Пластик чи нержавійна сталь — який барабан краще (новини компаній)

Пластик чи нержавійна сталь — який барабан краще (новини компаній)

Барабан пральної машини — важливий елемент конструкції. Це циліндрична ємність, у якій і відбувається процес очищення речей від бруду. Вона вставляється в бак, який підвішується в корпусі техніки та є не менш значущою деталлю. Саме він виготовляється з різних матеріалів. Який краще — розберемо в статті. 

Яку роль відіграє бак

Він забезпечує обертання барабана в одній площині та позбавляє вібрацій. Якщо цього не буде, пристрій швидко вийде з ладу. Загалом на цю деталь припадає велике навантаження в роботі: зміни температури, вплив хімічних очищувачів, дрижання під час прання. Також через нього надходять вода, мийні засоби. Ця конструкція має бути якісною, надійною. Ті, хто виробляє пральні машини Beko, використовують баки з нержавійної сталі чи композиту. Менш відомі бренди частіше ставлять пластик. 

Відмінності в матеріалах

Барабан завжди виготовляється з металу незалежно від того, для бюджетної моделі чи ні. Він має постійний контакт із водою, тому має бути стійким до іржі та деформації. Бак піддається іншому навантаженню, і від його якості залежить перебіг технологічного процесу. Найчастіше виробляється з таких матеріалів:

  • Сталь, що не схильна ржавіти, — максимально міцний сплав, який не взаємодіє з водою. Має великий термін служби, надійний в експлуатації, стійкий до впливу будь-якого роду (хімія, вібрації, удари). Проте він дуже шумний під час роботи, бо майже не поглинає коливання. Стійкість барабана забезпечується через систему амортизаторів, пружин, противаг. На великих обертах це все видає гучний звук. Матеріал не з дешевих, тому вартість техніки одразу збільшується в порівнянні з аналогами, у яких бак не металевий. Має високу теплопровідність, тому постійно підігріває воду для підтримання певної температури. Тому про економічність мова не йде.
  • Пластик і металопластик — чудово поглинають вібрації, що подовжує термін служби пральної машини, створюють мінімум шуму, мають гарні теплоізоляційні властивості, завдяки чому зменшується кількість спожитої електроенергії, що робить техніку економічною. Стійкі до вологи, хімічних речовин, коливань температури. Мають порівняно невелику вагу, тому бак легко перевозити, встановлювати. Головний недолік матеріалу — низька міцність на фоні нержавіючої сталі. Якщо в барабан потраплять металеві предмети, або транспортування було необережним, можуть з’явитися тріщини. Тому експлуатувати потрібно акуратно.

Який матеріал бака вибрати — вирішувати кожному самостійно залежно від потреб. Коли в пріоритеті безшумна робота, краще віддати перевагу пластику. Тільки тоді необхідно дбайливо ставитися до техніки. Якщо потрібна довговічність, ваш вибір — нержавійна сталь.

keyboard_arrow_up