний - наступного року овоч не вродить.
Придивлялися й до самих плодів. Чим більше лушпиння на них, тим сильніших морозів варто чекати зимою.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.