18 січня — Водохресний Святвечір: що потрібно і чого не слід робити

18 січня — Водохресний Святвечір: що потрібно і чого не слід робити
Фото ілюстративне
  • Напередодні дня Хрещення Господнього відзначають Водохресний святвечір.
  • Це вечір-приготування перед великим православним святом, він має свої традиції та заборони.

18 січня православні християни святкують Надвечір’я Богоявлення. У народі його ще називають Другий Святвечір або ж Голодна кутя.

У храмах 18 січня проводять велике освячення води. Її обов'язково п'ють під час Святої вечері. Вірять, що ця вода має таку ж цілющу силу, як і вода, що освячується на Водохреще. Вона не псується протягом року. Люди вірять, що вона лікує тілесні і духовні хвороби.

18 січня віряни дотримуються посту вдень, а ввечері родина збирається за святковим столом. Спочатку господар окропляє свяченою водою всіх присутніх, щоб не хворіли. Усі страви на столі повинні бути пісними, основною стравою є кутя. Не можна, аби на столі була парна кількість страв.

Відео дня

Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху – хлібину. Вірили, що тоді у домі завжди буде хліб. 

У вечір перед Водохрещем заведено запалювати ладан, або інші трави чи зілля, які очищують повітря від нечисті. 

Існував також ще звичай малювати на дверях та вікнах хрестики, які були захистом для домівки та оберігали від нещасть. Колись у давнину такі хрестики робили із соломи, а згодом почали вирізати з паперу, потім малювали їх крейдою. Такі хрестики повинна була мастити господиня або старша дочка, щоб зберегти будинок від нечистої сили, пише Zik.

Що не слід робити 18 січня:

- У цей день не прибирають та не перуть.  

- Також не варто цього дня виносити щось з оселі та позичати гроші.

- Не можна лаятися. 

- А ще вірять, що коли набираєте святу воду, не можна думати про погане. 

Народні прикмети на 18 січня

Вірять, якщо у водохресну ніч вийти на вулицю і помолитися відкритому небу, попросити якесь бажання, то воно обов'язково здійсниться.

За погодою на Святвечір передбачали, яким буде наступний рік:

  • Якщо ввечері мете заметіль і дме сильний вітер – буде дощове і холодне літо.
  • А ось якщо вдарять сильні морози – то рік буде дуже врожайним і успішним.
  • У Святвечір сняться віщі сни, тому обов’язково запам’ятайте, що вам снилося.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up